17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΗΠΑ: Νύχτα έντασης στα πανεπιστήμια – Ξεπέρασαν τις 300 οι συλλήψεις

Καζάνι που βράζει είναι τα πανεπιστήμια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται εκείνα, που είτε τελούν υπό κατάληψη, είτε έχουν στηθεί καταυλισμοί απ έξω από αυτά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Επεισόδια και συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο UCLA στην Καλιφόρνια και αστυνομική έφοδος στο Κολούμπια, που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εκεί όπου υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία μετά από εντολή του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, προκειμένου να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των διαδηλωτών που βρίσκονται στην περιοχή εδώ και εβδομάδες.
Έχουν κάνει κατάληψη έξω από τους χώρους του πανεπιστημίου διαδηλώνοντας υπέρ της Γάζας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις είναι έτοιμες ίσως και από στιγμή σε στιγμή να προχωρήσουν στην επέμβαση απομάκρυνσης των διαδηλωτών στο σημείο.

Είχε προηγηθεί μια νύχτα έντασης μεταξύ φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών αλλά και διαδηλωτών υπέρ του Ισραήλ.
Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί με πλήρη εξάρτυση προκειμένου να παρέμβουν.
Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι περίπου χίλιοι είναι οι διαδηλωτές, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου. Τους είχε δοθεί νωρίτερα εντολή να απομακρυνθούν αλλιώς από εδώ και πέρα, μετά την αστυνομική παρέμβαση θα απειλούνται με συλλήψεις.

Αστυνομική έφοδος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης – 300 συλλήψεις

Ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα έγινε και αστυνομική έφοδος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εκεί όπου οι διαδηλωτές εδώ και ημέρες είχαν καταλάβει το κεντρικό κτίριο, το Χάμιλτον Χολ.
Το αστυνομικό όχημα με τον γερανό και τη σκάλα πλησίασαν το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και αστυνομικοί μέλη των ειδικών δυνάμεων μπήκαν μέσα στο κτίριο του πανεπιστημίου.
Συνελήφθησαν περίπου 300 διαδηλωτές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον Έρικ Άνταμς.,ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν και εξωτερικοί δρώντες. «Εξωτερικοί παράγοντες», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι είχαν σκοπό να προκαλέσουν χάος και καταστροφή στο πανεπιστήμιο.

Ο Λευκός Οίκος, διά στόματος της Καρίν Ζαν-Πιέρ, της εκπροσώπου του, διαμηνύει πως ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση, καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια. Επισήμανε πως έχουν οι πολίτες και οι φοιτητές το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης, αλλά πρέπει να νιώθουν επίσης όλοι οι φοιτητές ασφαλείς στους χώρους του πανεπιστημίου.
Υπήρξε και δήλωση από τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αστυνομική επέμβαση στο Κολούμπια. Όπως είπε «ήταν πολύ ωραίο που είδα την αστυνομική έφοδο στο Κολούμπια. Ο Μπάιντεν πρέπει να βγει και να μιλήσει» και συμπλήρωσε «δεν χρειαζόμαστε ένα τζιχάντ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επιμέλεια: Βάνα Κουτρουλού

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ