23 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

[UPD] Πιθανό σημείο σε μεγάλο βάθος που μπορεί να σχετίζεται με την εξαφάνιση, εντόπισε το ρομπότ του Ερυθρού Σταυρού [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Με μεγαλύτερη δυσκολία το πολύ μεγάλο βάθος της Λίμνης Κρεμαστών στο σημείο των ερευνών, πέριξ της Γέφυρας Τατάρνας, συνεχίστηκε για 3η ημέρα η αναζήτηση της 48χρονης αγνοούμενης από το Καρπενήσι. Η Ε.Τ. δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Πέμπτη (22/9), όταν το αυτοκίνητό της βρέθηκε, νωρίς το απόγευμα, σταθμευμένο επί της γέφυρας. Από την πρώτη στιγμή και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, με επικρατέστερη την εκδοχή η γυναίκα να έπεσε στα νερά της λίμνης σε μια κίνηση απελπισίας.

Το έργο των συνεργείων έρευνας και διάσωσης που επιχειρούν στη Λίμνη Κρεμαστών συνέδραμε το Σάββατο (24/9) ένα νέο, εξελιγμένο τεχνολογικά μηχάνημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πρόκειται για το SONAR EMILY, τηλεκατευθυνόμενο ναυαγοσωστικό ρομπότ το οποίο προσφέρει πολύτιμες λύσεις στο δύσκολο έργο των εθελοντών-ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. Ο Ερυθρός Σταυρός πληροφορήθηκε για την υπόθεση αναζήτησης της 48χρονης και προσφέρθηκε να συμβάλει στην έρευνα με το ρομποτικό μηχάνημα. Μέλη του ήρθαν σε επαφή με το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας, που ακολούθως ενημέρωσε τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Πάτρας αφίχθησαν στη λίμνη το μεσημέρι του Σαββάτου και πραγματοποίησαν έρευνες με το SONAR EMILY.

«Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες που διεξήγαγε το κλιμάκιο του Ε.Ε.Σ σαρώνοντας τον βυθό της λίμνης, εντοπίστηκε πιθανό σημείο σε μεγάλο βάθος που μπορεί να σχετίζεται με την εξαφάνιση. Οι ενδείξεις δόθηκαν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου δύτες να ερευνήσουν το σημείο», αναφέρει σχετικά ο Ερυθρός Σταυρός. Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστούν οι πιθανοί τρόποι προσέγγισης του σημείου.

Σημειώνεται πως το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα βοηθά στον εντοπισμό αγνοουμένων στο νερό χρησιμοποιώντας τα υπερσύγχρονα συστήματα σόναρ και ραντάρ που διαθέτει και έχοντας τη δυνατότητα εντοπισμού έως και σε βάθος 70 μέτρων. Το ρομπότ κινείται στην επιφάνεια του νερού μέσω τηλεχειρισμού και «σκανάρει» τον βυθό προς αναζήτηση αγνοουμένων, ενώ παράλληλα στέλνει ζωντανή εικόνα σε ειδική οθόνη που παρακολουθείται από τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού· έχει ακτίνα δράσης έως και 400μ. από τον χειριστή του.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιχείρηση παίρνουν μέρος κλιμάκια της 7η ΕΜΑΚ (με έδρα τη Λαμία), της 6ης ΕΜΑΚ (Πάτρα) και της 1ης ΕΜΑΚ (Ελευσίνα), της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γρανίτσας, αστυνομικοί της Α.Δ. Ευρυτανίας από το Καρπενήσι και το Κερασοχώρι, μέλη του Ελληνικού  Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας (ΕΔΣΕ), μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, απλοί πολίτες κ.α.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ