20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Tι ζητούν οι Αμπλιανίτες της Ευρυτανίας από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου. Η λαϊκή συνέλευση στο χωριό και η επιστολή

Να τοποθετηθεί αναμνηστική στήλη εντός του Κήπου των Ηρώων στο Μεσολόγγι, με τα ονόματα δεκατεσσάρων (14) Αμπλιανιτών αγωνιστών οι οποίοι έπεσαν κατά την Έξοδο της Φρουράς του Μεσολογγίου, ζητούν με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλης κ. Κων/νο Λύρο, οι Αμπλιανίτες της Ευρυτανίας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

“Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Άμπλιανης Ευρυτανίας του πρόσφατα αδελφοποιημένου Δήμου Καρπενησίου με τον Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, συνήλθαν στις 19-8-2022 στην πλατεία του χωριού τους σε λαϊκή Συνέλευση στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης και συζήτησαν, εκτός των τοπικών θεμάτων, και την υποβολή αιτήματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για την χορήγηση αδείας προκειμένου να τοποθετηθεί αναμνηστική στήλη εντός του Κήπου των Ηρώων με τα ονόματα δεκατεσσάρων (14) Αμπλιανιτών αγωνιστών οι οποίοι έπεσαν κατά την Έξοδο της Φρουράς του Μεσολογγίου και αναφέρονται σε κατάλογο του Δημαρχείου της Ιεράς Πόλεως, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Λυκειάρχου, ιστορικού-ερευνήτριας και συγγραφέως, κ. Σπυριδούλας Κ. Αλεξανδροπούλου. («Η Άμπλιανη του Μεσοπολέμου», Σπυριδούλα Κ. Αλεξανδροπούλου, ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ Α.Β.Ε.Ε., έκδοση 2008, σελ. 47-49, επισυνάπτεται το σχετικό κεφάλαιο).

Όπως είναι γνωστό, οι οικισμοί: Χίλια Σπίτια, Άγιος Θωμάς, Τριλάγκαθο, Αγριλιά και Μεσόκαμπος που αποτελούσαν, κατά τον αείμνηστο Δήμαρχο, Χρ. Ευαγγελάτο, τους «πνεύμονες του Μεσολογγίου», κατοικήθηκαν από την αρχαιότητα από νομάδες κτηνοτρόφους Αμπλιανίτες οι οποίοι έλαβαν μέρος μαζικά στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας, από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στους αγώνες για την απελευθέρωση των πόλεων Μεσολογγίου και Αιτωλικού, καθώς και στις πολιορκίες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια 1822, 1825-1826, όπως προκύπτει από διασωθέντα Μητρώα Αγωνιστών της Επανάστασης και έγγραφα της εποχής.

«Η αναφορά, πάλι, σε χωριστό κατάλογο των πεσόντων κατά την Έξοδο Αμπλιανιτών υποδηλώνει ότι αυτοί απετέλεσαν ιδιαίτερο σώμα, ασφαλώς λόγω του μεγάλου αριθμού τους» («Η Άμπλιανη του Μεσοπολέμου», Σπυριδούλα Κ. Αλεξανδροπούλου, ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ Α.Β.Ε.Ε., έκδοση 2008, σελ. 60) και εμείς οφείλουμε να την τιμήσουμε.

Όπως επίσης δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και της μνήμης μας ότι και οι οικογένειες των Μεσολογγιτών-Αμπλιανιτών αγωνιστών βρέθηκαν μαζί τους κλεισμένες στην πόλη και υπέστησαν όλες τις συνέπειες του πολέμου. Είκοσι οκτώ (28) άτομα που επέζησαν κατά την τραγική νύχτα του χαλασμού κατέληξαν αιχμάλωτοι σε διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο βιβλίο του Σπ. Σακαλή «Μεσολόγγι 1826, Τύχη οικογένειας Ι. Μάγερ και Κατάλογος των αιχμαλώτων της Εξόδου», Εκδοτική ΕΠΕ, Αθήνα 2000, σελ. 43.

Ως εκ τούτων, η κοινότητα των Αμπλιανιτών έχει ιερό καθήκον και χρέος να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στους αθάνατους ήρωες προγόνους της και αναμένει την αποδοχή και έγκριση του παρόντος αιτήματός της.

Με εντολή της λαϊκής Συνέλευσης Αμπλιανιτών

Άμπλιανη Ευρυτανίας, 19-8-2022

Ο Πρόεδρος της λαϊκής Συνέλευσης
Γεώργιος Αθ. Σαρρής

Ο Πρόεδρος του Κοιν. Διαμερ. Άμπλιανης
Ηλίας Παπασπύρου
“.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ