29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Μια μικρή, μόνο, ανάσα έδωσε ο Αύγουστος στα καταστήματα λιανικού εμπορίου – Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

από την έντυπη έκδοση

Την εικόνα που σχηματίστηκε στο τοπικό λιανεμπόριο κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού περιγράφει, μιλώντας στην εφημερίδα, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου.

Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, λέει, ήταν υποτονικό, τονίζει, ενώ «οι προβλέψεις για 40-50 ημέρες με έντονη κίνηση κατά το φετινό καλοκαίρι, δεν αποτυπώθηκαν· στην πραγματικότητα ήταν 15 ημέρες, με πολύ κόσμο». Οι ετεροδημότες ήταν λιγότεροι από άλλες χρονιές, προσθέτει. Πιο ικανοποιημένοι πρέπει να αισθάνονται οι άνθρωποι της εστίασης (διαβάστε ΕΔΩ) και των τουριστικών καταλυμάτων (δείτε ΕΔΩ)

Ο κόσμος, σημειώνει η Πρόεδρος,  περιορίστηκε σε συγκεκριμένα προϊόντα στις αγορές του στα καταστήματα. «Το καλοκαίρι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για το λιανεμπόριο», εκτιμά, και υπογραμμίζει ότι «απλά έδωσε μια μικρή ανάσα για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα».

Προβλέπει πως το τελευταίο 4μηνο του έτους θα είναι «πολύ δύσκολο» και σημειώνει ότι απαιτούνται πιο γενναίες πρωτοβουλίες για να «πέσει» χρήμα στην αγορά.

Σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, η αύξηση της αγοραστικής κίνησης δεν ξεπερνά το 5-10%, λέει η κα Παπαδοπούλου, «ωστόσο, προφανώς, δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες που έχει υποστεί ο κλάδος κατά τον 1,5 χρόνο της πανδημίας».

Μάλιστα, εκτιμά ότι η πίεση του λιανικού εμπορίου θα συνεχιστεί, καθώς και οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν (ψώνια στις εκπτώσεις, προτίμηση στα φθηνότερα προϊόντα κ.α.).

Στάση υπευθυνότητας καταδεικνύει, πάντως, το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους των τοπικών καταστημάτων – μικρομεσαίων επιχειρήσεων ξεπερνά το 90%.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ