Tα καιρικά ρεκόρ του 2022 στην Ευρυτανία. Οι – σημαντικά – λιγότερες βροχές, η υψηλότερη και η χαμηλότερη θερμοκρασία

Όσα ξεχώρισαν καιρικά, σε Ελλάδα και Ευρυτανία, κατά το έτος που έφυγε

Tα καιρικά ρεκόρ του 2022 στην Ευρυτανία. Οι – σημαντικά – λιγότερες βροχές, η υψηλότερη και η χαμηλότερη θερμοκρασία

από την έντυπη έκδοση

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr παρουσίασε τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2022, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργούν ανά την επικράτεια, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους. Ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση της Ευρυτανίας, κυρίως όσον αφορά στις βροχοπτώσεις και τη σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.

Τα ρεκόρ και η Ευρυτανία

Σε επίπεδο θερμοκρασιών, το 2022 αποτέλεσε ακόμα μια θερμή χρονιά για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια των περισσότερων μηνών, με αποκορύφωμα τις περιόδους 22-23 Ιουνίου και 23-29 Ιουλίου. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του έτους καταγράφηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς» (23-25 Ιανουαρίου).

Ξεχωριστή θέση στα θερμοκρασιακά ρεκόρ του 2022 κατέχει το Λευκοχώρι Φθιώτιδας, όπου σημειώθηκαν ταυτόχρονα η μικρότερη ελάχιστη (-18,1°C στις 26/1) και η μεγαλύτερη μέγιστη (42,1°C στις 23/6) του έτους, δημιουργώντας ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος μεγαλύτερο των… 60 βαθμών Κελσίου (!). Στη λίστα των υψηλότερων θερμοκρασιών περιλαμβάνεται και το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (41 βαθμοί).

Στο Καρπενήσι, η μεγαλύτερη τιμή που έδειξαν πέρυσι τα θερμόμετρα ήταν οι 34,4 βαθμοί, ενώ τους 35,3 βαθμούς έφθασε η θερμοκρασία στην κοιλάδα της Ποταμιάς. Προφανώς, η ζέστη ήταν περισσότερο έντονη σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο -κυρίως- στη δυτική Ευρυτανία (τοπικά ίσως και άνω των 38β.), ωστόσο η απουσία επίσημων μετεωρολογικών σταθμών δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Αντίστοιχα, η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε το 2022 σε επίπεδο ν. Ευρυτανίας ήταν οι -12,8 βαθμοί Κελσίου στα 700μ. της κοιλάδας της Ποταμιάς, ενώ στην πόλη του Καρπενησίου (990μ.) η ελάχιστη ήταν -9,2 βαθμοί.

Σε επίπεδο βροχοπτώσεων, τα πρωτεία μοιράστηκαν η Κρήτη, η Ήπειρος και η Μαγνησία, με το μετεωρολογικό σταθμό στην Ασή Γωνιά Χανίων να καταγράφει ετήσιο ύψος βροχόπτωσης 2.383 χιλιοστά, τα Θεοδώριανα Άρτας 2.163 χιλιοστά κ.ο.κ. Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στην Αττική (Νίκαια 233mm, Βάρη 228mm κ.α.).

Βροχή στα Άγραφα

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν τα ποσά υετού (βροχή, χιόνι, χαλάζι κλπ.) που καταγράφηκαν το 2022 στην Ευρυτανία· η προηγούμενη χρονιά ήταν μία από τις χειρότερες της τελευταίας 15ετίας. Δεδομένου ότι λειτουργεί ανελλιπώς από το 2009, τα πιο χρήσιμα στοιχεία προσφέρει ο μετεωρολογικός σταθμός που λειτουργεί στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Εκεί μετρήθηκαν πέρυσι μόλις 777 χιλιοστά βροχόπτωσης, έπεσε δηλαδή το μισό νερό σε σχέση με το 2021 (1.500 χιλιοστά). Τα τελευταία 15 χρόνια, μικρότερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν μόνο το 2013 (606 χιλ.), ενώ η μέση βροχόπτωση κατά το διάστημα 2009 – 2021 αγγίζει τα 1.300 χιλιοστά. Αντίστοιχα, πενιχρό σχετικά ήταν το 2022 και στο Καρπενήσι, όπου καταγράφηκαν 916 χιλιοστά νερού· το 2021 το ύψος βροχόπτωσης είχε φθάσει τα 1.493 χιλιοστά.

Τα αξιοσημείωτα

Στα μετεωρολογικά στοιχεία του 2022 που κρίνονται ως αξιοσημείωτα, ισχυρές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν στον νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Ελπίς” (23-25 Ιανουαρίου)· εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, ενώ πολλές περιοχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολυήμερες διακοπές ρεύματος. Στην Ευρυτανία, μεγάλες ποσότητες χιονιού έπεσαν, κατά κύριο λόγο, στα μεγάλα υψόμετρα, με τη χιονοδρομική σεζόν στο Βελούχι να χαρακτηρίζεται ως μια από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών· στο Καρπενήσι τα χιόνια δεν ήταν πολλά.

Χιονισμένη η Ψηλή Κορφή του Βελουχιού

Ο Μάρτιος κατά τις πρώτες του τρεις εβδομάδες ήταν εξαιρετικά ψυχρός, ενώ στις αρχές του μήνα μια μεγάλη χιονοστιβάδα σημειώθηκε στη θέση «Βράχος», στα ανατολικά της Ευρυτανίας. Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές βροχές στα ηπειρωτικά (100+ χιλιοστά στο Καρπενήσι), ενώ στα μέσα Αυγούστου κακοκαιρία μεγάλης διάρκειας έπληξε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, έβρεξε τις 11 από τις 31 ημέρες του Αυγούστου ’22. Ο Δεκέμβριος ήταν ασυνήθιστα θερμός για την Ελλάδα, με τη μέγιστη θερμοκρασία στο Καρπενήσι να ξεπερνά και τους… 18 βαθμούς Κελσίου (!).

Από το σύνολο των κακοκαιριών που εκδηλώθηκαν στη χώρα το 2022, δόθηκε όνομα σε οκτώ (Διομήδης, Ελπίς, Bianca, Φίλιππος, Genesis, Eva, Ariel, Gaia). Οι καμένες εκτάσεις από την αρχή του 2022 έως και το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ήταν περίπου 200.000 στρέμματα, εκτάσεις που αντιστοιχούν στο 46% της μέσης καμένης έκτασης στη χώρα μας κατά την περίοδο 2006-2021.

Όσα ξεχώρισαν καιρικά, σε Ελλάδα και Ευρυτανία, κατά το έτος που έφυγε

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα