2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γιορτάζει σήμερα ο Μάραθος Αγράφων – Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών, όπου βαπτίστηκε ο Κατσαντώνης, σύμφωνα με την παράδοση

Για τους κατοίκους του χωριού θεωρείται θαυματουργός ο ναός των Αγίων Ταξιαρχών και προστάτης του χωριού

Στην πιο περίοπτη θέση του χωριού Μάραθος των Αγράφων, στέκει ο Ιερός Ναός των Αγίων Ταξιαρχών, των δύο πολεμιστών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο ναός αποτελεί σημείο αναφοράς πολλών γενεών για τους Μαραθιώτες και τιμάται στις 8 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Σήμερα, ανήμερα της γιορτής, οι Μαραθιώτες ανηφόρισαν για το χωριό και συμμετείχαν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας μετ’ αρτοκλασίας, στην εκκλησία όπου, σύμφωνα με την παράδοση, βαφτίστηκε ο Κατσαντώνης, το “λιοντάρι της κλεφτουριάς”.

Με αφορμή τη γιορτή των Αγ. Ταξιαρχών, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, έγραψε:

«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΟ ΑΓΡΑΦΩΝ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ από τους Ταξιάρχες στον Μάραθο. Εδώ που βαπτίστηκε ο Κατσαντώνης… εδώ που υπό το βλέμμα των Ταξιαρχών, έχρισε Πρωτοπαλίκαρό του τον Καραϊσκάκη.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ από την πιο εντυπωσιακή εκκλησία της περιοχής που υπενθυμίζει πως ο άνθρωπος όταν θέλει, πλάθει και την πιο σκληρή πέτρα σαν να είναι πηλός. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ από ένα χωριό που η φύση σε μαγεύει υπενθυμίζοντάς μας πως, ο χειμώνας που έρχεται, δεν έχει τη δύναμη να σβήσει τα υπέροχα χρώματα του φθινοπώρου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη μεγάλη γιορτή των Ταξιαρχών, των Αρχαγγέλων της Αγάπης, της Θεραπείας, του Φωτός. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους δημότες μας, ιδιαίτερα στις-στους εορτάζοντες!».

Σύμφωνα με το σωζόμενο δημόθυρο, ο ναός κτίστηκε το 1591. Είναι βασιλικού ρυθμού μετά τρούλου, λιθόκτιστος με σπάνιες τοιχογραφίες και ανεκτίμητης αξίας ιερά κειμήλια.

Πάνω στη θύρα του κεντρικού ναού υπάρχει η εξής επιγραφή: “Ιστορήθη ο θείος τούτος και εναγής ναός του αρχιστράτηγου Μιχαήλ δια συνδρομής και δαπάνης των ορθοδόξων χριστιανών των κατοικούντων εν τη χώρα ταύτη αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου Αρχιεπ. Κυρίου Διονυσίου Λύτζα και Αγράφων εν έτοι ΑΨΟΑ(1771) Αυγούστου 23”. Δια χειρός Γ. Γεωργίου και Γεωργίου Αναγνώστου.

Μέσα από την επιγραφή αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι η αγιογράφηση του ναού τελείωσε 23-8-1771 από τους αγιογράφους Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου. Στις εικονογραφικές σκηνές του ναού ιστορούνται θέματα από το Δωδεκάορτο, τα θαύματα του Χριστού, τις παραβολές, τον θεομητρικό κύκλο, τα μαρτύρια αγίων και θαύματα αρχαγγέλων. Οι κάμαρες του ναού φέρουν από 4 σκηνές, οι δύο ανήκουν στο Βίο του Χριστού, ενώ οι άλλες δύο σε μαρτύρια αγίων. Για τους κατοίκους του χωριού θεωρείται θαυματουργός ο ναός των Αγίων Ταξιαρχών και προστάτης του χωριού.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ