17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Βράχα Ευρυτανίας τίμησε την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία – Ομιλίες, απονομές κ.α.

Διήμερες ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν, ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Ε. Φουρνάς, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βράχας “Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος” και ο Σύλλογος απανταχού Φουρνιωτών “Ο Λεπενιώτης”, προκειμένου να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Όπως έγραψαν τα Ευρυτανικά Νέα (διαβάστε εδώ), μια ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε (8/8), αρχικά, στη Φουρνά, για να ακολουθήσει, μία ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021, η απόδοση τιμής στη Βράχα Ευρυτανίας.

Νωρίς το πρωί, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αντώνη Ζαραλή και κατατέθηκαν στεφάνια προς τιμήν του ήρωα. Το 1824, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης,  μετά την καταδίκη του στο Αιτωλικό ως «προδότης», κυνηγημένος από Έλληνες και Τούρκους,  βρήκε καταφύγιο στην ιστορική «Ιεράν Μονήν της Βράχας των Αγράφων». Εκεί στις αρχές Μαΐου (16/5-5-1824) δόθηκε η μάχη της Βράχας, όπου  σκοτώθηκε το πρωτοπαλίκαρό του, Αντώνης Ζαραλής.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Καλαντζή (Ευρυτανίας) και Λάμπου (Φθιώτιδας), οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χαλκιάς, Σβερώνης, Κεραμάρης, η Δημοτική Σύμβουλος κα Τσιτούρη, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Βράχας κ. Ακρίβος και Κλειτσού κ. Μπερμπερής, η πολιτεύτρια κα Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευρυτανίας κ. Χούπας, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Στη συνέχεια, στο Χοροστάσι, σειρά είχε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, που περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους ομιλητές.

Ο εφημέριος π. Ευγένιος αναφέρθηκε στην προσφορά του τοπικού κλήρου στην Επανάσταση, ενώ ο καθηγητής κ. Κ. Ράντης προσέγγισε διεπιστημονικά την αφήγηση της «Μάχης της Βράχας». Η ιστορικός κα Λ. Θανασούλα σχολίασε το έργο του Γιάννη Αδαμάκη που απεικονίζει τον Γ. Καραϊσκάκη και η Δρ Β. Λάζου, ιστορικός, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στην προσφορά των γυναικών στην Επανάσταση του 1821 και στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες: Από τη Βράχα στους κ. Ηλ. Ντζιώρα και Κων. Ράμμο, από τη Φουρνά στον κ. Δ. Τσέλιο και κα Μαρία Ρέλλια και από τον Κλειτσό στους κ. Νικ. Φραγκάκη, Ηλ. Παπουτσόπουλο, Ηλ. Σαμαρά και Λ. Παυλέτση. Για την προσφορά τους στη διάσωση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς τιμήθηκαν οι κ. κ. Κ. Παπαδόπουλος και Αθ. Σταμάτης, της Πανευρυτανικής Ένωσης.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσίαση του καλαίσθητου βιβλίου, με τίτλο: “Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βράχας Ευρυτανίας κατά την επανάσταση του 1821”, που εξέδωσε η Πανευρυτανική Ένωση.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η κα Ρούλα Τουραλιά, και οι μουσικοί κ.κ. Καρακώστας, Κουτής. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου ομόρφυνε τη βραδιά με ένα κατάλληλα επιλεγμένο χορευτικό πρόγραμμα. «Ευχαριστούμε για την παρουσία τους και τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης», σημειώνουν οι διοργανωτές.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ