6 Ιουλίου 2022

Σήμερα (18/6) η εκδήλωση στο συνεδριακό για τους Ευρυτάνες της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα

Να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922) και στη μεγάλη καταστροφή που ακολούθησε, με την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και την προσφυγοποίηση 1,5 εκατομμυρίου άλλων, φιλοδοξεί η εκδήλωση που διοργανώνεται στο Καρπενήσι, το Σάββατο 18/6/22. Συνδιοργανώνεται από τα ΓΑΚ Ν. Ευρυτανίας, την Πανευρυτανική Ένωση και τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ενώ αρωγοί είναι η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας-ΠΕ Ευρυτανίας, ο ΟΠΑΣΤΕ και ο Δήμος Καρπενησίου· συμμετέχει, επίσης, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης.

Η εκδήλωση έχει τίτλο: «Και ο παππούς μου ήταν εκεί… Από τα ευρυτανικά όρη στα υψίπεδα της Μ. Ασίας. Οι Ευρυτάνες στην ιστορική περιπέτεια του 1922» και διεξάγεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αρχείων (9η Ιουνίου) και τα 30 χρόνια από την ίδρυση των ΓΑΚ Ν. Ευρυτανίας. Χωρίζεται, βάσει προγράμματος, σε μέρη και περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών εισηγήσεων από εγνωσμένης αξίας ομιλητές. Τον συντονισμό θα αναλάβει ο Γιάννης Δημητρίου.

Παράλληλα, μετά το πέρας των ομιλιών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου έχει επιλέξει να παρουσιάσει την Ιστορική Περιπέτεια του 1922 όπως την βίωσαν οι Ευρυτάνες που συμμετείχαν στο εκστρατευτικό σώμα της Μικράς Ασίας -που είναι το θέμα της Ημερίδας- μέσα από την ανάγνωση “μυθιστορηματικών” επιστολών όπου ο αποστολέας περιγράφει τις εντυπώσεις του από την ημέρα που πατά το πόδι του ως στρατιώτης στο λιμάνι της Σμύρνης, μέχρι και τις ημέρες της Προσφυγιάς και της επούλωσης των τραυμάτων που άφησε αυτή η Περιπέτεια. 

**ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ**

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ