22 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μετατρέψτε το μπαλκόνι σας σε έναν πολύχρωμο κήπο!

Η είσοδος της άνοιξης, και μετέπειτα του καλοκαιριού, συνοδεύεται από την επιθυμία και την ανάγκη μας να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μόνοι μας, με το ταίρι μας ή με την παρέα μας.

Το ιδανικότερο θα ήταν να είχαμε όλοι πρόσβαση σε μια όμορφη αυλή με έντονο πράσινο, ή μια βεράντα με θέα τη θάλασσα, όπου θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε τα αίθρια βράδια με άρωμα γιασεμιού, βλέποντας ταινίες, τρώγοντας και πίνοντας, παίζοντας επιτραπέζια κ.ο.κ. 

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν είναι ένα τόσο συνηθισμένο προνόμιο, ειδικά στο πυκνοκατοικημένο αστικό τοπίο της Αθήνας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να ζήσουμε ή έστω να προσεγγίσουμε τα παραπάνω σενάρια.

Τα περισσότερα διαμερίσματα, ακόμη και τα πιο κεντρικά ή αυτά σε χαμηλούς ορόφους, διαθέτουν ένα μπαλκόνι, ικανό να φιλοξενήσει στη χείριστη των περιπτώσεων, ένα τραπεζάκι 2 ατόμων. Φυσικά, όσο περισσότερος είναι ο διαθέσιμος χώρος, τόσο περισσότερες από τις παρακάτω προτάσεις θα μπορέσεις να εφαρμόσεις.
Ψάξαμε και συγκεντρώσαμε μερικά καθοδηγητικά τιπς για να μετατρέψεις το μπαλκόνι, στον κήπο που πάντα ήθελες να έχεις!


1. Φυτά

Κήπος χωρίς φυτά, είναι εννοιολογικά και μόνο αδύνατον να υπάρξει. 

Φτιάξε μια διάταξη με τα διαθέσιμα σημεία που θέλατε να τοποθετήσετε φυτά. Προσάρμοσέ την ανάλογα με τα διάφορα φυτά που μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν στις υπάρχουσες συνθήκες του μπαλκονιού σου, δηλαδή τον φωτισμό, την υγρασία, τον αέρα. Αν και κάποια φυλλώδη ή ανθοφόρα φυτά μπορεί να μοιάζουν πιο εντυπωσιακά, μην αποκλείσεις το ενδεχόμενο των παχύφυτων ή ακόμη και των μυρωδικών. Παίξε με γλάστρες, κρεμαστά καλάθια και ζαρντινιέρες

Πέραν του αισθητικού στοιχείου, μην ξεχνάμε το όφελος που προσφέρουν τα φυτά στον πλανήτη. Εντάξει, σίγουρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερα και περισσότερα δέντρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ένα σύνολο μικρών βημάτων δεν είναι αμελητέο.

  • Φωτισμός

Επίλεξε τον φωτισμό που ταιριάζει στο στυλ και την ατμόσφαιρα που θέλεις να δημιουργήσεις, ανάμεσα σε φανάρια, γιρλάντες και κεριά (ή και συνδυασμούς αυτών).
Μάλιστα, θα προτείναμε να προτιμήσεις προϊόντα που λειτουργούν συσσωρεύοντας ηλιακό φως κατά τη διάρκεια τη μέρας, έναντι της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Προστασία από τον ήλιο

Η τοποθέτηση μιας τέντας δεν είναι ποτέ μια χαμένη επένδυση.
Εάν είσαι σπουδαστής ή μένεις πιο προσωρινά σε ένα διαμέρισμα, μπορείς να το 

Απαιτήσεις από τον ιδιοκτήτη σου.

Πέρα, του προφανούς οφέλους, δηλαδή την προστασία από τον έντονο ήλιο ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα οδηγήσει και στην αξιοποίηση του μπαλκονιού για μεγαλύτερο μέρος της ημέρα;, σου προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και ιδιωτικότητα από τα περίεργα βλέμματα.
Επιπλέον, το πιθανότερο είναι ότι φυτά σου θα χρειάζονται προστασία από το υπερβολικά έντονο και άμεσο ηλιακό φως.

Προκειμένου να αποφεύγεις τη μονοτονία και τη μουντίλα, προτίμησε τεντόπανα με σχέδια, συνδυάζοντας την άνεση με μια ευχάριστη και χρωματιστή διακόσμηση.

  • Βάλε χρώμα

Μπορείς να προσθέσεις χρώμα σε διάφορα από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως οι τέντες, οι γιρλάντες φωτισμού, τα κασπώ ή ζωγραφίζοντας απλές γλάστρες. Μπορείς να κατασκευάσεις ή απλά να τοποθετήσεις διακοσμητικά όπως ο μελωδός ή ένα διακοσμητικό που να εμπεριέχει το στοιχείο του νερού.

Τέλος, για να διατηρήσεις την προσωπική σου όαση, θα χρειαστεί να τη φροντίζεις τακτικά και επιμελώς, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία των φυτών σου!

Έτσι, θα μπορείς να την απολαμβάνεις και για μεγαλύτερο μέρος του χρόνου!

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ