17 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βικτόρια Αμπρίλ: Από μούσα του Αλμοδόβαρ γίνεται Μέδουσα στην Ουέσκα

Η καταξιωμένη ηθοποιός του «Δέσε με!», «Κανείς δε θα Θυμάται Όταν Πεθάνουμε», «Εραστές», «101 Ρέκιαβικ», «Ψηλά Τακούνια», «Κίκα», θα συνομιλήσει με το κοινό σε μια ειδική εκδήλωση προς τιμή της. Στις 11 Ιουνίου, πριν την πρεμιέρα της «Μέδουσας» στο θέατρο της Μερίδα, η μούσα του Αλμοδόβαρ και νικήτρια της Χρυσής Άρκτου και του βραβείου Γκόγια, θέλοντας να γιορτάσει τα 50 χρόνια στην υποκριτική θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Άλτο Αραγόν για να παραλάβει το Βραβείο Λουίς Μπουνιουέλ.

Φέτος η Γαλλία είναι η τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ της Ουέσκα, έτσι η Βικτόρια Αμπρίλ που μοιράζει τη ζωή της στη Γαλλία και την Ισπανία έμοιαζε να είναι η καλύτερη εκπρόσωπος. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα σε κεντρική πλατεία της πόλης, τη Λόπες Αλιέ, να ακούσει την κουβέντα που θα συντονίσει ο Λουίς Αλέγρε.

Έχοντας κερδίσει δύο Αργυρά Κοχύλια στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, μια Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ένα Βραβείο Γκόγια (Ισπανικό Όσκαρ), δύο υποψηφιότητες για Βραβεία Σεζάρ (Γαλλικά Όσκαρ), και τιμητικές διακρίσεις σε Λοκάρνο, Βαγιαδολίδ, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και το Τιμητικό Βραβείο Φέροζ.

Η Αμπρίλ ακολουθεί τις τιμητικές βραβεύσεις του Φεστιβάλ που στη λίστα έχουν μεταξύ άλλων τους Τέρι Γκίλιαμ, Μπερτράντ Ταβερνιέ, Μαρίσα Παρέδες, Στίβεν Φρίαρς, Κάρλος Σάουρα, Άνχελα Μολίνα, Ζαν-Κλοντ Καριέρ, Κώστα-Γαβράς, Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια, τα αδέρφια Ταβιάνι, Ιζαμπέλ Κοϊσέ και της περσινής τιμώμενης προσωπικότητας, της Αϊτάνα Σάντσες-Χιχόν.

Η Βικτόρια Αμπρίλ (Μαδρίτη, 1959) έδειξε από μικρή ηλικία το πάθος της για τις τέχνες. Μόλις στα 14 της έκανε το ντεμπούτο της στην υποκριτική στην ταινία «Obsesión» του Φρανθίσκο Λάρα Πόλοπ. Αργότερα εμφανίστηκε στο «Ρόδο και το Βέλος», την διαφορετική απόδοση της ιστορίας του «Ρομπέν των Δασών» με συμπρωταγωνιστές τους Σον Κόνερι και την Όντρεϊ Χέπμπορν.

Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘70, η δημοτικότητά της εκτοξεύθηκε στα ύψη ως μέρος του ιστορικού ισπανικού κουίζ σόου «Un, dos, tres… responda otra vez».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεργάστηκε με τον Βιθέντε Αράντα στην «Αλλαγή Φύλου», οδηγώντας σε μια γόνιμη συνεργασία που παρήγαγε μερικές από τους πιο εμβληματικές ταινίες της φιλμογραφίας της, όπως το «Χρόνος της Σιωπής», «Αν σου Πούνε ότι Έπεσα», «El Lute: Τρέξε για τη Ζωή σου» και «Εραστές». Στην πραγματικότητα, για τις δύο τελευταίες ταινίες, έλαβε το Αργυρό Κοχύλι στο Σαν Σεμπαστιάν και τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο αντίστοιχα.

Τη δεκαετία του 1980, κάνει ένα πέρασμα από τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο σε παραγωγές στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ταινίες όπως το «Mater Amantissima», «Η Κυψέλη», «Τα Ποδήλατα είναι για το Καλοκαίρι» και το «Η Πιο Όμορφη Νύχτα» έγιναν μέρος της ιστορίας του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας γίνεται η μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ με ταινίες όπως τα «Ψηλά Τακούνια», το «Δέσε με!» αλλά και την «Κίκα» όπου υποδύθηκε την περσόνα Ανδρέα Καρακορτάδα.

Ο Μανουέλ Γκόμεθ Περέιρα την επιλέγει για το ρόλο μιας εθισμένης με το σεξ γυναίκας στο «Ανάμεσα στα Πόδια» μαζί με τον άγνωστο τότε Χαβιέ Μπαρδέμ.

Την επόμενη δεκαετία συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον σκηνοθέτη από την Ουέσκα που έκανε γνωστό το φλαμένγκο σε όλο τον κόσμο, τον Κάρλος Σάουρα, στην ταινία «7η Μέρα», κερδίζοντας άλλη μια υποψηφιότητα για Γκόγια.

Το πέρασμα της στη μουσική βιομηχανία ξεκινάει με ένα άλμπουμ κλασικών κομματιών της μποσά νόβα, το «Putcheros do Brasil».

Με έξι χρόνια συνεχόμενων περιοδειών και 600 συναυλίες παγκοσμίως, συνεχίζει τη μουσική της καριέρα με ένα δεύτερο της άλμπουμ, το «Olala!».

Με μία τόσο πλούσια καριέρα, κερδίζει και αυτή τον τίτλο της «Ιππότη της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής» (βραβείο που έχει και η δική μας Μιμή Ντενίση). Ακολουθεί το Τιμητικό Βραβείο Υποκριτικής από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Το έτος 2024 σηματοδοτεί μια νέα επαγγελματική χρυσή επέτειο για τη Βικτόρια Αμπρίλ, με ένα έργο ορόσημο συνδεδεμένο με την Ελληνική θεατρική παράδοση, τη «Μέδουσα» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Χοσέ Μαρία Ντελ Καστίγιο. Μετά από 45 χρόνια μακριά από την ισπανική θεατρική σκηνή, αυτή η υπερπαραγωγή θα ανέβει για 10 παραστάσεις στο ρωμαϊκό θέατρο της Μερίδα, μαζί με άλλους αξιομνημόνευτους ηθοποιούς όπως τους Αντριάν Λάστρα (στο ρόλο του Περσέα), τη Μαριόλα Φουέντες (Αθηνά) και την τραγουδίστρια Ρουθ Λορέντσο στο υποκριτικό της ντεμπούτο. «Είμαι σαν τη μέδουσα, μέχρι την τελευταία κλίμακα της ισορροπίας, κουρασμένη από την παραμόρφωση και τη χειραγώγηση των γεγονότων» θα δηλώσει η ίδια.

Ο κλασικός μύθος για το τρομερό αρχαίο τέρας με τα φίδια στο κεφάλι και το απολιθωτικό βλέμμα θα παρουσιαστεί από τις 31 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο φεστιβάλ της Σαγούντο (17 και 18 Αυγούστου) και στο φεστιβάλ της Νιέμπλα στην Ουέλβα (24 Αυγούστου). Στην ίδια σκηνή θα βρεθεί με 30 επαγγελματίες ηθοποιούς.

Ο χαρακτήρας της Μέδουσας σπάει τον τέταρτο τοίχο και μιλάει άμεσα στο κοινό με χιούμορ, τραγικότητα, ειρωνεία.

Πληροφορίες και εισιτήρια για την παράσταση ΕΔΩ

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ