6 Δεκεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

[UPD] To υποβρύχιο ρομπότ επιχειρεί στη Λίμνη Κρεμαστών. Έφθασε από τη Θεσσαλονίκη και συνδράμει στις έρευνες για τη 48χρονη

Εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανή η 48χρονη αγνοούμενη από το Καρπενήσι, που έχει εξαφανιστεί από την Πέμπτη 22/9.

Βρισκόμαστε πλέον στην 6η ημέρα ερευνών για τον εντοπισμό της 48χρονης που αγνοείται στη Λίμνη Κρεμαστών από την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου. Η αναζήτηση εστιάζεται στα νερά της λίμνης, καθώς τα χερσαία τμήματα έχουν εξεταστεί ενδελεχώς όλα τα προηγούμενα 24ωρα από τα πεζοπόρα κλιμάκια, δίχως να προκύψει αποτέλεσμα.

Οι δύτες του Λιμενικού και της ΕΜΑΚ κατήλθαν σε βάθος δεκάδων μέτρων, ωστόσο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει στην αγνοούμενη. Όπως έχει επισημανθεί, ο βυθός της λίμνης εμφανίζει ιδιομορφίες, καθώς το μεγάλο βάθος (έως και πάνω από 75-80 μέτρα) και τα φερτά υλικά δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των βατραχανθρώπων. Η ορατότητα στα νερά της λίμνης είναι περιορισμένη σε λίγα μόλις μέτρα, με τους δύτες να επιχειρούν υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.

Για τον λόγο αυτό, χθες, Δευτέρα 26/9, ζητήθηκε και επίσημα από τις κρατικές αρχές η συνδρομή του υποβρύχιου drone του Ο.Φ.Κ.Α.Θ., εθελοντικής διασωστικής ομάδας. Κλιμάκιο εθελοντών ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και έφθασε στη Γέφυρα Τατάρνας νωρίς το μεσημέρι, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες. Το υποβρύχιο drone δύναται να φθάσει σε βάθος 80-90 μέτρων μέσα σε 10 λεπτά, διαθέτοντας κάμερα και φώτα led.

Πιθανά εμπόδια για τη συσκευή, τονίζει ο πρόεδρος της ομάδας κ. Χρήστος Ράμμος, μπορεί να αποτελέσουν τα φερτά υλικά (κορμοί δέντρων, κλαδιά κ.α.) καθώς και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που αναμένονται σήμερα στην περιοχή. «Το drone θα αντέξει να κατέβει σε τέτοιο βάθος, είναι δοκιμασμένο σε τέτοιες καταστάσεις και έχουμε βρει πολλά πράγματα που έχουμε ψάξει. Το θέμα είναι αν θα μας αφήσουν τα φερτά υλικά. Μας είπαν από το Λιμενικό ότι έχει πολλά ξύλα και πέτρες, η λάσπη δε μας τρομάζει γιατί έχουμε τα φώτα. Μας τρομάζει μόνο αν κολλήσει κάπου από τα δέντρα», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις καιρικές συνθήκες λέγοντας ότι, «δεν μας νοιάζει εάν έχει μία απλή βροχή. Ο χειριστής θα μπει μέσα στη βάρκα, και θα το κάνει. Εάν έχει κεραυνούς και αέρα δεν θα μπορέσουμε. Όταν μας δείξουν το στίγμα, το drone θα κατέβει σε 10 λεπτά στα 90 μέτρα».

UPDATE. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, επιτράπηκε στο υποβρύχιο ρομπότ να αρχίσει την αναζήτηση λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι. “Πριν λίγο μας επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες να ερευνήσουμε. Στις 14:50 το υποβρύχιο ξεκίνησε να επιχειρεί”, αναφέρουν οι άνθρωποι του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. Πλέον, αναμένεται με αγωνία το τι έχει αποτυπώσει το μηχάνημα στα νερά της λίμνης και εάν, τελικά, το εύρημα του σόναρ του Ε.Σ.Σ. αφορά τη σορό της 48χρονης Καρπενησιώτισσας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ