16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Tαξίδι στ’ άστρα για μικρούς & μεγάλους, στο Καρπενήσι. Εγκαινιάστηκε η έκθεση για το Διάστημα στο ΚΙΠΕ (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλάμβανε η δράση “Ταξίδι στο Διάστημα”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/5 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας “Αρτεμις”

από την έντυπη έκδοση

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων για έκτη συνεχόμενη χρονιά, συμμετέχοντας στο επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της μεγαλύτερης παγκόσμιας γιορτής πολιτισμού. Φέτος, η εκδήλωση είχε τίτλο “Ταξίδι στο Διάστημα” και υλοποιήθηκε το Σάββατο 18/5/24 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Αρτεμις», περιλαμβάνοντας ξεχωριστές δράσεις και προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους.

Η φετινή θεματική της εκδήλωσης έδωσε στο κοινό, ανθρώπους όλων των ηλικιών, την ευκαιρία να εξερευνήσει τα μυστήρια του Σύμπαντος μέσα από μια σειρά δράσεων και παρουσιάσεων. Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (18/5), έγιναν τα εγκαίνια περιοδικής έκθεσης με θέμα το Διάστημα, με τίτλο “Ο μαγικός κόσμος του Διαστήματος”.

Σε μια από τις αίθουσες του ΚΙΠΕ, ο επισκέπτης μπορεί να δει εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και ομοιώματα με θέμα το Διάστημα. Στην επιμέλεια της έκθεσης, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 18 Ιουνίου 2024 (ωράριο: 10:00-18:00), ήταν η Ηλιάνα Ζιώγα, Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος και Αθανάσιος Αθανασιάς.

Είχε προηγηθεί, εικαστικό εργαστήριο για μαθητές και ενήλικες στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας. Οι συμμετέχοντες, αφού μελέτησαν το πρωτότυπο υλικό που διέθεσε ο Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ευρυτανίας, δημιούργησαν το δικό τους ουράνιο σώμα.

Στις 19:00, το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ευρυτανίας και με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων, πραγματοποιήθηκε ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν θέματα αστρονομίας και αστροφυσικής. Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία «Το Μουσείο ως μέσο για την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας», από τον Άρη Τασιό, Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας.

Την παρουσίαση του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας «Άρτεμις» ανέλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, Ηλεκτρονικός-Τεχνικός Η/Υ- Οπτικού Εξοπλισμού & Δικτύων, Ερασιτέχνης Αστρονόμος-Αστροφωτογράφος, συνεργάτης Λήψης Δεδομένων Εξωπλανητικών συστημάτων (EXOCLOCK-ARIEL- E.S.A), που εξήγησε το όραμα και τα σχέδια των φίλων της αστρονομίας για τα επόμενα χρόνια. Κορωνίδα αποτελεί η δημιουργία αστεροσκοπείου στο Καρπενήσι.

«Η διδασκαλία της Αστρονομίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Ανάγκη για φορείς ενημέρωσης», είχε τίτλο η ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Κώστα Λούβαρη, Δρ Διδακτικής της Γεωλογίας, ενώ ο Φάνης Σμάνης, Φυσικός – MSc – PhD(c) Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική, Πρόεδρος Σ.Ε.Α.Φ. (Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας), Διαχειριστής Κακογιάννειου Αστεροσκοπείου/Πλανηταρίου Υπάτης, ανέπτυξε το θέμα: «Κοσμολογία και Σύμπαν… ένα ταξίδι στα άστρα». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας για τη μελέτη του Σύμπαντος (πχ χαμηλή φωτορύπανση) και δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια του συλλόγου «Άρτεμις».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ