26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

(ΒΙΝΤΕΟ) Ο Άγιος Ανδρέας τίμησε τον τοπικό του ήρωα, Αθανάσιο Καρπενησιώτη – Επετειακή εκδήλωση στο χωριό

ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση

Με τη δέουσα επισημότητα τιμήθηκε ο Ευρυτάνας ήρωας Αθανάσιος Καρπενησιώτης, που πριν από 200 χρόνια έδινε και τη ζωή του για την απελευθέρωση της πατρίδας, πέφτοντας μαχόμενος στο Σκουλένι. Οι εκδηλώσεις εις μνήμην του πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 31/7-1/8, με επίκεντρο το Καρπενήσι και τη γενέτειρα του ήρωα, το χωριό Άγιος Ανδρέας.

Η αρχή –όπως έγραψαν σε ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά Νέα– έγινε το πρωί του Σαββάτου, 31 Ιουλίου, με μια λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του οπλαρχηγού, στο Καρπενήσι (στην παλιά λαϊκή). Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων, καθώς και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καρπενησίου.

Την Κυριακή 1η Αυγούστου, νωρίς το πρωί οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με τον Πεζοπορικό Φυσιοδιφικό Σύλλογο Καρπενησίου, που πραγματοποίησε την πεζοπορική διαδρομή «Στα χνάρια των ηρώων του 1821», από την αναθηματική στήλη του Αθανασίου Καρπενησιώτη στο Καρπενήσι έως τον Άγιο Ανδρέα. Μικροί και μεγάλοι άρχισαν να πεζοπορούν στις 8 το πρωί και στις 11 έφθασαν στη γενέτειρα του ήρωα -όπου έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα.

Την ίδια ώρα, στην εκκλησία του χωριού τελέστηκε Θεία Λειτουργία και κατόπιν οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στο μνημείο του Αθ. Καρπενησιώτη, όπου και έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική. Στεφάνι κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ο πρόεδρος της ΤΚ Αγ. Ανδρέα, Κων/νος Καώνης, η Μαρία Παπαϊωάννου, εκ μέρους του Συλλόγου Καρπενησιωτών, ο Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος της Πανευρυτανικής Ένωσης, ο Β. Θεοδωρόπουλος (ΠΦΣΚ).

Εν συνεχεία, στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα στήθηκε μια όμορφη εκδήλωση. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αθανάσιος Σταμάτης, φιλόλογος, που ανέπτυξε πτυχές της ζωής και της δράσης του Αθ. Καρπενησιώτη, από τη γέννησή του στον Αγ. Ανδρέα το 1870 μέχρι τις νικηφόρες μάχες και τον ένδοξο θάνατό του στο Σκουλένι. Χαιρετισμό απηύθυναν, ο δήμαρχος Καρπενησίου, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, η κα Παπαϊωάννου (Σύλλογος Καρπενησιωτών), καθώς και ο πρόεδρος του χωριού.

Η αφιερωματική εκδήλωση έκλεισε μελωδικά, καθώς η Χορωδία και η Ορχήστρα της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου και του Μουσικού Σχολείου Λαμίας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ