19 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πέθανε ο ομογενής Ανδρέας Καμπιζιώνης, διακεκριμένος καθηγητής και πρ. Πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Bελούχι”

Απώλεια για την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Καμπιζιώνης (Andrew Kampiziones), επιφανής εκπρόσωπος της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, Δρ. Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Francis Marion και πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Bελούχι”.

Γεννήθηκε το 1931 στη Λαμία, όπου σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Κατόπιν γνώρισε τη σύζυγό του, Παναγιώτα Χόνδρου, με την οποία το 1957 πήραν μαζί τον δρόμο της μετανάστευσης για την Αμερική. Σπούδασε Οικονομικά και Φιλοσοφία και έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου στην πόλη Florence της Νότιας Καρολίνας. Υπήρξε συνιδρυτής τράπεζας, ενώ έντονη ήταν η κοινωνική του δράση, πάντα με πάθος και αφοσίωση για ό,τι έκανε. Ποτέ δεν ξέχασε την Ελλάδα, την οποία φρόντιζε να επισκέπτεται τακτικά, κυρίως τα καλοκαίρια.

Ο Ανδρέας Καμπιζιώνης αγαπούσε ιδιαίτερα την Ευρυτανία και ανέπτυξε σχέσεις βαθιάς αλληλοεκτίμησης με τους ανθρώπους της, ενώ, μεταξύ άλλων, διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Bελούχι”. Είχε συμμετάσχει ως εισηγητής σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων, προσφέροντας με την κατάρτιση και την ευρυμάθειά του πολύτιμες ψηφίδες στο ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου.

ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ