18 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ; O Ολλανδός εκδότης απολογείται για το βιβλίο

Το ερώτημα «ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ», η οποία συνελήφθη το 1945 και μεταφέρθηκε στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέρκγεν Μπέλσεν και εκεί άφησε την τελευταία της πνοή –πιθανώς από τύφο– την ίδια χρονιά, δεν έπαψε να απασχολεί όχι μόνο ερευνητές αλλά και τους απλούς επισκέπτες του μουσείου της και όσους διαβάζουν το ημερολόγιό της. Μετά τη μεγάλη αμφισβήτηση σε κύκλους Εβραίων και ειδικών, των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν και των αποτελεσμάτων της έρευνας για τη συγγραφή του βιβλίου της Ρόζμαρι Σάλιβαν «The Betrayal of Anne Frank», που υποδεικνύει ως ένοχο έναν Εβραίο συμβολαιογράφο, τον Άρνολντ Βαν ντεν Μπεργκ, ο οποίος μαρτυρούσε κρυψώνες ως μια μορφή ασφάλειας ζωής προκειμένου να σώσει την οικογένειά του, ο Ολλανδός εκδότης του βιβλίου αποφάσισε την αναστολή της έκδοσής του και ζήτησε συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν από αυτό.

Ο εκδοτικός οίκος Ambo Antos με έδρα το Άμστερνταμ ενημέρωσε τη συγγραφέα και τον Άγγλο εκδότη του βιβλίου μέσω e-mail ότι θα σταματήσει την εκτύπωσή του, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να είχε τηρηθεί μια πιο κριτική στάση για το θέμα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το μήνυμα αναφέρει ότι περιμένουν απαντήσεις από τους ερευνητές στα ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Ρόζμαρι Σάλιβαν , και ο Άγγλος εκδότης HarperCollins αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Ο Pieter van Twisk, ένας από τους ειδικούς που αναφέρονται στο βιβλίο, είπε ότι η ερευνητική ομάδα,η οποία περιλαμβάνει τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI Vincent Pancock και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και εμπειρογνώμονες δεδομένων ήταν εντελώς έκπληκτη από το μήνυμα.

Το βιβλίο “The Betrayal of Anne Frank: An Outdated Investigation Case”, που εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου και βασίζεται σε μια ανώνυμη επιστολή που εστάλη στον πατέρα της Anne, Otto, σύμφωνα με την οποία, σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του, ένα μέλος, διορισμένο από τους Ναζί, του Εβραϊκού Συμβουλίου, τους έδωσε τις διευθύνσεις των Εβραίων που κρύβονταν από τους Γερμανούς. Ανάμεσα σε αυτές και την κρυψώνα της οικογένειας Φρανκ στα πίσω δωμάτια της επιχείρησης του πατέρα της.

Ο John Goldsmith, πρόεδρος του Ιδρύματος της Άννας Φρανκ στη Βασιλεία, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Blisk am Sonntag ότι ο ισχυρισμός δεν είναι βάσιμος και παραπέμπει περισσότερο σε «θεωρία συνωμοσίας». Επιπλέον υποστήριξε πως δεν συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς όπως επισημαίνει “βρίθει λαθών”.

«Τώρα η κύρια δήλωση είναι: Ένας Εβραίος πρόδωσε Εβραίους. Αυτό παραμένει στη μνήμη και είναι ανησυχητικό», είπε ο Goldsmith.

Οι συγγενείς του συμβολαιογράφου Άρνολντ Βαν ντεν Μπεργκ, επέκριναν επίσης την έρευνα, λέγοντας ότι ήταν αθώος και ότι ήταν αναστατωμένοι από την κακή του φήμη και πληγωμένοι από τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ