27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“ΝΑΙ” των Ευρυτάνων της Βουλής στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων – Πώς ψήφισαν Οικονόμου, Ζαχαράκη και Μπούρας

Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών δεν ψήφισαν συνολικά 51 "γαλάζιοι" βουλευτές

Με ευρεία πλειοψηφία 176 βουλευτών αλλά και αρκετές διακομματικές διαφοροποιήσεις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ του σχεδίου νόμου που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο στηρίχθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου επι της αρχής έλαβε 176 “υπέρ”, 76 “κατά” και 2 “παρών” ενώ απείχαν 46 βουλευτές. Συνολικά, από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας καταγράφηκαν 51 διαφοροποιήσεις που εκφράστηκαν με 20 “κατά” και 31 αποχές. Από το ΠΑΣΟΚ απείχαν 11 βουλευτές, 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 2 από την Νέα Αριστερά.

Οι Ευρυτάνες της Βουλής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η Βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, δεν είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της, σε δηλώσεις της κατά την επίσκεψη Μεϊμαράκη στο Καρπενήσι: «(…) Πράγματι, έρχεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει εγείρει, βέβαια, πολλές κοινωνικές αντιδράσεις. Θα το δούμε, θα το μελετήσουμε και θα αποφανθούμε για την πορεία του», είχε δηλώσει. Το βράδυ της Πέμπτης (15/2) η κα Οικονόμου έδωσε τη στήριξή της στο σχέδιο νόμου και ήταν μεταξύ των 107 βουλευτών της ΝΔ που τάχθηκαν υπέρ.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισε, όπως αναμενόταν, και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. «Η ουσία της συζήτησης για το νομοσχέδιο έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε να πρεσβεύουμε, τι κράτος είναι αυτό το οποίο θέλουμε. Ένα κράτος το οποίο ρίχνει φως σε κάθε πολίτη ή σκιάζει κάποιους;» τόνισε η Ευρυτάνισσα πολιτικός, κατά την ομιλία της στη Βουλή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στον πολιτικό γάμο [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ].

Παρότι δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του, υπέρ τάχθηκε και ο Θανάσης Μπούρας, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής,  που, μάλιστα, προήδευσε κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και ανακοίνωσε το αποτέλεσμα για το -ιστορικό, για πολλούς λόγους- νομοσχέδιο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ