11 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μέτρα πάνω από 3 δισ. εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Παροχές σε νέους, πάταξη ακρίβειας και μειώσεις φόρων

Στις 20.22 ακριβώς άρχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2021, μια ομιλία που ήταν η πιο γεμάτη παροχές των τελευταίων χρόνων σε πολλές κατηγορίες πολιτών.

Και κάποιες από αυτές ήταν γενναίες. Με νέους και νέες να κάθονται στην πρώτη σειρά των καλεσμένων ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για το επόμενο διάστημα.

Η ομιλία του πρωθυπουργού και οι εξαγγελίες που έκανε είχαν και λίγο άρωμα εκλογών και όχι άδικα αφού το 2022 είναι ούτως ή άλλως προεκλογική χρονιά.

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του που κράτησε πάνω από μια ώρα, είχαν ως επίκεντρο όχι μόνο τους νέους αλλά και άλλες κατηγορίες πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια από την κρίση.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην πανδημία τονίζοντας εμφατικά για ακόμα μια φορά ότι η μόνη λύση είναι το εμβόλιο. Επανέλαβε ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν στέλνοντας μήνυμα στους αντιεμβολιαστές. «Εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Άφησε μάλιστα και κάποια από όσα έχει να πει και για αύριο Κυριακή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι λέγοντας: «Θα μιλήσω «για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε. Για το ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα, για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στο μεταναστευτικό και πώς η Δικαιοσύνη θα στεγαστεί σε νέα κτίρια και πώς θα ψηφιοποιηθεί για να αποδίδεται πιο γρήγορα».

Ψηλότερα η ανάπτυξη

Με βάση τις ανακοινώσεις για την εκτίναξη του ΑΕΠ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο στόχος για την ανάπτυξη αναθεωρείται και πηγαίνει από το 3,6% στο 5,9%. Κάνοντας τον απολογισμό των δυο χρόνων που είναι στην εξουσία ο πρωθυπουργός είπε «Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησής μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων».

Και συνέχισε: «Οι Έλληνες πληρώνουν, πλέον, λιγότερους φόρους παντού: στον ΕΝΦΙΑ, στο εισόδημα, στον ΦΠΑ, στην Εισφορά Αλληλεγγύης. Όπως και όλοι, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, καταβάλλουν λιγότερες εισφορές. Την ίδια ώρα η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους στην ιστορία της».

Προοπτική για τη νέα γενιά με μέτρα

«Από αυτό εδώ το βήμα, εισηγούμαι, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Νεολαία. Ένα πλαίσιο πολιτικών, που θα συζητήσουμε μαζί, βήμα-βήμα, σε κάθε περιφέρεια της χώρας, τους επόμενους μήνες», είπε και εξήγησε τι εννοεί.

Ανακοίνωσε 7 μέτρα για τη νέα γενιά και στρατηγική 90 σημείων/πολιτικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους νέους τους επόμενους 6 μήνες.

Τα μέτρα αυτά είναι:

· «πρώτο ένσημο» / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη)

· Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας)

· Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ

· Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.

·  50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.

· Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.

· Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά.

 

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε τρία μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και έστειλε μήνυμα σε όσους επιχειρήσουν να πατήσουν πάνω σε μια παγκόσμια αναστάτωση να αισχροκερδήσουν. Μίλησε για: 

· Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.

· Αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. Προειδοποίησε μάλιστα όπως είπε κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

· Κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Και έκανε ειδική αναφορά στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Τα μέτρα:

· μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους 

· Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας 

· Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες

· Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%

· Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό 

· Μείωση του ΕΝΦΙΑ

· Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

· 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)

· Προς τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, η Πολιτεία αποφάσισε να παρέχει και μία πρόσθετη οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μέτρα υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων

· Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές

· Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές

· Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου

· Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία

·  Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες

· Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις 

· Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%

· Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022

· Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022

· Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό 

Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας

· Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών. 

· Πιο αποτελεσματικός ΕΟΠΥΥ

· Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων. 

· Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.

Νέα έργα για τη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός έκανε φυσικά και ειδική αναφορά στην Θεσσαλονίκη εξαγγέλοντας μέτρα που αφορούν την πόλη και τους κατοίκους της.

· διπλή ανάπλαση γηπέδου Άρη στην Πυλαία και πάρκου στη Χαριλάου

· Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική θεσσαλονίκη

· Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα

· Μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική θεσσαλονίκη

· Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο καλοχώρι 

ΕΝΦΙΑ: Θα πληρώσουμε λιγότερο αλλά η εξειδίκευση αργότερα

«O ΕΝΦΙΑ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  «θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο.

Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να δώσει την εικόνα της Ελλάδας του μέλλοντος λέγοντας: «Η πατρίδα μας είναι σήμερα πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά. Είναι πιο ισχυρή αμυντικά. Η εικόνα της στο εξωτερικό έχει αλλάξει.Το κύρος της έχει ενισχυθεί. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που ξέρει πού θέλει να πάει σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Και αυτή είναι η πιο δυναμική παρακαταθήκη για τις πιο ήσυχες θάλασσες του μέλλοντος».

Διαβεβαίωσε πως είναι σήμερα πιο αισιόδοξος από ποτέ και ότι «από σήμερα ξεκινά μια νέα, συναρπαστική διαδρομή που θα διανύσουμε όλοι μαζί κάνοντας πράξη το σύνθημα της φετινής έκθεσης: Για μια πατρίδα που ξέρει, μπορεί και τολμά. Για τη γενναία Ελλάδα που βαδίζει μπροστά και κοιτάζει μόνο ψηλά. Στον δρόμο που μας δείχνουν ο Γιώργος Σεφέρης και ο Μίκης Θεοδωράκης που θα είναι πάντα δίπλα μας. Λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα. Τους απαντάμε πολύ υψηλότερα η Ελλάδα, το θέλουμε, το αξίζουμε και το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Δείτε όλη την ομιλία του Πρωθυπουργού

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ

To άρθρο Μέτρα πάνω από 3 δισ. εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Παροχές σε νέους, πάταξη ακρίβειας και μειώσεις φόρων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ