18 Σεπτεμβρίου 2021

(UPD) Τα τελευταία νέα από την ορειβατική αποστολή του Φώτη Θεοχάρη στο Broad Peak & το Κ2 – Οι δύσκολες στιγμές των συνορειβατών του

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ορειβατική αποστολή του αθλητή του ΕΟΣ Καρπενησίου, Φώτη Θεοχάρη, στο Πακιστάν, με στόχο την ανάβαση στις κορφές των Broad Peak & Κ2. Λόγω προβλημάτων με την υγεία του (ασθένεια του υψομέτρου), ο 30χρονος ορειβάτης καθηλώθηκε χαμηλότερα και δεν συμμετείχε στην προσπάθεια για το Broad Peak, που, ωστόσο, δεν εξελίχθηκε ιδανικά. Γράφει ο Φ. Θεοχάρης:

K2 & Broad Peak Expedition

34η (17/7) – 35η (18/7) – 36η(19/7) μέρα

34η μέρα – K2 BC

Ξύπνησα καλύτερα από ότι ήμουν την προηγούμενη μέρα. Σκέφτομαι να ντυθώ να ξεκινήσω κατευθείαν για το camp 3, είναι ο αυθορμητισμός μου, αλλά στιγμιαία αμέσως κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς επικίνδυνο. Ανοίγω την σκηνή μου, ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός. Έξω ακούω τον μάνατζερ της αποστολής να μιλάει στον ασύρματο με τη fixing team. Τους έχει τελειώσει το σχοινί, δεν έκαναν σωστούς υπολογισμούς. Έμαθα ότι θα κατέβαιναν παρακάτω για κόψουν από εύκολα κομμάτια της διαδρομής σχοινί για να το πάρουν μαζί τους για να φιξάρουν παραπάνω. Σκέφτομαι πως τελικά ήταν καλύτερα που έμεινα εδώ! Ένας λόγος που δεν μου αρέσουν οι εμπορικές αποστολές είναι ότι “κρέμεσαι” από την τύχη της εκάστοτε fixing team. Ίσως στο μέλλον προσπαθήσω χαμηλότερες κορυφές, ανέγγιχτες. Άλλωστε η δημιουργία ή περιπέτεια μιας νέας διαδρομής δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Στην συνέχεια ενώ ήμουν στο σημείο που πιάνει Ίντερνετ, είδα κάποιον να κατεβαίνει από το βουνό. Ήταν ο Jerry Gore, ένιωθε κουρασμένος και έτσι αποφάσισε να μην επιχειρήσει να πάει ψηλότερα. Αργότερα το απόγευμα, είδα αρκετούς να κατεβαίνουν, έμαθα ότι ένα βασταζος ήταν σε άσχημη κατάσταση, τον χτύπησε η ασθένεια υψόμετρου και τον κατέβαζαν. Κατά την διάρκεια του δείπνου ενθάρρυνα τον Jerry, με θετικές σκέψεις κι ότι πήρε την σωστή απόφαση. Του είπα ότι θα πάμε μαζί μετά το K2. Όταν πήγα για ύπνο στην σκηνή μου είδα έναν να κατεβαίνει από το βουνό, έμαθα ότι ήταν ο Jordi, κατέβαινε σαν ρουκέτα. Τι είχε συμβεί δεν έμαθα…

35η -36ημέρα (non stop)- K2 BC

Ξύπνησα με το τραγούδι της Νανά Μούσχουρη, ‘ Μακριά στο Κατμαντού’. Στην συνέχεια πήρα το πρωινό μου με τον Jerry και τον Jordi. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για την προσπάθεια ανάβασης στο Broad Peak, πολλά σφάλματα και κακή διαχείριση των logistics από την πλευρά της διοργανώτριας εταιρείας. Ελπίζω να γίνει μάθημα για το κ2. Αν και από όσο ξέρω χρειάζεται πολύ πολύ δουλειά και κει. Είμαι χαρούμενος που δεν μπήκα καν στη διαδικασία της ανάβασης με φόντο τα λάθη που έγιναν στην προσπάθεια των άλλων ορειβατών.

Η νύχτα εξελιχθεί σε εφιάλτη, τραγικές στιγμές, τραγικές φιγούρες. Ήταν σκοτάδι και ακόμη υπήρχαν άνθρωποι στην κόψη πριν την κορυφή. Είχαν κολλήσει. Κόλλησαν(περίμεναν) στο σημείο εκεί γιατί δύο διαφορετικά ατυχήματα έγιναν, έπεσαν σε μια crevasse (ρήγμα πάγου) δύο άνθρωποι σε διαφορετική στιγμή και προσπαθούσαν να τους απεγκλωβίσουν. Μια Ρωσίδα και ένας Κορεάτης. Ο Κορεάτης πριν πέσει ενώ ήταν ήδη πεσμένη η Ρωσίδα ήθελε να περάσει, του έλεγαν ότι πρέπει πρώτα να απεγκλωβίσουν την Ρωσίδα, αυτός επέμενε να περάσει και πέθανε…Τα νέα από την μία στιγμή ήταν καλά και την επόμενη στιγμή τα χειρότερα. Δεν ήξερες τι να πιστέψεις. Κάποιοι έκλαιγαν. Ο Jordi ήταν έτοιμος για διάσωση. Όλο το βράδυ οι συζητήσεις τι μπορεί να έχει γίνει, τα λάθη, το ότι υπάρχουν φίλοι μας εκεί πάνω μας στεναχωρούσε και κάνεις μας δεν κοιμήθηκε ούτε δευτερόλεπτο. Είμαστε όλοι μαζί, πελάτες, κάποιοι βασταζοι, προσωπικό του BC σε μια σκηνή με έναν ασύρματο. Στις 05:00 το πρωί είχαμε την πληροφορία ότι θα έρθει ελικόπτερο για διάσωση, ο Jordi ήταν ήδη έτοιμος, ήθελε ακόμη τρείς ανθρώπους.

Ετοιμαστήκα με την στολή μου και το σακίδιο και περιμέναμε το ελικόπτερο. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ με την σκέψη ότι κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο. Έπρεπε να δράσουμε. Τελικά μαθαίνουμε ότι κατεβαίνουν από την κόψη (τελικά μισή αλήθεια και αυτό). Μάθαμε ότι το ελικόπτερο θα ερχόταν τελικά στις 09:00( τελικά δεν χρειάσθηκε)…. όντως βλέπαμε κάποιους φακούς να κατεβαίνουν. Περίπου στις 07:00 λαμβάνω μήνυμα στο δορυφορικό σύστημα μου από τον Fahad ότι κοιμήθηκε έξω στα 7800μ και ότι χρειάζεται οξυγόνο και νερό. Μαζί του είναι και άτομα από την fixing team. Είναι και αυτοί καταβεβλημένοι… Είναι ήδη 15:00 και δεν έχουν φτάσει ούτε καν στο camp 3. Η επιστροφή τους είναι εξαιρετικά αργή. Φοβόμαστε… Στις 18:47 λαμβάνω μήνυμα ότι βρίσκεται στο camp 3. Είναι όλοι τους καλά αλλά εντελώς κουρασμένοι. Εκεί βρίσκονται κάποιοι βασταζοι και τους έχουν πάει οξυγόνο, νερό και φαγητό…

Είδαμε ότι μερικοί δικοί μας άνθρωποι κατέβαιναν από το βουνό για το BC K2. Τους περιμέναμε.Δυνατά συναισθήματα δημιουργήθηκαν από όλη την τραγική ιστορία της προσπάθειας ανάβασης. Αργά το απόγευμα έφτασε ο Saeed που είχε ανέβει στην κορυφή. Τον περίμενε με ανυπομονησία η γυναίκα του και όταν τον είδε έτρεξε να τον αγκαλιάσει. Τι όμορφο να σε αγαπούν και να σε περιμένουν με ανυπομονησία!!! Πλέον στο BC K2, περιμένουμε τον Fahad. Ο οποίος επρόκειτο να τα φτάσει αύριο εδώ… Στο δείπνο ήμασταν όλοι ξάγρυπνοι με τα πρόσωπα μας εμφανώς καταβεβλημένα.

* Δυστυχώς η κατάσταση με το Broad Peak δεν ήταν το μοναδικό πράγμα που μας απασχόλησε. Το πρωί της 19/7 έρχεται ένας και μας λέει ότι τρεις άνθρωποι (HAP) βρίσκονται στο Κ2 και μίλησαν μέσω ασυρμάτου για μια μεγάλη χιονοστιβάδα μεταξύ C3 – C2 και μετά χάθηκε η επικοινωνία… κάποιοι πήγαν να ελέγξουν την κατάσταση εκεί. Ευτυχώς όλα καλά!

**Το απόγευμα της 19/7 έρχονται μερικοί λαχανιασμενοι από το BC K2 αλλά από άλλη εταιρεία ότι ένας βασταζος υψομέτρου (HAP) έχει σπάσει η σκωληκοειδίτιδα του! Αμέσως πήγα στο σημείο. Ηρθε και η Paula που είναι γιατρός. Τελικά είχε κολικό νεφρού. (Δεν έπινε αρκετό νερό και έκανε βαριές εργασίες). Δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και η σύσταση για διακομιδή σε νοσοκομείο.

*** Ο υπνόσακος μου χάλασε και δεν έχει φερμουάρ. Τον χρησιμοποιώ σαν πάπλωμα είτε τυλίγομαι σαν κάμπια!

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ