17 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η ΕΡΤ στα μαρτυρικά χωριά του Ντονμπάς: Περιοχές φαντάσματα, ισοπεδωμένες, σπαρμένες με νάρκες

Μόνο με τους ναζί μπορούν να συγκρίνουν τα όσα πέρασαν υπό ρωσική κατοχή άνθρωποι μεγάλης ηλικίας στα χωριά του Ντονμπάς τα οποία απελευθερώθηκαν μετά από μήνες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, αναφέρει η απεσταλμένη της ΕΡΤ – του μοναδικού καναλιού στην περιοχή – Ευτυχία Πενταράκη.

Χωριά φαντάσματα, ισοπεδωμένα, σπαρμένα με νάρκες, σκιές του παλιού τους εαυτού.

Ο Νικολάϊ και η 90χρονη μητέρα του είναι οι μοναδικοί κάτοικοι που έμειναν στο Μπογοροντίτσνε. Έθαψε με τα χέρια του τον αδελφό του με τη γυναίκα του και δύο ηλικιωμένους γείτονες του και όταν ήρθαν οι Ρώσοι, για να τους διώξουν τους είπε «καλύτερα σκοτώστε μας».

Το σπίτι τους καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς όπως και όλα στο χωριό τους. Η ηλικιωμένη μητέρα του ζει σε ένα υπόγειο και ο ίδιος σε κάτι χαλάσματα λίγα μέτρα πιο μακριά. Τους βρήκαμε στα ερείπια του σπιτιού τους να κόβουν ξύλα για το χειμώνα που έρχεται.

Χαιρετίσαμε τον Νικολάι και τη μητέρα του με την απορία πώς θα βγάλουν το βαρύ χειμώνα χωρίς σπίτι. «Θα ζήσουμε» μας είπε λες και διάβασε τη σκέψη μας.

Μπορεί οι Ρώσοι να εκδιώχθηκαν από τους Ουκρανούς στρατιώτες από περιοχές του Ντονμπας, άφησαν όμως πίσω τους πόνο, θάνατο και καταστροφή.

Αποστολή: Ευτυχία Πενταράκη
Κάμερα: Τέλης Μεταξάς / Ήχος: Γιάννης Παπαχρήστος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ