8 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: “Εκατοντάδες λάθη” – Απαραίτητος ο Τεχνικός Σύμβουλος για την κατάθεση ενστάσεων – Τι μπορείτε να κάνετε

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Ευρυτανίας, πολλά λάθη εντοπίζονται καθημερινά από πολίτες που σπεύδουν στα Τεχνικά Γραφεία να ενημερωθούν. Ολόκληροι οικισμοί εμφανίζονται εντός δασικών περιοχών με αποτέλεσμα, αν δεν κατατεθούν ενστάσεις, ιδιοκτήτες να χάσουν την περιουσία τους. 

Ηδη δεκάδες είναι οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί στο γραφείο υποστήριξης αντιρρήσεων, ενώ εκατοντάδες είναι οι ιδιώτες ενδιαφερόμενοι – θιγόμενοι που ζητούν μέσω τεχνικών γραφείων να ενημερωθούν για τις ιδιοκτησίες τους, καθώς στον νομό Ευρυτανίας είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ασυμφωνίας ιδιωτικών και δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Υποστήριξης Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) της Διεύθυνσης Δασών Ευρυτανίας, το ενδιαφέρον των πολιτών για την ανάρτηση των δασικών χαρτών Ευρυτανίας είναι πολύ μεγάλο.

Ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 80 αιτήσεις αντιρρήσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες Τεχνικών Γραφείων, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις ιδιοκτησίες τους -αν βρίσκονται εντός δασικών περιοχών- ξεπερνούν τους 400 μέσα σε 15 μέρες από την ημέρα έναρξης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων. 

Οι θεωρημένοι δασικοί χάρτες της Ευρυτανίας έχουν αναρτηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στη διεύθυνση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Στον ανωτέρω θεωρημένο δασικό χάρτη περιλαμβάνεται και ο ιστορικός ορθοφωτοχάρτης που απεικονίζει τα πολύγωνα των δασικών εν γένει εκτάσεων, που προσδιορίστηκαν από τα φωτοερμηνευτικά στοιχεία των παλαιότερων αεροφωτογραφιών («Ορθοφωτοχάρτης έτους 1945»).

Λάθη στους δασικούς χάρτες

Επειδή η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών γίνεται για πρώτη φορά, το νομοθετικό πλαίσιο αναμορφώθηκε και συμπληρώθηκε πολλές φορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν πολλά λάθη και παραλείψεις και από πλευράς της διοίκησης, αλλά και των πολιτών. 

Πολλοί ιδιοκτήτες, που το χωράφι τους χαρακτηρίστηκε ως δασικό, υπέβαλαν αντίρρηση καταθέτοντας τον τίτλο ιδιοκτησίας και τις συντεταγμένες του ακινήτου, υποστηρίζοντας ότι η έκταση τούς ανήκει και δεν είναι δασική, περιμένοντας να “δικαιωθούν” από την επιτροπή αντιρρήσεων.

Είναι πολλοί αυτοί που θα δουν τα χωράφια τους να παραμένουν δασικά και, τελικά, στο κτηματολόγιο να φαίνονται ότι ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι κατά την υποβολή της αντίρρησής τους δεν περιεχόταν η σωστή τεκμηρίωση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να αποδείξουν τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης.

Απαραίτητος ο Τεχνικός Σύμβουλος για την κατάθεση των αντιρρήσεων στην επιτροπή 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥΤΑ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.

Ενεργειακή Επιθεωρήτρια Α΄ τάξης

Ζηνοπούλου 1Γ, Καρπενήσι.

Τηλ.:2237301904

https://mantzioutas.gr/

Για αυτό τον λόγο, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε τεχνικό σύμβουλο που ασχολείται με τη συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου να ενημερωθούν ώστε να παρακολουθήσουν την υπόθεσή τους και να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με στόχο να κερδίσουν την αντίρρηση που έκαναν.

Γιατί είναι απαραίτητο να παραστεί τεχνικός σύμβουλος στην επιτροπή; Ρωτήσαμε την κ. ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥΤΑ, ενεργειακή επιθεωρήτρια Α΄ τάξης, γνώστρια της διαδικασίας των Δασικών Χαρτών, η οποία μάς απάντησε.

“Δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που έχει έννομο συμφέρον. Το έννομο συμφέρον θεμελιώνεται με την επίκληση εμπράγματου (πχ κυριότητα) ή ενοχικού δικαιώματος (πχ μίσθωση).

Το ότι έχει χαρακτηριστεί η ιδιοκτησία σας ως δάσος ή δασική έκταση στον δασικό χάρτη, δεν αποτελεί τελεσίδικη απόφαση. Εάν έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν το λάθος στον δασικό χάρτη τότε για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κατάλληλο τεχνικό γραφείο -στο δικό μας γραφείο έχουμε εξειδίκευση- για να εξεταστούν τα παρακάτω: 

Εντοπισμός της ιδιοκτησίας σας στον δασικό χάρτη. Αποτύπωση της ιδιοκτησίας σας με συντεταγμένες Ε.ΓΣ.Α. ’87. Υποβολή αντίρρησης. Φωτοερμηνεία με αεροφωτογραφίες  1945, 1960, 1971, 1988, 2003 και 2009. Έκθεση φωτοερμηνείας σε περιπτώσεις που τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά. Δασοτεχνική υποστήριξη στην επιτροπή αντιρρήσεων.

Επίσης, εξετάζεται η συγκέντρωση στοιχείων, που αποδεικνύουν ή υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σας σχετικά με τον δασικό/χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης (διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, κ.λπ.). Ακολουθεί παρακολούθηση της αίτησης Αντίρρησης και Παράσταση ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων.

Προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων

Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων (αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος) ξεκινά από την ημέρα που ορίζεται στην απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών και διαρκεί 105 ημερολογιακές ημέρες, ή 125 για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Για την Ευρυτανία, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, όπως έγραψαν τα Ευρυτανικά Νέα, σύμφωνα με την απόφαση, ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 2021 και τελειώνει στις 3 Ιουνίου 2021. Για τους μόνιμους κάτοικους εξωτερικού -χιλιάδες Ευρυτάνες ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας- η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων επεκτείνεται για 20 μέρες, μέχρι και τις 23  Ιουνίου 2021.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ