17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λ. Αυγενάκης: “Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα πάρει χρόνο αλλά θα είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας”

Το μήνυμα ότι η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας ύστερα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου θα πάρει χρόνο, ωστόσο η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, έστειλε από τον Βόλο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου, με θέμα τις δράσεις και τις παρεμβάσεις στις θάλασσες της Θεσσαλίας μετά τα ακραία φαινόμενα Daniel και Εlias.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν κομματισμοί από κανέναν και κάλεσε όλους να συμπράξουν για την επίτευξη του στόχου αυτού “χωρίς να χαθεί ούτε ένα λεπτό” όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα αλιείας, κ. Κελέτσης, καθώς και εκπρόσωποι σχεδόν όλων των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων του Νομού Μαγνησίας. Παρόντες ήταν επίσης, τόσο ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, όσο και ο νεοεκλεγείς, Δημήτρης Κουρέτας.

Αναφερόμενος στην ποιότητα των υδάτων του Παγασητικού, ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και είναι απόλυτα ασφαλής η κατανάλωση αλιευμάτων, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που διενεργούνται στα νερά από την πρώτη στιγμή.

Ως εκ τούτου κάλεσε τους πολίτες να μην παρασύρονται από φωνές που ισχυρίζονται το αντίθετο (ειδικά το πρώτο διάστημα μετά τις πλημμύρες) και να εμπιστεύονται τους αρμόδιους, επίσημους φορείς.

Ο υπουργός έκανε επίσης, γνωστό ότι την ερχόμενη Πέμπτη κατατίθεται νομοσχέδιο που αφορά στη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, ώστε να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Αναφορικά με την Κάρλα, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι για τα 180.000 στρέμματα πέριξ της λίμνης που παραμένουν κατακλυσμένα θεωρείται βέβαιο ότι έχει επηρεαστεί η γονιμότητά του και θα χρειαστεί ειδικό πρόγραμμα ανάταξής τους, ενώ στους λοιπούς αγρούς, τα ιζήματα που δέχθηκαν, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητά τους, εκτός από πολύ λίγες περιπτώσεις που το ύψος των ιζημάτων είναι μεγάλο.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη, ότι το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον Υπουργείο Ανάπτυξης, προχωρά στην ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια και ανακοίνωσε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται το μητρώο των ερασιτεχνών αλιέων, ώστε να μπουν κανόνες και στον τομέα αυτό. Επίσης, προανήγγειλε πρόγραμμα αλιευτικού τουρισμού για τις Σποράδες.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Τριαντόπουλος, επισήμανε για τους αλιείς, ότι θα αποζημιωθούν για τους δύο μήνες που είχαν απώλειες εσόδων, καθώς δεν μπορούσαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, ενώ αποφασίστηκε η αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ανέφερε δε, ότι προχωρούν οι καθαρισμοί στις ακτές, ενώ έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση του βυθού του λιμανιού του Βόλου.

Να σημειωθεί πως ενημερώνοντας τους φορείς, η λιμενάρχης Βόλου, Βασιλική Κωνσταντά, έκανε γνωστό πως 37 οχήματα, σκάφη και ένα τρακτέρ, βρίσκονται ακόμη μέσα στη θάλασσα, ενώ έχει γίνει ανέλκυση 19 οχημάτων, όλα από την θάλασσα του Πλατανιά. Σε ό,τι αφορά στους καθαρισμούς στις ακτές, από το Ίδρυμα Λασκαρίδη έχουν καθαριστεί 61 από τις 130 παραλίες και έχουν απομακρυνθεί συνολικά, 24 τόνοι απορριμμάτων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ