8 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εκοιμήθη ο π. Σταύρος Παπαχρίστος, από την Καστανιά Ευρυτανίας – Την Τρίτη 24/8 θα γίνει η κηδεία του

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο παπα-Σταύρος Παπαχρίστος, ιερέας με πολύχρονη προσφορά στη διακονία της τοπικής Εκκλησίας. Καταγόταν από την Καστανιά Ευρυτανίας, όπου θα κηδευτεί την Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 και ώρα 1 το μεσημέρι.

Για τη ζωή και την ποιμαντική του πορεία, ο θεολόγος και συγχωριανός του, Ζαχαρίας Ζηνέλης, έγραψε τα εξής:

«(…) Ο παπα-Σταύρος ήταν ο τελευταίος της μακράς καστανιώτικης ιερατικής γενιάς Παπαχρίστου, που ιεράτευσε συνεχώς στην Καστανιά μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Εγγονός του αγαθού ιερέα παπα- Χρήστου (του Β΄), γιος του επίσης αγαπητού παπα – Κώστα, δεν ευτύχησε να τους διαδεχτεί και να ιερατεύσει στην Καστανιά, για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή του.

Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, χειροτονήθηκε το 1963 στην τότε Μητρόπολη Αττικής, υπηρέτησε με αφοσίωση στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, στον Άγιο Σπυρίδωνα Καματερού και τελευταία επί σειράν ετών ως πρωτοπρεσβύτερος στον Άγιο Νικόλαο Ιλίου.

Ήδη από τα χρόνια της ιερατικής του δράσης και παρά τα οικογενειακά και υπηρεσιακά βάρη, έχοντας μεγάλη δίψα και όρεξη για “διά βίου μάθηση” συμπλήρωσε τη μόρφωσή του παίρνοντας τα πτυχία της Θεολογικής αλλά και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παντού, όπου και αν υπηρέτησε υπήρξε αγαπητός από τους ενορίτες του και ένθερμος υποστηρικτής τους σε κάθε δίκαιο αίτημά τους. Πρωτοπόρος σε κοινωνικές διεκδικήσεις, μπροστάρης σε πορείες, ήταν ένας σύγχρονος Παπαφλέσσας, μέχρι απεργός πείνας διετέλεσε μπροστά στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, έσχατος τρόπος διαμαρτυρίας για όσες έκρινε και υφίστατο αυθαιρεσίες της Εκκλησιαστικής Ηγεσίας.

Ήταν από τους πρώτους που οργάνωσε στην Ενορία του συσσίτια για τους απόρους για εκατοντάδες άτομα καθημερινά, στις αιμοδοσίες αιμοδοτούσαν επίσης εκατοντάδες ενορίτες του, οργάνωσε πολλές θρησκευτικές εκδρομές, ενώ ταυτόχρονα μεγάλο μέρος της αγωνίας και της δραστηριότητά του αφορούσε τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων μετά τη Μεταπολίτευση. Ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε και πέτυχε την αναγνώριση της Μακρονήσου ως Εθνικού Μνημείου, κάτι που όταν οι διατελέσαντες Μακρονησιώτες σκέφτηκαν και άρχισαν να ενεργούν για το σκοπό αυτό, διαπίστωσαν πως το όραμά τους ήταν ήδη πραγματικότητα!

Παρών πάντοτε σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, στην Αθήνα και στο χωριό, τακτικός εισηγητής – ομιλητής ,στο Πολιτιστικό μας Κέντρο κάθε καλοκαίρι, όπως επίσης και στο Σύλλογο Τορνιωτών και Λειτουργός στο χωριό του Τόρνου όταν βρισκόταν εδώ στις διακοπές του.

Οι Καστανιώτες αποχαιρετούμε ένα άξιο και σεβάσμιο Λειτουργό, ένα κοινωνικό εργάτη, έναν που μόλις αντιλαμβανόταν κάποιο πρόβλημα ή εντόπιζε ένα δίκαιο αίτημα, ατομικό ή γενικότερο, όχι μόνο έδινε πολύτιμες συμβουλές αλλά και αμέσως το πρόβαλε και το κοινοποιούσε σε κάθε αρμόδιο.

Ως Σύλλογος Καστανιωτών και όλοι οι Καστανιώτες εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην πρεσβυτέρα Αικατερίνη, στους γιους του Κώστα, Σπύρο και Δημήτρη με τις οικογένειές τους, στα επιζώντα αδέλφια του Πηνελόπη, Αικατερίνη, Ζαχαρία και Γιώργο – Επίτιμο Γραμματέα του Συλλόγου μας και σε όλους τους συγγενείς. Ευχόμαστε ο Κύριος να τους ενισχύσει με την παρηγοριά Του και να έχουν όλοι τους καθώς και εμείς την Ευλογία του.

Αιωνία σου η μνήμη παπα-Σταύρο. Τώρα στο Ουράνιο Θυσιαστήριο εύχου για όλους μας.

Η εξόδιος ακολουθία και ταφή θα γίνει στη γενέτειρα Καστανιά, την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, ώρα 13:00 στο Κοιμητήριο Καστανιάς. Οι παλιοί ενορίτες του τιμώντας τον θα παραστούν στην κηδεία του με λεωφορείο που θα αναχωρήσει από τον Άγιο Νικόλαο Ιλίου και ώρα 06:30 π.μ. την Τρίτη».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ