17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η φρίκη στην Ουκρανία επαναφέρει τα «εγκλήματα πολέμου» στο λεξιλόγιο της Δύσης

Μετά τις εικόνες φρίκης, από περιοχές της Ουκρανίας που αποσύρονται οι ρωσικές δυνάμεις, πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου. Μέλη της διεθνούς κοινότητας ζητούν τη διερεύνηση του θέματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η διαδικασία ωστόσο προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος εγκληματίας πολέμου, δεν είναι καθόλου εύκολη, ενώ μπορεί να διαρκέσει και χρόνια.

Τι κοινό έχουν ο πρώην αρχηγός της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο πρώην Σερβοβόσνιος πολιτικός Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ και ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν; Όλοι, καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου.

Η φρίκη που αποκαλύπτεται με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από περιοχές της Ουκρανίας, επαναφέρει την τραγική φράση «εγκλήματα πολέμου» στο λεξιλόγιο της Δύσης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη, είναι αυτό που έχει τη δικαιοδοσία να δικάζει άτομα, και όχι κράτη, που κατηγορούνται για τα σοβαρότερα αδικήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Μέχρι σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει πετύχει 63 καταδίκες, ενώ αυτή τη στιγμή δικάζονται ταυτόχρονα 18 άνθρωποι.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν επικυρώσει την εξουσιοδότηση του Δικαστηρίου της Χάγης. Η Ουκρανία από το 2014 έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης να εκδικάζει εγκλήματα που διαπράττονται στην επικράτειά της.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ασχολείται με τα χειρότερα εγκλήματα, που μπορούν να υπάρξουν. Αυτά είναι τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι γενοκτονίες.

Η Γενοκτονία διαπράττεται με σκοπό την καταστροφή, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας περιλαμβάνονται εγκλήματα που διαπράττονται «ως μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού».

Ο όρος «εγκλήματα πολέμου» αναφέρεται σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττονται κατά αμάχων ή ενόπλων, κατά τη διάρκεια πολέμου. Ορισμένα από αυτά είναι η δολοφονία, ο βιασμός, οι σκόπιμες επιθέσεις σε άμαχους, η λεηλασία και η καταστροφή αγαθών που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού, όπως οι υποδομές νερού. Η άσκηση δίωξης σε κάποιον για εγκλήματα πολέμου, χρειάζεται ισχυρή τεκμηρίωση.

Ομάδες που συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν ήδη αρχίσει να συντάσσουν δείγμα κατηγορητηρίου κατά του Πούτιν. Μία ενδεχόμενη επίσημη κατηγορία ωστόσο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση σε ένα χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ