28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη ο καθαρισμός στο μονοπάτι του Ασπρορέματος Επινιανών, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σε όλη την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Το εντυπωσιακό μονοπάτι, που σμιλεύτηκε με τόση δυσκολία, φαντασία, μελέτη και ρίσκο στους κάθετους βράχους του φαραγγιού, για να συνδέσει τα Επινιανά με τον οικισμό του Ασπρορέματος στην καρδιά των Αγράφων, αναβιώνει!

Όπως έγραφαν πριν από μήνες τα Ευρυτανικά Νέα, με απόφαση του Δημάρχου Αγράφων, Αλέξη Καρδαμπίκη, εγκρίθηκε η ανάθεση για το έργο: «Καθαρισμός του πεζοπορικού μονοπατιού Επινιανά – Ασπρόρεμα», στην ΚοινΣΕπ “ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ” (από τη Νεράιδα Πεζούλας Kαρδίτσας), με συνολικό ποσό 11.780 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Προβλέπεται η αποκατάσταση, συντήρηση και βελτίωση βατότητας του πεζοπορικού μονοπατιού από τα Επινιανά μέχρι το Ασπρόρεμα, ώστε να καταστεί πλήρως ασφαλές προς διάσχιση.

ΦΩΤΟ / Terra Pindus

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία, ο καθαρισμός του μονοπατιού έχει προχωρήσει σημαντικά, παρά τις δυσκολίες λόγω του άστατου καιρού και στα Άγραφα. «Χωρίς απαραίτητα σύμμαχο τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, η ομάδα μας βρίσκεται στο σκληρό και συναρπαστικό πεδίο στα βάθη του φαραγγιού στο Ασπρόρεμα. Γίνονται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού βλάστησης απομάκρυνσης φερτών υλών από βράχια όπως και πεσμένα δέντρα και χωμάτινη ύλη. Για όσους γνωρίζουν το μονοπάτι θα διαπιστώσουν στο βίντεο τα σημεία αποκατάστασης έως τώρα. Το ιδιαίτερου φυσικού κάλλος επανέρχεται στη κανονική του κατάσταση αυξάνοντας την βατότητα του τους χρόνους διέλευσης και κυρίως την ασφάλεια των χρηστών», αναφέρουν οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το έργο καθαρισμού σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά μονοπάτια όχι μόνο στην Ευρυτανία αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στο εν εξελίξει έργο αναφέρεται και η “Η Γη της Πίνδου, Terra Pindus”, που έχει αναλάβει το Pindus Trail των 600χλμ, ενημερώνοντας αναλυτικά για τα εξής: «Το εντυπωσιακό μονοπάτι, που σμιλεύτηκε με τόση δυσκολία, φαντασία, μελέτη και ρίσκο στους κάθετους βράχους του φαραγγιού, για να συνδέσει τα Επινιανά με τον οικισμό του Ασπρορέματος στην καρδιά των Αγράφων, αναβιώνει! Τους τελευταίους μήνες οι καλοί φίλοι από την Καρδίτσα, φύλακες και φροντιστές των Αγράφων, καθαρίζουν μέτρο μέτρο τον διάδρομο του μονοπατιού από την είσοδο του στα Επινιανά μέχρι τις Εκκλησιές και το τσιμεντένιο γεφύρι που συναντούμε μετά την εκβολή του Σκυλορέματος, με στόχο να αποκατασταθούν πλήρως τα πρώτα 5,2χλμ της διαδρομής. Στο συγκεκριμένο τμήμα (5,2χλμ), όπως και στο υπόλοιπο της διαδρομής προς Ασπρόρεμα οι φυσικές φθορές, αλλά και η πυκνότητα της βλάστησης έκαναν την διέλευση ένα δύσκολο εγχείρημα. Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται.

Τα παιδιά έχουν φτάσει στο 4,2 χλμ καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια και σύντομα θα ολοκληρώσουν το πρώτο σκέλος ως το τσιμεντένιο γεφύρι. Το μονοπάτι στην προέκταση του μας δίνει το εξαντλητικό για την ώρα, μα υπέροχο ημερήσιο τμήμα διάσχισης <Επινιανά – Ασπρόρεμα – Λεοντίτο> για την σύνθεση του Pindus Trail στα Άγραφα. Σκοπός είναι το επόμενο διάστημα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καθαριστεί και να προσημανθεί η προέκταση του μονοπατιού από το τσιμεντένιο γεφύρι για τον οικισμό του Ασπρορέματος και από κει για το διάσελο στο Ντελιδήμι, διευκολύνοντας την διέλευση σε αυτό το απομονωμένο σκέλος της διαδρομής. Είναι γεγονός σε αυτές τις προσπάθειες πως το αποτέλεσμα δικαιώνει τους κόπους των ανθρώπων που μεσολαβούν να διατηρηθεί ανοιχτό σε καλή κατάσταση ένα τόσο εμβληματικό για την περιοχή μονοπάτι. Φυσικά αν δεν έχεις δει το πριν δεν μπορείς να καταλάβεις εύκολα το μέγεθος της προσπάθειας! Αγραφιώτες έχετε τις ευχές μας και σύντομα μερικά χέρια ακόμη!».

ΦΩΤΟ / Terra Pindus

Στα πλαίσια κινηματογράφησης, οι άνθρωποι της “Terra Pindus” βρέθηκαν ένα διήμερο στην περιοχή, συμβάλλοντας παράλληλα στον καθαρισμό ενός μικρού τμήματος του μονοπατιού Επινιανά – Ασπρόρεμα. «Οι εικόνες είναι από το Φθινόπωρο που μας πέρασε και τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, που ετοιμάζεται να ερμηνέψει την πρωτοβουλία χάραξης και υλοποίησης του Pindus Trail για την πολυπόθητη πεζοπορική διασχιση της Πινδου. Φωτο, πλάνα, συνεντεύξεις: George Savvatoupis, Alexander Koutoupas Anthrax Machines ευχαριστούμε για όλα!», αναφέρεται.

ΦΩΤΟ / Terra Pindus

Το μονοπάτι βρίσκεται στην κοιλάδα του Ασπρορέματος, ενώνοντας το χωριό Επινιανά με τον ομώνυμο, ακατοίκητο σήμερα, οικισμό. Η διάνοιξη του έγινε τη δεκαετία του 1950, ενώ μέχρι το 1978 λειτουργούσε και δημοτικό σχολείο στο Ασπρόρεμα. Η εκκίνηση γίνεται λίγο πιο κάτω από τα Επινιανά, ενώ το τμήμα του λαξευμένου στο βράχο μονοπατιού αποτελεί αποκορύφωμα της διαδρομής και εμπειρία για κάθε πεζοπόρο, αφού καταδεικνύει και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν κάποιοι για τη δημιουργία του μονοπατιού, λόγω της σημασίας του για τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής πριν από δεκαετίες.

ΦΩΤΟ / Terra Pindus
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ