8 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ανδροκρατούμενα τα νέα Δημοτικά Συμβούλια στην Ευρυτανία – Μόλις στο 16% η συμμετοχή γυναικών στο Καρπενήσι

Χαμηλός είναι ο αριθμός των γυναικών που εκλέγονται στη θέση των δημοτικών συμβούλων στους δήμους της Ευρυτανίας. Στο Καρπενήσι η γυναικεία εκπροσώπηση ανέρχεται στο 16% και στα Άγραφα στο 26%

Εξαιρετικά χαμηλός, διαβάζουμε σε ρεπορτάζ, είναι ο αριθμός των γυναικών που εκλέγονται στη θέση δημάρχου και μάλιστα τώρα είναι ακόμη μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό των δημοτικών εκλογών του 2019, γεγονός που δείχνει ότι η ανάδειξη των γυναικών στον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραμένει εξαιρετικά προβληματική. Η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να ανδροκρατείται.

Από τον πρώτο γύρο εκλέγονται 13 γυναίκες δήμαρχοι ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών είναι 246. Ειδικότερα, στον δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας επανεξελέγη η Αθανασία Στιβακτή με 55,07%, στον δήμο Γαύδου επανεξελέγη η Μανωλία Στεφανάκη με 59,03%, στον δήμο Σκύδρας επανεξελέγη η Κατερίνα Ιγνατιάδου, με το συντριπτικό ποσοστό 79,77%, στον δήμο Οιχαλίας επανεξελέγη η Παναγιώτα Γεωργακοπούλου με 51,79%, στον δήμο Κέας επανεξελέγη η Ειρήνη Βελισσαροπούλου με 54,76%, στον δήμο Τήλου επανεξελέγη η Μαρία Καμμά με 54,52%, στον δήμο Χαλκιδέων η Ελένη Βάκα με 43,17%. Για πρώτη φορά εκλέγονται στον δήμο Σπετσών η Ευγενία Φραγγιά με 60,85%, στον δήμο Βισαλτίας η Ευανθία Πλιάκου με 57,66%, στον δήμο Λαγκαδά η Ελπινίκη Ανδρεάδου με 56,96%, στον δήμο Σίφνου η Μαρία Ναδάλη με 56,41%, στον δήμο Μετσόβου η Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ με 54,10%, στον δήμο Σερρών η Βαρβάρα Μητλιάγκα με 47,85%.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Τη θέση του δημάρχου στους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων διεκδίκησαν πέντε υποψήφιοι και ήταν όλοι άνδρες (Κακαβάς, Σουλιώτης, Μπακογιώργος, Καρδαμπίκης, Μπαμπαλής). Στα ψηφοδέλτια των πέντε συνδυασμών υπήρχαν αρκετές γυναίκες, ωστόσο, τελικά, η συμμετοχή τους στα νέα δημοτικά συμβούλια βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, όπως θα διαβάσετε στο τρέχον φύλλο των Ευρυτανικών Νέων, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου, σε σύνολο 25 δημοτικών συμβούλων, οι γυναίκες είναι μόλις τέσσερις (4), ήτοι ποσοστό 16%. Από τον συνδυασμό που κέρδισε τις εκλογές, την «Αλλαγή Πορείας» του Χρ. Κακαβά, οι γυναίκες που εκλέγονται είναι οι: Παρασκευή Κόγια και Χριστίνα Σβερώνη Λιάπη, ενώ από τη «Δύναμη Ανανέωσης» του Ν. Σουλιώτη, οι: Σοφία Ζαλοκώστα και Κωνσταντία Τσιουγκρή Γυφτομήτρου.

Αντίστοιχα, στο Δημοτικό Συμβούλιο των Αγράφων, που κατά τη νέα περίοδο θα απαρτίζεται από 19 συμβούλους, οι παρουσίες γένους θηλυκού θα είναι πέντε (5), δηλ. ποσοστό 26%. Πρόκειται για τις: Αννέτα Κοτρώνα και Αργυρώ Διώτη, από τον συνδυασμό του επανεκλεγέντος δημάρχου Αλ. Καρδαμπίκη, και τις: Μαρία Μαρούλη, Χρυσούλα Σουλιώτη και Βασιλική Καραγιάννη, από τον συνδυασμό του Θ. Μπαμπαλή.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας περιόδου 2024-2028, η Ευρυτανία θα έχει τρεις περιφερειακούς συμβούλους, εκ των οποίων η μία είναι γυναίκα, η νυν θεματική αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Καλαντζή, από το ψηφοδέλτιο του Φ. Σπανού που επανεκλέχθηκε στη θέση του Περιφερειάρχη.

Αναλυτικά, πολυσέλιδα ρεπορτάζ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, καθώς και όλα τα αποτελέσματα, στα Ευρυτανικά ΝΕΑ που κυκλοφορούν

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ