17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό κατά της covid-19 στο Γεν. Νοσοκομείο Καρπενησίου

Ήταν έναν χρόνο πριν, στις 08:05 το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιανουαρίου 2021, όταν στο δεξί χέρι του 43χρονου νοσηλευτή Παναγιώτη Αρμάγου -που από την αρχή της πανδημίας είχε αναλάβει τη λήψη δειγμάτων για τα τεστ covid-19 και τιμής ένεκεν εμβολιάστηκε πρώτος- μπήκε η βελόνα του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, των εταιρειών Pfizer/BioNTech.

«Πρώτος στον εμβολιασμό, σε μια σημαντική μέρα για την Ευρυτανία και για τους Ευρυτάνες. Ξεκινάει εδώ η επιχείρηση ‘Ελευθερία’, ώστε να τελειώνουμε με όλη αυτή την υπόθεση του κορονοϊού και να προχωρήσουμε μπροστά και να πάρουμε ξανά τις ζωές στα χεριά μας. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Προχωράμε κανονικά. Το μήνυμα είναι ‘κάντε το εμβόλιο, γιατί αυτή είναι η λύση αυτή τη στιγμή», δήλωνε ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.

Τα πρώτα 120 εμβόλια για την Ευρυτανία είχαν παραληφθεί από το Γενικό Νοσοκομείο στις 7/1/21, παρουσία του Διοικητή, κ. Δημήτρη Καρατσίκη, και μια ημέρα μετά, ξεκίνησε η εμβολιαστική διαδικασία. Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί είχαν ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα, στο τέλος του 2020: Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο «Ευαγγελισμό», ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στις 27/12/20.

Και μπορεί οι προσδοκίες για οριστικό τέλος της πανδημίας να μην έχουν ακόμα ευοδωθεί, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον σπουδαίο ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο ’21, σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές – περισσότερες από 470.000 – έχουν σωθεί στην Ευρώπη μεταξύ των ανθρώπων άνω των 60 ετών χάρη στους εμβολιασμούς, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η εκτίμηση αυτή, δεν περιλαμβάνει τις ζωές που σώθηκαν από τα εμβόλια στους κάτω των 60 ετών, ούτε εκείνες που σώθηκαν από την έμμεση προστασία που παρέχουν τα εμβόλια επειδή μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού. «Μπορούμε πλέον να πούμε κατηγορηματικά ότι χωρίς τα εμβόλια COVID-19 ως εργαλείο περιορισμού της πανδημίας, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει», είχε δηλώσει ο δρ Χανς Χένρι Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Στην Ευρυτανία, όπου από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα (σε ΓΝ Καρπενησίου & ΚΥ Δυτ. Φραγκίστας) μέσα στο τελευταίο 12μηνο έχουν χορηγηθεί 21.209 δόσεις και 8.619 συμπολίτες μας θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Σταθερά αυξάνονται και οι αναμνηστικές δόσεις: σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έχουν λάβει αναμνηστική δόση 4.768 άνθρωποι.

Σε 23 ανέρχονται οι απώλειες από επιπλοκές της covid-19 στην Ευρυτανία, με το ποσοστό θνητότητας (θάνατοι / κρούσματα) να διαμορφώνεται στο 1,14% (1,47% σε επίπεδα επικράτειας).

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ