21 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δίκη για το Μάτι: «Οι ένοχοι καταδικάστηκαν για το 1/100 των κατηγοριών» – Δικηγόροι μιλούν για την απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των μικρών ποινών που επέβαλλε το δικαστήριο στη Δίκη για το Μάτι και των σφοδρών αντιδράσεων από τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους επιζώντες στο EΡΤΝews μίλησαν οι δικηγόροι, Ειρήνη Μαρούπα και Παναγιώτης Μπαλακτάρης, που συμμετείχαν στην πολύμηνη διαδικασία.

«Δεν είναι εξηγήσιμο νομικά το σκεπτικό. Δεν είναι μόνο οι μικρές ποινές… Οι ένοχοι καταδικάστηκαν για το ένα εκατοστό των κατηγοριών που τους είχαν αποδοθεί και οι οποίες αποδεικνύονταν στο συντριπτικό τους κομμάτι» δήλωσε η κα Μαρούπα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η απόφαση είναι η δεύτερη μαχαιριά στην ψυχή μας»

Μιλώντας για το σκεπτικό της απόφασης εστίασε στην ποινή που επιβλήθηκε στον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος λέγοντας ότι έγινε επιλογή ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε: «Δεν μπορεί να καταδικάστηκε ο κ. Τερζούδης μόνο για το γιατί ο αρχηγός Τερζούδης, μόνο για την Αφροδίτη Ανδραβίδας και τα δύο Σινούκ. Υπήρχαν κι άλλα εναέρια μέσα που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν μετασταθμευθεί εκεί που έπρεπε, την ώρα που έπρεπε, υπήρχαν και άλλα τρία Σινούκ διαθέσιμα».

Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην δημοσιογράφο της εκπομπής «οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνταν για 20 παραλείψεις τους ο καθένας και τελικά καταδικάστηκαν για μία ή δύο το πολύ».

Σχολιάζοντας καυστικά την απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η κα Μαρούπα υποστήριξε ότι «η απόφαση αυτή είναι σαν δεύτερη μαχαιριά στην ψυχή όλων, μετά την απώλεια 104 ανθρώπων». Επιπλέον, όπως είπε «δεν γίνεται να είναι ατιμώρητο όλο αυτό, ενώ αποδεικνύεται ότι φταίνε».

Σύμφωνα με την δικηγόρο της οικογένειας θύματος οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι θα κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες και δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα για να το αποτρέψουν κατά το δυνατόν. «Μπορεί να μην σώζονταν και 104, αλλά να σώζονταν οι 100 ή 80, οι 50 και να μην ζούσαν με αυτά τα ψυχικά και σωματικά τραύματα οι υπόλοιποι».

Μάλιστα, όπως είπε, πολλοί αξιωματικοί της Πυροσβεστικής προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες τους φεύγοντας από τον Ωρωπό, τον τόπο της φωτιάς, κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της.

«Το πολιτικό σύστημα αναγόρευσε σε αρχηγό τον Ματθαιόπουλο»

«Το πολιτικό σύστημα αναγόρευσε σε αρχηγό τον Ματθαιόπουλο και τον Κολοκούρη και κάηκε όλη η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά η κα Μαρούπα καταδικάζοντας την επιβράβευση της Πολιτείας σε δύο από τους βασικούς κατηγορούμενους.

Tο δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 κατηγορούμενους, από τους συνολικά 21 και επέβαλε ποινές από τρία έως 15 χρόνια, με εκτιτέα μόνο τα πέντε έτη.)

«Χθες αναμετρήθηκε η Δικαιοσύνη με το έγκλημα και η Δικαιοσύνη δεν επικράτησε»

«Υπήρξε μία οργανωμένη προσπάθεια με νομικά, επιστημονικά και ουσιαστικά τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία όπλισαν και τον Ανακριτή και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, να ζητήσει την αναβάθμιση αυτής της κατηγορίας σε κακουργηματικής μορφής και όχι σε πλημμέλημα. Αττικής και αντί αυτού υπήρξε μονίμως μία στείρα άρνηση» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Μπαλακτάρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χθες αναμετρήθηκε η Δικαιοσύνη με το έγκλημα και η Δικαιοσύνη δεν επικράτησε» δήλωσε ο κ. Μπαλακτάρης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι έστω και τώρα θα πρέπει να ανατραπεί.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών παραγγελία με την οποία ζητά την αυτεπάγγελτη έφεση για τις αθωώσεις με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες όπως και για τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν.

Σχετικές ειδήσεις:

Δίκη για το Μάτι: Ένοχοι οι 6 από τους 21, αφέθηκαν ελεύθεροι – Αποδοκιμασίες για την εξαγοράσιμη ποινή

Δίκη για Μάτι: Αντιδράσεις για τις ποινές στους ενόχους – Έφεση από συγγενείς θυμάτων

«Ζω με τα σημάδια που δεν φεύγουν ποτέ, ψυχικά και σωματικά» – Πολυεγκαυματίας μιλά στο EΡΤΝΕWS για τον εφιάλτη που έζησε στο Μάτι

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ