15 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Άρης Τασιός: “Η Ευρυτανία δεν έχει περιθώριο να γυρίσει πίσω”

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. "Θεωρώ μεγάλη τύχη και ακόμη μεγαλύτερη τιμή να μπορώ να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στον τόπο που μεγάλωσα, στον τόπο που έφτιαξα την οικογένειά μου και μεγαλώνω τα παιδιά μου"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας, με τον συνδυασμό του Φανή Σπανού “Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας”, Άρης Τασιός, σε μια συνέντευξη στα Ευρυτανικά Νέα, απαντά για τους λόγους που διεκδικεί και τρίτη θητεία, αναπτύσσει το έργο που έγινε τις προηγούμενες θητείες του αλλά και το έργο που σχεδιάζει για την επόμενη ημέρα αν εκλεγεί και απευθύνει κάλεσμα στήριξης στους Ευρυτάνες γιατί “…μαζί θα συνεχίσουμε, να δίνουμε τις μάχες μας, ώστε στο τέλος να βγούμε νικητές”.

ΑΡΗΣ ΤΑΣΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΕΡ. Διεκδικείτε 3η θητεία ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας στην ομάδα του Φάνη Σπανού. Γιατί λοιπόν να σας (ξανά)ψηφίσουν οι Ευρυτάνες;
ΑΠ.
Είναι γεγονός ότι με τη στήριξη και την αγάπη των συμπολιτών μας, διανύουμε ήδη τη δεύτερη θητεία ως Περιφερειακή Αρχή και θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση των συμπολιτών μας για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια ομάδα που δε φοβάται να δουλέψει σκληρά, να χτίσει γέφυρες και να γκρεμίσει τείχη, που δε φοβάται να συνεργαστεί, αλλά και να συγκρουστεί. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους για την αγάπη και την στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις μεγάλες προκλήσεις της Στερεάς Ελλάδας, τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρυτανίας. Η αγάπη και η στήριξη των συμπολιτών μου όλα αυτά τα χρόνια, η αναγνώριση του έργου που συντελέστηκε και συντελείται, αλλά και οι νέες προκλήσεις, μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω. Ο τόπος μας έχει πολλές ανάγκες αλλά και ανεξάντλητες δυνατότητες. Πολλά έχουν γίνει, αλλά ακόμη περισσότερα μένουν για να γίνουν.
Στις 8 Οκτωβρίου λοιπόν, με επικεφαλής τον Φάνη Σπανό, μετράμε για μία ακόμη φορά τις δυνάμεις μας, και ζητάμε από τους συμπολίτες μας να μας στηρίξουν ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας για την Ευρυτανία. Έχουμε ξεκινήσει άλλωστε πολλά, που σε καμία περίπτωση δε πρέπει να τα αφήσουμε στη μέση.


ΕΡ. Τις τελευταίες δύο θητείες υπηρετήσατε την Ευρυτανία από θέση εξουσίας ως Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας. Ποιο είναι το έργο σας στον Νομό; Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα έργο της θητείας σας, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
ΑΠ.
Θα ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να ξεχωρίσω ένα έργο από το σύνολο των έργων που έχουν γίνει στον Νομό μας, καθώς κάθε ένα από αυτά έρχεται να απαντήσει στα προβλήματα των συμπολιτών μας, στη στήριξη της καθημερινότητάς τους, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και στο αναπτυξιακό πρόγραμμά μας για την Ευρυτανία. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό θα σας έλεγα ότι, παρά τα προβλήματα και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και η χώρα μας αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, κολυμπήσαμε κόντρα στο ρεύμα και καταφέραμε να υλοποιήσουμε και να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα πρωτοφανούς μεγέθους για την Ευρυτανία. Με έργα και δράσεις που ξεπερνούν τα 158 εκατ. ευρώ, ενώ με τα έργα ΕΣΠΑ που υλοποιούν οι υπόλοιποι φορείς του Νομού μας, ξεπερνούν τα 168 εκατ. ευρώ. Έργα που έχουν να κάνουν με όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, και συγκεκριμένα: Συγκοινωνίες (93 εκατ. ευρώ), Τουρισμός – Μνημεία – Πολιτισμός (15,5 εκατ. ευρώ), Πολιτική Προστασία (15,5 εκατ. ευρώ), Αστικές υποδομές (8,6 εκατ. ευρώ), Περιβάλλον (2,6 εκατ. ευρώ), Παιδεία – Αθλητισμός (8,5 εκατ. ευρώ), Αγροτική Οικονομία (5,7 εκατ. ευρώ), Υγεία – Πρόνοια (3,5 εκατ. ευρώ), Δημόσια Διοίκηση (2,4 εκατ. ευρώ) και Μελέτες (3,2 εκατ. ευρώ). Κάποια από αυτά τα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί (94 εκατ. ευρώ), κάποια βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης (39 εκατ. ευρώ), κάποια σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης (6 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα σε διαδικασία δημοπράτησης (19 εκατ. ευρώ).
Το πρόγραμμά μας λοιπόν για την Ευρυτανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και με την ίδια μεθοδολογία και στοχοπροσήλωση ζητάμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας για να συνεχίσουμε.

ΕΡ. Η επόμενη θητεία θα είναι 5ετής. Ποιο είναι το πρόγραμμα του συνδυασμού σας με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Φάνη Σπανό για την Ευρυτανία για τα επόμενα πέντε χρόνια;
ΑΠ.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε την Ευρυτανία από τόπο σε τόπο, από χωριό σε χωριό και να παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα. Ένα πρόγραμμα το οποίο εμπεριέχει και τα προτεινόμενα έργα και δράσεις αλλά και τις πηγές χρηματοδότησης. Ένα πρόγραμμα που έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης περιόδου, αξιοποιώντας και τις μελέτες που έχουμε συντάξει, και που απαντά στα προβλήματα και τις προκλήσεις της περιοχής αξιοποιώντας τις δυνατότητές της.
Προκαταβολικά θα μπορούσα να σας πω ότι κεντρικός στρατηγικός στόχος για την Ευρυτανία, είναι η άρση της απομόνωσης της περιοχής, η συγκράτηση του ενεργού πληθυσμού της και ο επαναπατρισμός του. Ο στόχος αυτός έχει ως αιχμή του δόρατος τον τουρισμό, με ισότιμη υποστήριξη από τον πρωτογενή – αγροτοδιατροφικό τομέα (ορεινή κτηνοτροφία, αλιεία εσωτερικών υδάτων, αγροτική παραγωγή προϊόντων ποιότητας), και σύνδεση των δύο τομέων με μικρή μεταποιητική – δευτερογενή δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα της τυποποίησης. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στις αυξημένες ανάγκες κοινωνικής πολιτικής που έχει ο Νομός, καθώς είναι από τους Νομούς με το χαμηλότερο εισόδημα. Παράλληλα, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της συγκράτησης των νέων στην περιοχή δίνονται συγκεκριμένα κίνητρα, προωθώντας παράλληλα σημαντικές επενδύσεις.
Το στρατηγικό μας λοιπόν σχέδιο εμπεριέχει τρείς βασικές προτεραιότητες: Α). Έργα – Υποδομές που έχουν να κάνουν με την άρση της απομόνωσης της περιοχής Β). Έργα – Υποδομές που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ευρυτανίας Γ). Έργα – Δράσεις που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των υποδομών μας και με την καθημερινότητα των πολιτών.

ΕΡ. Στους Ευρυτάνες τι έχετε να πείτε;
ΑΠ.
Όλα αυτά τα χρόνια μαζί δώσαμε τις μάχες για τον Νομό μας. Πολλά έχουν γίνει και έχουν δρομολογηθεί και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την προσπάθειά μας. Ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι έχει δρομολογηθεί, η Πανεπιστημιακή σχολή μας αναβαθμίζεται, το Χιονοδρομικό μας κέντρο εκσυγχρονίζεται, οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις έχουν βελτιωθεί και βελτιώνονται συνεχώς και η περιοχή μας έχει καθιερωθεί ως αθλητικός τουριστικός προορισμός. Η Λίμνη Κρεμαστών αναπτύσσεται, τα μεγάλα έργα οδοποιίας προχωράνε, με δυσκολίες μεν αλλά προχωράνε (Άγραφα, Αγ. Βλαχέρνα, Τέμπλα, Ροσκά, Ποταμιά, Προυσός). Οι επενδύσεις στον εναλλακτικό τουρισμό συνεχίζονται (“Πανταβρέχει”, Μονοπάτια), όπως και στα πολιτιστικά μας μνημεία (Καφαντάρειο, Κειμηλιαρχείο Φουρνά, Γεφ. Μανώλη, Κελιά στην ΙΜ Βράχας, Μουσείο στα Βελωτά, τοιχογραφίες στην Αγ. Τριάδα, αναβάθμιση μουσείου Κορυσχάδων και Βίνιανης). Οι υπηρεσίες μας για την Πολιτική Προστασία συνεχώς αναβαθμίζονται, τα προϊόντα μας πιστοποιούνται (μέλι, τσαλαφούτι), η αγροτική μας παραγωγή και η κτηνοτροφία μας υποστηρίζεται και οι υποδομές στον τομέα της υγείας βελτιώνονται (ΠΠΙ Γρανίτσας, ΚΥ Φραγγίστας, Νοσοκομείο Καρπενησίου). Το δια-δραστικό Μουσείο μας στο Καρπενήσι λειτουργεί υποδειγματικά κάνοντας πρωτότυπες δράσεις σε όλο τον Νομό, ενώ το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα των Αγράφων και το αντίστοιχο για την ορεινή Δυτ. Στερεά θα χρηματοδοτήσει σημαντικές επενδύσεις στο σύνολο του Νομού.
Πολλά από τα ανωτέρω που βρίσκονται σε εξέλιξη πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν, ενώ πολλά ακόμη μένουν για να γίνουν, ώστε να σταματήσει ο Νομός μας να έχει πληθυσμιακή συρρίκνωση και γήρανση. Αν μας εμπιστευθούν οι Ευρυτάνες μαζί θα συνεχίσουμε, να δίνουμε τις μάχες μας. Άλλες θα κερδίσουμε, άλλες θα χάσουμε. Μαζί όμως θα τις δώσουμε όλες τις μάχες, ώστε στο τέλος να βγούμε νικητές.
Είναι αν θέλετε και ένα δικό μου προσωπικό στοίχημα. Γιατί θεωρώ μεγάλη τύχη και ακόμη μεγαλύτερη τιμή να μπορώ να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στον τόπο που μεγάλωσα, στον τόπο που έφτιαξα την οικογένειά μου και μεγαλώνω τα παιδιά μου. Από το 2014 που ανέλαβα την ευθύνη της διοίκησης της ΠΕ Ευρυτανίας, με εργατικότητα και γνώση, έβαλα στο τραπέζι όλα τα σημαντικά θέματα της Ευρυτανίας και με προγραμματισμό και μεθοδικότητα προχωράω. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ουσία, είναι περιεχόμενο, δεν είναι επικοινωνία, δεν είναι πεδίο για προσωπικές κόντρες και ρεβανσισμούς. Ως η πολιτική του πρακτέου, του άμεσου αποτελέσματος, μπορεί να κάνει σε ένα τόπο τη διαφορά και να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών.
Το διακύβευμα λοιπόν των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι σημαντικό. Ο ευρυτανικός λαός θα έχει να επιλέξει μεταξύ αβέβαιων λύσεων και μεταξύ λύσεων που έχουν αποδείξει στην πράξη, ότι μπορούν να παράξουν έργο και να εγγυηθούν τη συνέχιση μιας πορείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Ευρυτανία δεν έχει περιθώριο να γυρίσει στο παρελθόν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πάμε σε αβέβαιες λύσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χάσουμε την κεκτημένη μας ταχύτητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε ξανά από τους συμπολίτες μας την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στην ομάδα μας και στο πρόσωπό μου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ