26 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Β. Χειρδάρης στο ΕΡΤΝews για υπόθεση Λύτρα: O Άρειος Πάγος ενεργεί σωστά στις παρεμβάσεις του για θέματα βίας – Οι ποινές είναι από 5 έως 20 χρόνια κάθειρξη

Κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας σε ό,τι αφορά την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα ζητούν η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης μίλησε με αφορμή την υπόθεση στην εκπομπή Update του ΕΡΤΝews και στον Θ. Σιαφάκα για την κατάσταση… Δικαιοσύνη εναντίον Δικαιοσύνης.

Αρχικά ο κ. Χειρδάρης τόνισε πως η βία είναι «εντελώς απαράδεκτη, σε κάθε μορφή και πολύ περισσότερο, η ενδοοικογενειακή».

Σχετικά με την παρέμβαση του Αρείου Πάγου είπε: «Είναι ασυνήθιστη η παρέμβαση του Αρείου Πάγου, αν και τώρα τελευταία έχουν ξαναγίνει παρεμβάσεις τέτοιου είδους σε θέματα επικαιρότητας. Διακαιούται ο Άρειος Πάγος να παρέμβει. Από την άλλη πλευρά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις παρεμβάσεις που γίνονται ως προς το θέμα των αποφάσεων της Δικαιοσύνης».

Εξήγησε στη συνέχεια πως: «Η απόφαση της ανακρίτριας και η σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα είναι κάποια πράγματα τα οποία δικαιούνται να κάνουν. Όπως επίσης υπήρχε η διακριτική τους ευχέρεια να προχωρήσουν σε προσωρινή κράτηση. Άρα, απεφάσισαν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών τους. Τώρα ο Άρειος Πάγος, προφανώς προς διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού θέματος, θεώρησε ότι πρέπει να γίνει μία πειθαρχική έρευνα για τις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών. Σεβαστή η απόφαση».

O κ. Χειρδάρης ανέφερε ότι η ενέργεια του Αρείου Πάγου αφορά μόνο τις πειθαρχικές τυχόν ευθύνες των δικαστικών λειτουργών, όχι αλλαγή της απόφασής τους. «Δεν μπορεί να παρέμβει ο Άρειος Πάγος σε αυτό. Υπάρχει μία κρίση η οποία είναι νομίζω ομόφωνη, της ανακρίτριας και του εισαγγελέα για να μην προφυλακιστεί ο συγκεκριμένος συνάδελφός», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Χειρδάρης τόνισε πως είναι πολύ ανησυχητικό που μέλη της Δικαιοσύνης συμμετέχουν σε τέτοιες καταστάσεις. «Εμείς οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας και στις ενέργειές μας. Όμως ο καθένας έχει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν μπορώ να μιλήσω καθόλου για την υπόθεση», δήλωσε ο ίδιος.

Τόνισε ξανά πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταδικάζεται η κάθε μορφή βίας. «Αυτό πρέπει να εκλείψει και θεωρώ ότι ο Άρειος Πάγος σωστά ενεργεί ως προς την επενέργεια του και στις παρεμβάσεις του στα θέματα βίας. Άρα πρέπει να ελέγχονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες οιονδήποτε που αφορούν πράξεις βίας».

Τι ποινές προβλέπονται

Όσο για το τι ποινές προβλέπονται για το συγκεκριμένο αδίκημα που κατηγορείται ο κ. Λύτρας, ο Β. Χειρδάρης είπε πως, «είναι από 5 έως 20 χρόνια κάθειρξη. Είναι πολύ μεγάλο το εύρος των ποινών και πάρα πολύ σοβαρό το αδίκημα».

Από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε και στον νόμο που προσταυτεύει τον γιατρό που έκανε την καταγγελία λέγοντας «αφήνει τα χέρια των επαγγελματιών ελεύθερα να καταγγείλουν ακαταδίωκτα πράξεις βίας και ιδίως ενδοοικογενειακής».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ