17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δίνοντας ξανά ζωή στο μονοπάτι Μάραθος-Καρβασαράς των Αγράφων, εγκαταλειμμένο εδώ και δεκαετίες (ΦΩΤΟ)

Το Pindus Trail είναι το όραμα της Terra Pindus για τη δημιουργία μιας ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής 630 χιλιομέτρων που διασχίζει τα βουνά της Πίνδου, από τους Δελφούς έως τις Πρέσπες, περιλαμβάνοντας και την Ευρυτανία.

Επισήμως, η σύνθεση και διάνοιξη του μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου, υλοποιούνται σταδιακά από το 2018, με την έγκριση των αρμόδιων αρχών και την έμπρακτη υποστήριξη εκατοντάδων εθελοντών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι, η πεζοπορία στην Πίνδο να «παραμείνει μια εμπειρία για ταξιδιώτες που ερμηνεύουν κριτικά την πραγματικότητα και να θεμελιώσει μια βιώσιμη προοπτική σε όσους βλέπουν τα βουνά ως τόπο παραμονής και ελεύθερης έκφρασης!», αναφέρουν οι άνθρωποι της Terra Pindus.

Πρόσφατα, η ομάδα βρέθηκε στην «καρδιά» των Αγράφων, προχωρώντας σε εργασίες καθαρισμού και σήμανσης στο μονοπάτι Μάραθος-Καρβασαράς. «Στην τελική καταγραφή του τμήματος Μάραθος – Καρβασαράς προχωρήσαμε το περασμένο τριήμερο στα Άγραφα, με σκοπό την αξιολόγηση της βατότητας του μονοπατιού και την προσήμανση του.  Στην παρέα μας ο πρόεδρος του Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Θωμάς Νταβαρίνος, με στόχο να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση της αποκατάστασης του εν λόγω μονοπατιού, αλλά και ευρύτερα στη σύνθεση του Pindus Trail στην ενότητα των Ευρυτανικών Αγράφων», διαβάζουμε.

Το μονοπάτι μήκους 6,8χλμ είναι ιστορικής σημασίας, πέρα από βασικός άξονας πεζοπορικής διάσχισης στην κοιλάδα του Μυρισιώτικου ρέματος, που πηγάζει ψηλότερα από τον Μάραθο και εκβάλει στον Αγραφιώτη. Στο μονοπάτι συναντούμε τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής που χρονικά δεν απέχει και πολύ από το σήμερα, όμως οι συνήθειες του κόσμου άλλαξαν με ραγδαίο ρυθμό και οι παραδόσεις αναπαρίστανται στους ερειπωμένους συνοικισμούς. Μόλις πριν λίγες δεκαετίες ο Μάραθος με τους 10 μαχαλάδες του, που βρίσκονται διάσπαρτοι στον κόρφο της κατάφυτης και απόκρημνης κοιλάδας, αριθμούσε σημαντικό πληθυσμό με έντονη παραγωγική δραστηριότητα.

«Τα μονοπάτια», λένε οι άνθρωποι της Terra Pindus, «βούιζαν από το πήγαινε-έλα των ανθρώπων, από το χοροπήδημα των παιδιών και το τραγούδι, από τα πέταλα και τα κυπριά των ζώων. Όποιος έχει επισκεφτεί τον Μάραθο και την ευρύτερη περιοχή καταλαβαίνει με σχετική ευκολία, πως σε αυτό τον τόπο η αυτονομία και η αυτάρκεια δεν ήταν μόνον επιλογή, αλλά ανάγκη. Κι όμως οι άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώνουν για αιώνες σε αυτά τα μέρη και ήταν περήφανοι για τις πρακτικές που επινόησαν, τις τέχνες και τις παραδόσεις τους».

“Τέχνη αιώνων” / Pindus Trail

«Η απομόνωση της περιοχής σε συνδυασμό με την ερήμωση με μια πρώτη ματιά, προσδίδει γραφικότητα, όμως πίσω από τους πέτρινους τοίχους υπάρχει αγωνία για το μέλλον και τα φαντάσματα του παρελθόντος. Μόλις 7 γενναίοι κάτοικοι μένουν στον Μάραθο και 5 στον Καρβασαρά, βρίσκεται κι ένας στον συνοικισμό Παλιοχώρι. Όλοι τους έχουν την επιλογή να φύγουν, αλλά αγαπούν τον τόπο τους και δεν σκέφτονται να τον εγκαταλείψουν, οι μισοί είναι ηλικιωμένοι. Τους γνωρίσαμε όλους και η ζεστή φιλοξενία τους χαράχτηκε βαθιά στην καρδιά μας, όπως και όλη η ιστορία της γενέτειρας του θρυλικού Κατσαντώνη!».

“Λιθόστρωτα τμήματα συναντούμε τακτικά” / Pindus Trail
“η Μυρισιώτικη κοιλάδα από τον συνοικισμό Γεφυράκι” / Pindus Trail
“αυτοσχέδια κορμογέφυρα” / Pindus Trail
“μία από τις πόρτες της διαδρομής” / Pindus Trail
“κατολισθήσεις” / Pindus Trail
“προσήμανση στα κομβικά σημεία” / Pindus Trail
“πάνω από τον Καρβασαρά” / Pindus Trail

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ