16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επικεφαλής συν/δίας λιανεμπόρων και χονδρεμπόρων Ευρώπης στο ΕΡΤNews για Mondelez: Εσκεμμένες πρακτικές, περιορίζουν τις επιλογές των καταναλωτών

«Καλοσωρίζουμε την ανακοίνωση του προστίμου κατά των πρακτικών της Montelez. Η ανακοίνωση δείχνει πως οι εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού, είναι εσκεμμένες πρακτικές από πολλούς κατασκευαστές προκειμένου να κατακερματίσει την ενιαία αγορά, εις βάρος των καταναλωτών που ψάχνουν καλύτερες τιμές και οφέλη», επισήμανε η επικεφαλής της συνομοσπονδίας λιανεμπόρων και χονδρεμπόρων της Ευρώπης Κριστέλ Ντελμπέργκ, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Prime” και τον Ηλία Σιακαντάρη, με αφορμή το θηριώδες πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Mondelez.

Ενώ πρόσθεσε:

«Αυτές οι πρακτικές επίσης περιορίζουν τις επιλογές των καταναλωτών. Πρέπει λοιπόν να σταματήσουν κι ελπίζουμε πως η υπόθεση που ανακοινώθηκε σήμερα, θα στείλει ένα ισχυρό σήμα, τόσο στα κράτη μέλη και στην Κομισιόν, ότι πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές, όσο και στους κατασκευαστές, πως πρέπει επίσης να ενεργούν υπεύθυνα».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την Κομισιόν, η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση που κατείχε στην αγορά στην πώληση π.χ. σοκολάτας και μπισκότων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εμπόδιζε τους διανομείς με διάφορους καταχρηστικούς όρους που επέβαλε να κάνουν εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων της από τη μία χώρα στην άλλη.

Αυτή η πρακτική κρατούσε τις τιμές ψηλά. Αν για παράδειγμα ήταν ψηλά, η τιμή της σοκολάτας στο Βέλγιο, απαγόρευε στον αποκλειστικό της διανομέα να μεταπωλεί σοκολάτα από την Ολλανδία στο Βέλγιο, να δημιουργεί μια τεχνητή κρίση και να κρατήσει ψηλά τις τιμές.

Οι παράνομες αυτές πρακτικές διαφόρων ειδών αφορούν την περίοδο από το 2006 έως το 2020. Το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 15%, επειδή η εταιρεία αναγνώρισε ότι ήταν εν αδίκω. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ