20 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Π. Κυριακοπούλου στο Πρώτο για τα συμπεράσματα των τοπικών εκλογών στη Μ. Βρετανία (audio)

Τις εξελίξεις μετά τις τοπικές εκλογές που έγιναν στην Μεγάλη Βρετανία κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» και στον Θανάση Γεωργακόπουλο, η Πόπη Κυριακοπούλου, Λέκτορας Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο αγγλικό παράρτημα του Καναδικού Πανεπιστημίου Queen’s University στην Αγγλία.

Στην αρχή της συνομιλίας της με το δημοσιογράφο, ερωτηθείσα για το ποια είναι αυτά που εξήχθησαν από τις τοπικές εκλογές της προηγούμενης Πέμπτης στη Μεγάλη Βρετανία, η κα Κυριακοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής «την προηγούμενη Πέμπτη έγιναν κάποιες εκλογές για ορισμένα περιφερειακά τοπικά συμβούλια και για δέκα δημάρχους και φυσικά για τον δήμαρχο του Λονδίνου μέσα σε αυτούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες εκλογές. Είχαμε και το 2021 και το τονίζω αυτό για να δηλώσω ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μέρα που γίνονται παντού, σε όλες τις περιφέρειες οι εκλογές. Οπότε τα συμπεράσματα που έχουμε αφορούν κάποια διαδοχικά γεγονότα. Οι παρατηρήσεις μας αυτές αφορούν μια σειρά γεγονότων μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Ποια είναι τα συμπεράσματα τώρα; Τα συμπεράσματα είναι ότι το κόμμα των Συντηρητικών, βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση. Και βέβαια κινδυνεύει και το κόμμα των Συντηρητικών, αλλά κινδυνεύει και ο αρχηγός τους αυτή τη στιγμή και ο παρόν πρωθυπουργός που είναι ο Ρίσι Σούνακ».

Όπως και συμπλήρωσε στη συνέχεια «αν προσπαθήσουμε τώρα να προβάλουμε το αποτέλεσμα  των τελευταίων και των πιο πρόσφατων τοπικών εκλογών σε μια εικόνα που να μας δείξει έτσι περίπου μια πιθανότητα γενικών εκλογών, δηλαδή τι θα γινόταν αν είχαμε γενικές εκλογές, δηλαδή εθνικές εκλογές, θα είχαμε μια συντριπτική ήττα του Συντηρητικού Κόμματος. Μην ξεχνάμε, το Συντηρητικό κόμμα είναι στη διακυβέρνηση τα τελευταία 14 χρόνια και θα είχαμε μια θριαμβευτική νίκη των Εργατικών, του Εργατικού Κόμματος. Εδώ βέβαια μπορούμε να κάνουμε και άλλες παρατηρήσεις. Αυτό που μας έδειξε η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ότι οι Εργατικοί πήραν έδρες οι οποίες ανήκαν τα τελευταία χρόνια στους Συντηρητικούς και προσπάθησαν να καταλάβουν με αρκετή επιτυχία αυτό που ονομάζουμε μπλε τοίχος, το τείχος δηλαδή των Συντηρητικών, τις έδρες εκείνες-στα τοπικά συμβούλια μιλώντας τώρα-που για χρόνια ανήκουν στους συντηρητικούς. Αυτά βρίσκονται κυρίως-για να δώσουμε και ένα στίγμα γεωγραφίας-στη νότια και νοτιοδυτική Αγγλία. Και μην ξεχνάμε-για να προβάλουμε και κάποιες συγκρίσεις-ότι η θριαμβευτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον και του Συντηρητικού Κόμματος το 2019 εν πολλοίς στηρίζεται στα κάστρα των εργατικών που άλλαξαν χέρια, στο λεγόμενο κόκκινο τείχος».

«Τώρα λοιπόν, αυτό που περιμένουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι οι Εργατικοί να πάρουν έδρες βουλευτικές που ανήκουν στο μπλε τείχος, δηλαδή το συντηρητικό, και να ξανα-καταλάβουν τις παλιές τους έδρες από το Κόκκινο Τείχος. Αυτό θα τους δώσει μια νίκη, την πλειοψηφία. Και μην ξεχνάμε ότι οι βουλευτικές εκλογές εδώ πέρα είναι εκλογές που αφορούν περιφέρειες που είναι μονοεδρικές» επισήμανε η κα Πόπη Κυριακοπούλου στο τέλος.

Όλη η συνέντευξη της κας Κυριακοπούλου ακολουθεί παρακάτω:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ