17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κακοκαιρία Elias / 160 τόνοι νερού ανά στρέμμα στην Ευρυτανία – Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο

Στην Εύβοια εστιάζεται η προσοχή των αρχών, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων

Ήδη από χθες, Τρίτη 26/9, η κακοκαιρία Elias «σφυροκοπά» πολλές περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πλήθος από κεραυνούς. Τα μεγαλύτερα προβλήματα μέχρι στιγμής καταγράφονται στην Εύβοια, όπου χείμαρροι έχουν «φουσκώσει» και απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. 

Στην Ευρυτανία, παρά τα μεγάλα ύψη βροχής που έχουν σημειωθεί, δεν έχουν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα, με τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας να βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, έχει γίνει διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Φιδακίων – Αγαλιανού, μέσω Αγίας Βλαχέρνας, στην τοποθεσία «Ιρλανδικές Διαβάσεις», λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.

Στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη, ο μετεωρολογικός σταθμός έχει καταγράψει 160 τόνους νερού ανά στρέμμα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Elias, που θα συνεχιστεί αλλά τάση εξασθένησης όσον αφορά στην Ευρυτανία.

Στη Λαμία, οι αρμόδιες Αρχές, μετά από Συντονιστικό που έγινε χθες το απόγευμα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, αποφάσισαν να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα στην περιοχή.

Μάλιστα τα ξημερώματα είχαν προχωρήσει και σε μετακίνηση περίπου 20 οικογενειών από το χωριό Κόμμα, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται πλησίον του ποταμού Σπερχειού, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι μετέφεραν οικόσιτα ζώα και ό,τι μπορούσαν σε ασφαλή σημεία.

Την ίδια ώρα μηχανήματα του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήταν σε ετοιμότητα σε κρίσιμα σημεία, χωρίς όμως να χρειαστεί να επέμβουν.

Ρέμα στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ

Παράλληλα, νέο, επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, εξέδωσε η ΕΜΥ, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 27/9.

Αναφέρει τα εξής:

“Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ