19 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πρόεδρος της Energoatom στην ΕΡΤ: Πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας η κατάληψη του σταθμού της Ζαπορίζια

Αρνητική δηλώνει η Ουκρανία στο ενδεχόμενο επίσκεψης του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όσο αυτός παραμένει υπό την κατοχή των Ρώσων, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας.

Την ώρα που γραφόταν η σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Energoatom, Πέτρο Κότιν, προχώρησε σε καταγγελία μέσω της κάμερας της ΕΡΤ σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της υπηρεσίας.

«Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού είναι για εμάς πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας. Και είναι ενάντια σε όλους τους κανόνες, τους διεθνείς και εσωτερικούς κανόνες εδώ στην Ουκρανία. Και στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι είδαμε την αρμόζουσα αντίδραση από τον κ. Γκρόσι, που είναι επικεφαλής της ΔΥΑΕ και έχει ήδη έρθει εδώ δύο φορές. Εξέφρασε τις ανησυχίες του, τις βαθιές ανησυχίες του, έκανε κάποιες δηλώσεις καταδικάζοντας τους Ρώσους, ουσιαστικά δεν μας βοήθησε», δήλωσε ο κ. Κότιν.

Κατηγόρησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας για ψεύδη σχετικά με αναφορές του στο Νταβός στα πυρηνικά υλικά της Ουκρανίας κι άφησε υπόνοιες για «αναπαραγωγή ρωσικής προπαγάνδας».

«Πάντα κάνει κάποια μετάφραση του ρωσικού αφηγήματος, που είναι εντελώς ψέματα, οπότε αυτό δεν μας βοηθά καθόλου. Αφού συναντηθήκαμε μαζί του στη νότια Ουκρανία απλώς πήγε μετά στο cnn και είπε ότι δεν υπάρχει βομβαρδισμός στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από τη Ρωσία, ήταν απλώς ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.[…] Δεν μπορώ καν να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος που έχει κάποια εκπαίδευση να φαντάζεται ότι αυτή η ποσότητα πλουτωνίου μπορεί να βρίσκεται στη Ζαπορίζια σε μη στρατιωτικό πυρηνικό περιβάλλον. Φυσικά και δεν υπάρχει πλουτώνιο και ουράνιο εκεί, εννοώ σε αυτές τις ποσότητες».

Από το Τσέρνομπιλ ως τη Ζαπορίζια η Ουκρανία έχει μακρά και τραγική ιστορία με την πυρηνική ενέργεια. Η χώρα διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι ειδικοί ανησυχούν για χτυπήματα ή ατυχήματα απρόβλεπτων διαστάσεων.

«Η κατάσταση είναι στο πιο επικίνδυνο σημείο από όταν ξεκίνησε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις 4 Μαρτίου, ήρθε ένα κονβόϊ από τανκς και ξεκίνησε τον βομβαρδισμό του εργοστασίου και των υποδομών, των κτιρίων διοίκησης […] Δεν κατέστρεψαν κρίσιμο εξοπλισμό ή υποδομή πίσω από την οποία βρίσκεται πολύ κρίσιμος εξοπλισμός. Όλοι ήταν τυχεροί στη Ζαπορίζια και σε όλο τον κόσμο, επειδή θα μπορούσε να έχει συμβεί μια πυρηνική καταστροφή», τόνισε ο κ. Κότιν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι αυτή την ώρα υπάρχει κίνδυνος που σχετίζεται με την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Κότιν ήταν καταφατικός:

«Ναι, φυσικά ναι. Γιατί ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ουκρανία, η Ζαπορίζια, με έξι μονάδες, μπορείτε να το δείτε στην φωτογραφία πίσω μου, έχει καταληφθεί από Ρώσους στρατιώτες. Επί τόπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 500 στρατιώτες από τη Ρωσία και επίσης στρατιωτικά οχήματα, άρματα και οχήματα πυροβολικού, όπλα για ανατινάξεις, για τα πάντα, είναι πολύ επικίνδυνο να υπάρχουν όλα αυτά τα πράγματα σε μη στρατιωτικό πυρηνικό περιβάλλον, και κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα μέσα στο κεφάλι τους».

Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 56% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία. Μετά την έναρξη του πολέμου η ζήτηση έχει μειωθεί περισσότερο από 60%, λόγω των τεράστιων καταστροφών στη βιομηχανία.

αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη
κάμερα: Φώτης Πάντος – ήχος: Γιώτα Δερβιτσιώτη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ