Άρθρο του Ευριπίδη Κεραμάρη, από την έντυπη έκδοση
Τον τελευταίο χρόνο η πανδημία της covid-19 έφερε πιο κοντά σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση την προσέγγιση οικονομικών συμβούλων, που δραστηριοποιούνται στην εκπόνηση και υποβολή οικονομοτεχνικών μελετών, με σκοπό την ένταξη επιχειρήσεων στα πλαίσια δράσεων χρηματοδότησης και οικονομικής στήριξης. Οι επικείμενες και υφιστάμενες ενισχύσεις από τον Κρατικό και Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 72 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία.
Με τις υφιστάμενες ενισχύσεις από Επιστρεπτέες Προκαταβολές, Περιφερειακά Προγράμματα Στήριξης, κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ επιδότησης Κεφαλαίου Κίνησης, επιδότηση τόκων δανείων κλπ., καθώς και τα αναμενόμενα 30 δισ. ευρώ ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ, 10 δισ. ευρώ μέσω ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής), 32 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και παράλληλα με άμεσο στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, ύψους 25 δισ. ευρώ, είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα διαθέτει ισχυρά όπλα για τα επόμενα χρόνια, ώστε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρηματικών εξελίξεων της Ευρώπης στη μετά-covid εποχή.
Τι είναι όμως αυτό που λείπει από πολλές επιχειρήσεις του σήμερα, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την αποδοτικότητα της αξιοποίησης των πόρων που διατίθενται καθημερινά;
Καταλαβαίνουμε ότι, η ουσιαστική διαχείριση και τοποθέτηση των παραπάνω ενισχύσεων θα μπορέσει να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες κάθε επιχείρησης και να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε επικείμενη δυσκολία. Πέρα από λειτουργικά έξοδα, οι ενισχύσεις αυτές στοχεύσουν στην καλύτερη αξιοποίηση και εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς επίσης και στην τεχνολογική αναβάθμιση κάθε επιχείρησης, ώστε να μπορέσει να καλύψει το χάσμα που δημιουργήθηκε από την παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας, με μοναδικό γνώμονα την εξέλιξη και την καινοτομία.
Για την ορθή λοιπόν, διαχείριση των «Προγραμμάτων» που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν στο μέλλον καθίσταται αναγκαία η συμβουλευτική προσέγγιση από άρτια καταρτισμένους Συμβούλους Επιχειρήσεων, που διαθέτουν εμπειρία και εφόδια για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκπόνηση και υποβολή των μελετών -όπου απαιτούνται- για την ένταξη των επιχειρήσεων σε κάθε διαθέσιμο επιχειρηματικό πρόγραμμα ενίσχυσης.
Γίνεται αντιληπτό ότι ο κύριος σκοπός, τόσο από πλευράς της επιχειρηματικής κοινότητας όσο και του Κρατικού αλλά και Ευρωπαϊκού μηχανισμού, είναι η διασφάλιση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας των οντοτήτων, που επιχειρούν στην εγχώριο αγορά.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι «Λεφτά Υπάρχουν» αλλά, έχοντας αποκομίσει πολλές γνώσεις και εμπειρίες από λάθη του παρελθόντος, δεν υπάρχουν «Λεφτά για πέταμα». Η κουλτούρα και η φιλοσοφία που ακολουθούν οι παγκόσμιες οικονομίες επικεντρώνονται στην ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων και τακτικών, που ακολουθούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την διασφάλιση της ανάπτυξης και της συνεχιζόμενης δραστηριότητάς τους.
Με βάση όλα τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι, έχει πλέον δημιουργηθεί η ανάγκη για αξιόπιστη και μετρήσιμη επιχειρηματική καθοδήγηση κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης, που θα μπορεί να προσφέρει λύσεις και μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων, δεδομένου ότι πρόκειται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία λειτουργίας και επαγγελματικής επιτυχίας της κάθε επιχείρησης.
Ποιος είναι όμως ο καταλληλότερος Σύμβουλος Επιχειρήσεων για την ορθότερη εφαρμογή των παραπάνω;
Είναι σημαντικό να αντιληφθεί η κάθε επιχείρηση την ανάγκη της επιλογής ενός καταρτισμένου επαγγελματία με εμπειρία και γνώσεις, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί. Έχουμε παρατηρήσει σε πολλές περιπτώσεις του παρελθόντος ότι λογιστές, μηχανικοί, ασφαλιστές κλπ. έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με το αντικείμενο της κατάρτισης οικονομοτεχνικών σχεδίων, θεωρώντας το ως μία απλή διαδικασία, αγνοώντας του κινδύνους που τη διακατέχουν.
Τα λάθη του χθες κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων του αύριο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, επάρκεια και εμπειρία, χαρακτηριστικά, που θα λειτουργούν με μοναδικό στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και συνεπώς, κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται προς το συμφέρον τους, θα πρέπει να διακατέχεται από σύνεση, ηθική και επαγγελματισμό με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση και τη συνέχεια των δραστηριοτήτων τους.
*Εσωτερικός Ελεγκτής – Λογιστής, MSc, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Ευρυτάνων Bορείου Ελλάδος