18 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ηχηρές πρώτες Αναστάσεις – Οι «Μπότηδες» της Κέρκυρας και ο «ιπτάμενος» ιερέας της Χίου

Το Πεντοφάναρο στην πλατεία Σπιανάδα Κέρκυρας, βουλιαξε από χιλιάδες επισκέπτες. Γιόρτασαν την Πρώτη Ανάσταση, σπάζοντας τους μπότηδες, τα πήλινα κανάτια από τα στολισμένα μπαλκόνια των σπιτιών

Χιλιάδες ήταν οι πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα που είδαν το έθιμο των «Μπότηδων» στην πλατεία Σπιανάδα. Στις 11 ακριβώς οι «Μπότηδες» οι οποίοι ρίχνονται όταν οι καμπάνες του Αγίου Σπυρίδωνος σημαίνουν, αμέσως μετά τη φράση του Μητροπολίτη «Ανάστα ο Κύριος κρίνων τη γη». Πάρα πολλοί Κερκυραίοι αλλά και επισκέπτες ρίχνουν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους τα πήλινα αυτά κόκκινα αγγεία, που συμβολίζουν τον κρότο με τον οποίο εξέρχεται από τον Άδη ο Κύριος και την κυριαρχία της ζωής επί του θανάτου.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οι φιλαρμονικές με χαρούμενα εμβατήρια έδιναν τον αναστάσιμο ρυθμό στα καντούνια της πόλης.

Λίγο νωρίτερα, στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, είχε πραγματοποιηθεί η λιτανεία του Αγίου που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από τον λιμό.

Ο «ιπτάμενος» ιερέας της Χίου

Με τον δικό του μοναδικό τρόπο μετέφερε το αναστάσιμο μήνυμα ο γνωστός και ως ιπτάμενος ιερέας Χριστόφορος Γουρλής στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας στη Χίο.

Σκόρπισε δαφνόφυλλα, σύμβολο της νίκης του Χριστού, οι πολυέλαιοι σείστηκαν και οι πιστοί χτυπούσαν τα στασίδια συμμετέχοντας στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Χριστού.

«Η θορυβώδης» ανάσταση στον Αγ. Κωνσταντίνο

Χτυπώντας τα στασίδια την ώρα που ηχούσαν τα Σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια.

Η βοή που ακούγεται συμβολίζει την κάθοδο στον Άδη και το σπάσιμο των δεσμών του θανάτου. Το έθιμο στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου έχει καθιερωθεί από το 1981.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ