19 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε διημερίδα για τη φωτορρύπανση. Ο σκοτεινός ουρανός της Ευρυτανίας και οι νέοι λαμπτήρες led στο Καρπενήσι

από την έντυπη έκδοση

Η 16η Μαΐου, έχει οριστεί από την UNESCO, ως η παγκόσμια ημέρα του Φωτός. Το γραφείο για τη διάχυση της Αστρονομίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (OAO/IAU) συνεργαζόμενο με την UNESCO, την αφιερώνει στο πρόβλημα της Φωτορρύπανσης. Η Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για την διάχυση της Αστρονομίας της IAU, η Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, το Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, υπό την αιγίδα του OAO/IAU, διοργανώνουν διαδικτυακή διημερίδα, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

Η διημερίδα εστιάζει στις πολλαπλές επιπτώσεις της «Φωτορρύπανσης», με στόχο την μείωσή της με τη χρήση ευφυών δικτύων εξωτερικού φωτισμού. Μεγάλης σημασίας επίσης στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των υπευθύνων, των πολιτών και της σχολικής κοινότητας, με την βοήθεια της Επιστήμης των Πολιτών και την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά ευαίσθητων και ενεργών πολιτών σε σχέση με τη διατήρηση των «σκοτεινών ουρανών», που είναι τμήμα του άυλου πολιτισμού μας.

Στη διημερίδα θα υπάρχει συμμετοχή της Ευρυτανίας και προβολή της για το μικρό ποσοστό φωτορρύπανσης, καθώς και την ανάδειξη των προσπαθειών για περαιτέρω μείωσης του φαινομένου με λαμπτήρες led σε θερμή περιοχή του φάσματος για τον δημοτικό φωτισμό. Όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, ο Δήμος Καρπενησίου προωθεί παρέμβαση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου δημοτικού φωτισμού τουλάχιστον κατά 50% όσων δαπανά και καταναλώνει σήμερα. Η αναβάθμιση και αυτοματοποίηση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ανασχεδιασμό του υφιστάμενου δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη την κατηγοριοποίηση των οδών και τις ανάγκες φωτισμού ανά οδό, την αντικατάσταση 11.000 περίπου φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας LED, τη χρησιμοποίηση συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού για την παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησης του δικτύου και, τέλος, τη συνολική συντήρηση, παρακολούθηση και διαχείριση του δικτύου για τα επόμενα χρόνια.

Στη διημερίδα θα τοποθετηθούν, εκπρόσωπος του Δήμου Καρπενησίου, καθώς και εκπρόσωπος του τοπικού Συλλόγου Αστρονομίας «Αρτεμις». Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη σε επιστημονικά θέματα που συνδέονται με τη φωτορρύπανση και η δεύτερη σε προτάσεις για εφαρμογή σχετικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα σχολεία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα στο evrytanika.gr.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ