1 Οκτωβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

NeoCoV: Ποιο είναι το στέλεχος του κορονοϊού που θα μπορούσε να μεταπηδήσει από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γουχάν και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανακάλυψαν ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού με την ονομασία NeoCoV που θα μπορούσε να μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο. Τα ευρήματα της μελέτης- η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους- δημοσιεύθηκαν στο BioRxiv νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα όμως, ο NeoCoV δεν είναι μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία της Covid-19. Αντίθετα, προέρχεται από έναν διαφορετικό τύπο κορονοϊού που σχετίζεται με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers-CoV). Ο Mers-CoV, του οποίου η προέλευση δεν είναι πλήρως κατανοητή, είναι ένας ιός που μεταπήδησε στον άνθρωπο από τις δρομάδες καμήλες. Ο ιός είναι ζωονοσογόνος, δηλαδή μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους και μέσω άμεσης ή έμμεσης επαφής με ζώα.

«Ο Mers-CoV έχει εντοπιστεί σε δρομάδες καμήλες σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νότιας Ασίας», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά, από το 2012, 27 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα και έχουν καταγραφεί 858  θάνατοι λόγω της λοίμωξης και των σχετικών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει.

«Σύμφωνα με την ανάλυση διαφορετικών γονιδιωμάτων του, ο ιός μπορεί να προέρχεται από νυχτερίδες και αργότερα να μεταδόθηκε στις καμήλες, κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν».

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 35% των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό Mers-Covid έχουν πεθάνει, αν και αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μικρότερο στην πραγματικότητα, καθώς τα ήπια κρούσματα μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί από τα υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης.

Ο NeoCoV είναι συγγενής του Mers-CoV και κυκλοφορεί στις νυχτερίδες. Στο σχετικό τους άρθρο, οι Κινέζοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο NeoCoV θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα εάν μεταπηδήσει από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο. Η μελέτη υποδηλώνει ότι πιθανόν ο NeoCoV να μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το έχει κάνει μέχρι στιγμής ή καμία ένδειξη για το πόσο μεταδοτικός ή θανατηφόρος θα ήταν. Επιπλέον, οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι η ικανότητα του NeoCoV να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα είναι ελάχιστη.

«Πρέπει να δούμε περισσότερα δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη μόλυνση και τη σχετική σοβαρότητα πριν αγχωθούμε», δήλωσε στην Independent ο καθηγητής Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Warwick.

«Η συγκεκριμένη μελέτη υποδηλώνει ότι η μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων με τον NeoCoV είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική. Αυτό που υπογραμμίζει, ωστόσο, είναι η ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση σχετικά με τη μετάδοση λοιμώξεων από κορονοϊούς από ζώα (κυρίως νυχτερίδες) στον άνθρωπο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι απαιτείται καλύτερη ενσωμάτωση της έρευνας για τις λοιμώδεις νόσους σε ανθρώπους και ζώα».

ΠΗΓΗ: Independent 

 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ