28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δήμος Αγράφων / Με 11.800 ευρώ η ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού Επινιανά – Ασπρόρεμα. Έργο αποκατάστασης βατότητας

Σε κακή και λίαν επικίνδυνη κατάσταση έχει περιέλθει ένα από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια των Αγράφων, που συνδέει τα Επινιανά με τον εγκαταλειμμένο οικισμό Ασπρόρεμα. Ο δήμος ανέθεσε σε ΚοινΣΕπ από την Καρδίτσα το έργο βελτίωσης της βατότητας του μονοπατιού

από την έντυπη έκδοση

Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή των Αγράφων αρχίζει να γίνεται ευρύτερα γνωστή για τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει, τα ψηλά βουνά, τα ποτάμια, τα φαράγγια, τα μονοπάτια, τη Λίμνη Κρεμαστών. Με στόχο την ανάδειξη του ήπιου πεζοπορικού τουρισμού, που όπως λένε οι τοπικοί φορείς, έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, γίνονται προσπάθειες για τον καθαρισμό, συντήρηση και σηματοδότηση εμβληματικών μονοπατιών, που άλλοτε αποτελούσαν τον μοναδικό τρόπο μεταφοράς ανθρώπων, ζώων και αγαθών.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια των Αγράφων (και ολόκληρης της Ευρυτανίας) βρίσκεται στην κοιλάδα του Ασπρορέματος, ενώνοντας το χωριό Επινιανά με τον ομώνυμο, ακατοίκητο σήμερα, οικισμό. Η διάνοιξη του έγινε τη δεκαετία του 1950, ενώ μέχρι το 1978 λειτουργούσε και δημοτικό σχολείο στο Ασπρόρεμα. Η εκκίνηση γίνεται λίγο πιο κάτω από τα Επινιανά, ενώ το τμήμα του λαξευμένου στο βράχο μονοπατιού αποτελεί αποκορύφωμα της διαδρομής και εμπειρία για κάθε πεζοπόρο, αφού καταδεικνύει και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν κάποιοι για τη δημιουργία του μονοπατιού, λόγω της σημασίας του για τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής πριν από δεκαετίες.

Έργο για τον καθαρισμό του μονοπατιού

Με απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, εγκρίθηκε η ανάθεση για το έργο: «Καθαρισμός του πεζοπορικού μονοπατιού Επινιανά – Ασπρόρεμα», στην ΚοινΣΕπ “ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ” (Νεράιδα Πεζούλας Kαρδίτσας), με συνολικό ποσό 11.780 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Προβλέπεται η αποκατάσταση, συντήρηση και βελτίωση βατότητας του πεζοπορικού μονοπατιού από τα Επινιανά μέχρι το Ασπρόρεμα, ώστε να καταστεί πλήρως ασφαλές προς διάσχιση.

Είχε προηγηθεί η 10303/20-12-2022 τεχνική έκθεση του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών Πολεοδομίας & Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Καθαρισμός του πεζοπορικού μονοπατιού Επινιανά-Ασπρόρεμα», η απόφαση ανάληψης υποχρέωσης έγκρισης, δέσμευσης και διάθεσης της απαιτούμενης πίστωσης, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η υποβληθείσα οικονομική προσφορά από την ανάδοχο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ