3 Οκτωβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Yποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ο Παναγιώτης Νιάφας, ευρυτανικής καταγωγής – Οι κρίσεις στο Π.Σ.

Ο μέχρι σήμερα Αττικάρχης Ιωάννης Πετρούτσος, θα αναλάβει καθήκοντα υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με απόφαση του νέου αρχηγού αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, ενώ την θέση του επιτελάρχη καταλαμβάνει ένας άλλος έμπειρος σε διοίκηση, αλλά και μάχιμες υπηρεσίες αξιωματικός, ο Γεώργιος Πουρναράς, ο οποίος μέχρι χτες ήταν συντονιστής του Π.Σ. Δυτικής Ελλάδος. Τα ονόματα τους αναμένεται να ανακοινωθούν και επισήμως εντός της ημέρας μετά την δημοσίευση των ονομάτων στο ΦΕΚ.

Οι δύο αξιωματικοί, προήχθησαν από το Ανώτατο Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος που συνεδρίασε χτες, από τον βαθμό του υποστρατήγου στον βαθμό του αντιστρατήγου για την κάλυψη των κενών θέσεων, καθώς αποστρατεύτηκαν οι δύο προκάτοχοι τους.

Επίσης το Ανώτατο Συμβούλιο έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους υποστρατήγους Π.Σ., Σπυρίδωνα Βαρσάμη, Χαράλαμπο Χιώνη και Κωνσταντίνο Παχίδη και τους αρχιπυράρχους Βασίλειο Κοκμοτό, Μάριο Δασόπουλο, Σωκράτη Γιαννόπουλο, Χαράλαμπο Γιαννάκη, Ιωάννη Πανόπουλο, Παναγιώτη Κοτρίδη, Σωτήριο Δημητράκη, Κωνσταντίνο Αλέμη και Αντώνιο Μίχα.

Προαχθέντες στον βαθμό του υποστρατήγου έκρινε τους αρχιπυράρχους: Δημήτριο Καρασαββίδη, Θεόδωρο Βάγια, Νικόλαο Ρουμελιώτη, Δημοσθένη Μπουντουράκη και Παναγιώτη Νιάφα. Ο τελευταίος είναι ευρυτανικής καταγωγής, από το Λιθοχώρι του Δήμου Αγράφων.

Ποιος είναι

Ο Παναγιώτης Νιάφας γεννήθηκε το 1969 στο Λιθοχώρι Ευρυτανίας. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το 1996 αποφοίτησε από τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με τον βαθμό του Ανθυποπυραγού και τοποθετήθηκε στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης.

Υπηρέτησε ως επιχειρησιακός Αξιωματικός στον 2ο, 6ο, 9ο και 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στην Π.Υ. Ρεθύμνου, στη Διοίκηση Π.Υ. νομού Δυτικής Αττικής και, από το 2019 έως το 2020, ως Υποδιοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών. Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας και έχει λάβει μέρος σε πολλές και δύσκολες επιχειρήσεις, τόσο διάσωσης όσο και κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών, όπως η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας το 2016, οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017 και η καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής το 2018.

Στις τελευταίες Τακτικές Κρίσεις των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος προήχθη στον βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε Διοικητής της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ