20 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ν. Δήμου στο Πρώτο: Ο λαϊκισμός ευδοκιμεί διότι έχουμε χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και γνώσης- Στις υπανάπτυκτες ή τις υπό ανάπτυξη χώρες πιάνει πολύ πιο εύκολα (audio)

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης-τόσο για θέματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα, όσο και για την προσωπική και επαγγελματική του πορεία-παραχώρησε στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Καθρέφτης» και στον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Νίκος Δήμου, Συγγραφέας, Αρθρογράφος και Κειμενογράφος με σπουδές στη Φιλοσοφία, στην Αγγλική και Γαλλική Φιλολογία.

Όπως αρχικά δήλωσε στον Χρήστο Μιχαηλίδη, αναφορικά με το πώς βλέπει την τρέχουσα επικαιρότητα, ο κ. Δήμου σημείωσε «τα παρακολουθώ αυτά που συμβαίνουν και δεν είμαι πολύ ευτυχής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι αντιπολιτευόμενος. Αλλά πιστεύω ότι πάμε να κάνουμε ένα βήμα ακόμα προς την Ευρώπη. Αυτό είναι πάρα πολύ ουσιαστικό και δεν είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει η Ευρώπη και γι’ αυτούς, όχι απλώς για τους Ευρωπαίους γενικώς και πιστεύω ότι δίνοντας ένα πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές για την Ευρώπη, ζημιώνουμε τον εαυτό μας. Θα ήθελα να γίνουμε πιο Ευρωπαίοι στη σκέψη. Το κακό είναι ότι μας λείπουν 800 χρόνια. Διότι, τον καιρό που οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν και άρχισαν να βρίσκουν τον δρόμο τους, εμείς πέσαμε υπό την κατοχή των Τούρκων και έπαψε κάθε κίνηση. Δεν δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ούτε μεταρρύθμιση, ούτε αναγέννηση, ούτε βέβαια ο επικατάρατος Διαφωτισμός, όπως τον είχε πει ο μακαρίτης Χριστόδουλος. Είμαστε πολλά χρόνια πίσω από τον Μεσαίωνα. Κάναμε όμως, ένα μεγάλο άλμα για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση αλλά θέλει ακόμα δουλειά αυτό».

Έπειτα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε προς τις ευρωπαϊκές εκλογές και ότι ένα κομμάτι της Βουλής αποτελείται από κόμματα από την άκρα δεξιά, όπως λέμε, αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν έντονο και το θρησκευτικό στοιχείο μέσα, δηλαδή είναι η Εκκλησία μας, είναι και η Ορθοδοξία και το προωθούν αυτό, ο κ. Νίκος Δήμου υπογράμμισε «η σχέση της Ελλάδας με την θρησκεία της, την Εκκλησία της κλπ. για μένα είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας. Είμαστε το μόνο κράτος της Ευρώπης που έχει κρατική Εκκλησία. Δεν υπάρχει διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας. Τους παπάδες τους πληρώνει το δημόσιο, τους μητροπολίτες τους διορίζει το δημόσιο και ούτω καθεξής. Και αυτό μας κρατάει σε απόσταση από την νεότερη σκέψη και ιστορία. Γι’ αυτό και στο βιβλίο μου «Η αντίσταση στον Δαρβίνο και άλλα 13 ετερόδοξα κείμενα», ξεκινάει με τον άνθρωπο που ουσιαστικά αποδόμησε την θρησκευτική σκέψη με τον Δαρβίνο, ο οποίος βρήκε τα στοιχεία τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι απολύτως ακριβή, του πως εξελίχθηκε ο άνθρωπος και μέσα σε αυτή την υπόθεση δεν υπήρχε ούτε ο Κήπος της Εδέμ, ούτε ο Αδάμ ούτε και η Εύα. Εμείς όμως, εξακολουθούμε να λέμε ότι ο Χριστός Ανέστη, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά αν μπορεί ας το κάνει».

Εν συνεχεία, στην πορεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, στο ερώτημα «Πότε αρχίσατε και πώς προέκυψε το γράψιμο;» ο κ. Δήμου ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής «προέκυψε ήδη στο σχολείο. Βγαίνει ένα περιοδικό που λεγόταν Αθηναίος και ήμουνα ως συντάκτης επί της ύλης και έγραφα εκεί και κείμενα σοβαρά και κείμενα ευτράπελα. Αυτή ήταν η αρχή της συγγραφικής μου καριέρας. Μετά τον τελευταίο χρόνο που βγήκα από το Κολλέγιο, εξέδωσα και μία ποιητική συλλογή, η οποία βέβαια είχε το προνόμιο να έχει μέσα της επιρροές από όλους τους μεγάλους ποιητές της Ευρώπης, αλλά όχι από τον Νίκο Δήμου».

Τέλος, σχετικά με το ποιος είναι ο λόγος που ευδοκιμεί τόσο πολύ αυτό το «άθλιο σκουλήκι» τουλαϊκισμού, ο Συγγραφέας Νίκος Δήμου, επισήμανε «διότι, έχουμε ένα χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και γνώσης και μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως λέει και η παροιμία. Λοιπόν, νομίζω ότι στις χώρες τις υπανάπτυκτες ή τις υπό ανάπτυξη-εμείς είμαστε στις υπό ανάπτυξη-ο λαϊκισμός πιάνει πολύ πιο εύκολα. Δεν μπορείτε να γελάσετε έναν Ελβετό, ένα Γάλλο ή ένα Γερμανό εύκολα, αλλά τον Έλληνα μπορείτε να τον κοροϊδέψετε γιατί ουσιαστικά ο λαϊκισμός είναι μια κοροϊδία». Όσον αφορά τώρα με το αν είναι πολλοί οι λαϊκιστές ηγέτες που έχουν περάσει από εμάς, τόνισε χαρακτηριστικά «εγώ θα σας πω μόνο αυτούς τους δύο που κατά τη γνώμη μου δεν ήταν λαϊκιστές: ο Κώστας Σημίτης και ο Καραμανλής (senior, ο πρώτος Καραμανλής). Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν λαϊκιστές. Όλοι οι άλλοι ήταν σε ένα μικρό, μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό λαϊκιστές. Και είναι ακόμα και μάλιστα και οι δεξιοί κυρίως τώρα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ