17 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δήμος Καρπενησίου / Τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ για να διασωθεί το Γεφύρι των Γοριανάδων στο Κεφαλόβρυσο (ΦΩΤΟ)

από την έντυπη έκδοση

Με δύο αποφάσεις του Δημάρχου Καρπενησίου, Νίκου Σουλιώτη, δεσμεύτηκαν συνολικά 30.000 ευρώ για την υλοποίηση της μελέτης που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρπενησίου και η οποία θα εκτελεστεί εντός του 2022 για την κατασκευή έργου αποκατάστασης του γεφυριού Γοριανάδων.

Το έργο χρηματοδοτείται με 15.000 ευρώ από κρατική χρηματοδότηση (ΣΑΕ 065) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και με 15.000 ευρώ από ιδίους πόρους (ΣΑΤΑ) του Δήμου Καρπενησίου και θα εκτελεστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και πιθανόν με προκήρυξη διαγωνισμού.

Πρόκειται για ένα μνημείο της λαϊκής αρχιτεκτονικής, για το οποίο ο δήμος θα προχωρήσει σε έργα αποκατάστασης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Με ρεπορτάζ τους, τα Ευρυτανικά Νέα είχαν αναδείξει την αναγκαιότητα παρεμβάσεων στο γεφύρι, που έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το gefyria.blogspot.com, πρόκειται για μια μικρή καμάρα που ενώνει τις δύο όχθες του Γοριανίτικου ρέματος, το οποίο εκβάλει στον Καρπενησιώτη και βρίσκεται δίπλα στον δρόμο που οδηγεί από το Κεφαλόβρυσο στον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Καρπενησίου.

Παλιά εξυπηρετούσε τον δρόμο από το Κεφαλόβρυσο και τα γύρω κτήματα προς τους Γοριανάδες. Σήμερα είναι ετοιμόρροπο, καθώς πολλές πέτρες έχουν αποκολληθεί από το τόξο του, ενώ ο κισσός που έχει φυτρώσει πάνω στον κορμό του έχει ανοίξει την τοιχοποιία με τις ρίζες του.

Το μήκος του είναι 11 μέτρα, το πλάτος του 2,20 μέτρα και το ύψος του στα 4 μέτρα. Το ύψος της καμάρας είναι 1,80 μέτρα και το άνοιγμά της είναι 5,70 μέτρα. Έχει ΒΑ-ΝΔ κατεύθυνση και βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ