Lockdown στην Αττική: Μπήκαν σε εφαρμογή τα σκληρά μέτρα – Όλα όσα ισχύουν από σήμερα

Lockdown στην Αττική: Μπήκαν σε εφαρμογή τα σκληρά μέτρα – Όλα όσα ισχύουν από σήμερα

Με σκληρό lockdown ξυπνά σήμερα η Αττική για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, με το λιανεμπόριο και τα σχολεία να βάζουν και πάλι λουκέτο.

βασική αιτία που οδήγησε την  Αττική σε lockdown τύπου Μαρτίου είναι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην κοινότητα που δείχνει την διασπορά και συμπαρασύρει νοσηλείες και διασωληνώσεις.

Τα πανελλαδικά ενεργά κρούσματα από 6.678 την 1η Φεβρουαρίου εκτινάχθηκαν στα 9.023 προχθές με πάνω από τα μισά στην Αττική, προκαλώντας τρόμο. 

Βράζει όλη η Αττική και το κέντρο της Αθήνας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική. Την 1η Φεβρουαρίου είχαμε 3.197 ενεργά κρούσματα και στις 9/2 πήγαν 4.928 + 795 σημερινά.

Click4more: Lockdown και εργασία: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα 15 νέα μέτρα

Στο κέντρο της Αθήνας την 1η Φεβρουαρίου τα ενεργά κρούσματα ήταν 677 και στις 9/2 εκτοξεύτηκαν σε 1.054.

Ναυάγιο στον Πειραιά

Στον Πειραιά τα κρούσματα την 1/2 ήταν 408 και στις 9/2 αυξήθηκαν στα 618. Δραματική είναι η κατάσταση στην Καλλιθέα όπου τα κρούσματα ήταν 73 (1/2) και στις 9/2 πήγαν στα 224.

«Βουλιάζουν» τα Δυτικά Προάστια

Στο Περιστέρι την 1η Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν 122 (1/2) και 9/2 αυξήθηκαν στα 215. Στο Ιλιον από τα 75 (1/2) ανέβηκαν στα 143 στις 9/2. Το Μαρούσι είχε 104 (1/2) ενεργά κρούσματα και στις 9/2 έφτασαν τα 134.

Όσον αφορά στην Θεσσαλονίκη την 1η Φεβρουαρίου τα ενεργά κρούσματα ήταν 437 και στις 9/2 ανέβηκαν στα 598.

Πάρτι ο κορονοϊός σε Πάτρα και Εύβοια

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Πάτρα από τα 196 (1/2) ενεργά κρούσματα έφτασε στα 500 στις 9/2.

Click4more: Εμβόλιο AstraZeneca: Εξελίξεις μετά τις κατηγορίες για περικοπές στις δόσεις

Η Εύβοια είχε 271 κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου και στις 9/2 εκτινάχθηκαν στα 472. 

Στο 2,91 ο δείκτης θετικότητας 

Ο δείκτης θετικότητας από την άλλη για εννιά συνεχόμενες ημέρες είναι κάτω από το όριο συναγερμού που είναι το 4 όμως η διασπορά τρομάζει τους ειδικούς. Γι’ αυτό μάλιστα ελήφθησαν σκληρά μέτρα προκειμένου να προληφθούν δύσκολες καταστάσεις και να μην πιεστεί στο σύστημα υγείας.

Σήμερα έγιναν 51.407 διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 2,91.Και όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊου παραμένουν σταθερά σε τετραψήφιο αριθμό. Την Πέμπτη είχαμε 1.496 νέες μολύνσεις σε όλη την χώρα, 17 νεκρούς, ενώ ανεβαίνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασε τους 284. Από την άλλη η Αττική βουλιάζει στον κορονοϊό με 795 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. 

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας, μάσκα και SMS μετακίνησης

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και από το πρωί της Πέμπτης (11.02.2021) και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η Αττική μπαίνει σε ένα νέο σκληρό lockdown σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Από αύριο λοιπόν στην Περιφέρεια Αττικής ισχύουν τα εξής:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Click4more: Lockdown στην Αττική: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Τις υπόλοιπες ώρες οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ισχύουν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Τι κλείνει και το παραμένει ανοιχτό

Το νέο σκληρότερο lockdown που θυμίζει καταστάσεις του περασμένου Μαρτίου αλλάζει τα δεδομένα στο λιανεμπόριο. Από αύριο, καταργείται το click away, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανακοινώνοντας τα μέτρα που ισχύουν από αύριο έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, για τη λειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν από αύριο είναι: καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ μίνι μάρκετ, φούρνοι), λαϊκές αγορές, φαρμακεία, Pet Shops, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου), καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας και καταστήματα περουκών και ποστίς, (κατόπιν ραντεβού), τα ανθοπωλεία (ειδικώς για 13-14/2/2021) και κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-shop).

Click4more: Lockdown στην Αττική: Τι ισχύει για τη μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο με κωδικό 6

Σε λειτουργία παραμένουν καθαριστήρια, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων και λαϊκές αγορές.

Τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Μέτρα λειτουργίας επιχειρήσεων

Σημειώνεται σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις τροφίμων, λαϊκών αγορών, τα Pet Shops, τα καθαριστήρια και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας:

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικά): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.

Click4more: Lockdown στην Αττική: Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες – Τι θα γίνει με κηδείες, γάμους, βαπτίσεις

– Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ έως τις 5:30 μ.μ. εφόσον ειδικότερες διατάξεις το επιτρέπουν. Τα σουπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ.

– Οι επιχειρήσεις εστίασης, συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα άτομο ανά 25 τ.μ.

– Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.

Click4more: Lockdown στην Αττική: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ΙΧ και ταξί – Τι ισχύει για τα Μέσα Μεταφοράς

– Λαϊκές αγορές ανοιχτές: με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές.

– Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με την συμπλήρωση εντύπου βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης.

– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.

– Μέγιστη διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λπ.

– Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες για αυτά διατάξεις.

Click4more: Lockdown στην Αττική: Έτσι θα λειτουργούν οι υπηρεσίες στο Δημόσιο

Για τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς και ανθοπωλεία:

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.

– Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτής.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα άτομο ανά 25 τ.μ.

– Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.

Click4more: Ιδιωτικός τομέας: Τι ισχύει για ωράριο εργασίας, άδειες ειδικού σκοπού, αναστολή συμβάσεων και τηλεργασία

– Ειδικώς για την 13η και 14η Φεβρουαρίου, τα ανθοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ.

– Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

– Μέγιστη διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λπ.

Click4more: Lockdown στην Αττική: Πότε επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

 Ειδικές απαιτήσεις για ΚΤΕΟ και συνεργεία οχημάτων:

– Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

– Οι επιχειρήσεις, υποχρεούνται ημερησίως κατά την έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα, από τα οποία εξαιρούνται οι έκτακτες επισκέψεις στα συνεργεία αυτοκίνητων.

– Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα (9) άτομα.

 

– Ωράριο λειτουργίας καθημερινές έως τις 08:30 μ.μ. και Σάββατα έως τις 5:30 μ.μ.

To άρθρο Lockdown στην Αττική: Μπήκαν σε εφαρμογή τα σκληρά μέτρα – Όλα όσα ισχύουν από σήμερα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά