7 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μπόρις Μπέκερ: Το ζενίθ της επιτυχίας, η ματαιοδοξία της χλιδής και η δημόσια ταπείνωση της φυλακής

Η περίπτωση του Μπόρις Μπέκερ ξεφεύγει κατά πολύ από τις αθλητικές ιστορίες διασημοτήτων που λίγο μετά το τέλος μιας λαμπρής καριέρας αμαυρώνουν την εικόνα τους ενώπιον του κόσμου που για χρόνια τους αποθέωνε.

Ο Γερμανός θρύλος του τέννις, στα 54 του μετά από πολυτάραχα χρόνια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής καταλήγει στη φυλακή απαξιωμένος και φορτωμένος με ανομήματά που ήταν απόρροια των αυτο-καταστροφικών του επιλογών.

Ο Μπέκερ καταδικάστηκε στη Βρετανία σε φυλάκιση δυόμισι ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος με βάση το νόμο περί αφερεγγυότητας για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και δανείων αξίας δυόμιση εκατομμυρίων λιρών προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή χρεών.

Στη διάρκεια της σπουδαίας σε διακρίσεις επαγγελματικής καριέρας του εκτιμάται ότι αποκόμισε περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια. Μετά την απόσυρσή του από τα γήπεδα, έζησε μια υπερπολυτελή ζωή, ξοδεύοντας τα χρήματα που είχε κερδίσει ενώ παράλληλα οι επενδύσεις τις οποίες κυνήγησε με μανία ναυαγούσαν η μια μετά την άλλη.

Ο Μπέκερ θέλοντας να εξαργυρώσει την υπέρλαμπρη ιστορία του ως αθλητής, έπεσε στην παγίδα της ίδια του της φήμης αποτυγχάνοντας να κεφαλαιοποιήσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο όσα η ζωή αφειδώλευτα του προσέφερε.

Ανέβασε το όνομά του πολύ ψηλά στην ιστορία του παγκόσμιου τένις. Πρώην Νο.1 του κόσμου, κέρδισε έξι τίτλους Grand Slam κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων καριέρας του και έγινε ο νεότερος πρωταθλητής του Γούιμπλεντον  όλων των εποχών όταν κέρδισε τον πρώτο τίτλο το 1985 σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Ωστόσο, ο Μπόρις Μπέκερ άφησε την ζωή του να παρασυρθεί από άφρονες και επικίνδυνες επιλογές που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει ο στόχος των μέσων ενημέρωσης και η αρνητική δημοσιότητα να ξεπεράσει ακόμη και τη φήμη του κάποτε ασυναγώνιστου σερβίς του.

Πλούσια τροφή για κουτσομπολιό και παρασκήνιο έδωσε στον παγκόσμιο Τύπο η εξωσυζυγική του περιπέτεια τον Οκτώβριο του 1999 όταν στο χλιδάτο ρεστοράν Νόμπους του Λονδίνου και ενώ η γυναίκα του, Αφροαμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Μπάρμπαρα Φέλτους ήταν έτοιμη να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, ο Μπέκερ την απατούσε με τη Ρωσίδα μοντέλο Άντζελα Ερμακόβα.

Καρπός του στιγμιαίου έρωτα ήταν η 22 χρόνη σήμερα Άννα Ερμακόβα την οποία ο Μπέκερ αναγνώρισε τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησης της.

Το 2001 η Μπάρμπαρα Φέλτους κέρδισε στο δικαστήριο την επιμέλεια των δυο παιδιών τους ενώ του πήρε 10,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τη βίλα τους στο Φίσερ Αϊλαντ, ένα νησάκι στο Μαϊάμι.

Έξω από τα γήπεδα του τένις όλες οι επιλογές στη ζωή του Μπόρις Μπέκερ αποδείχθηκαν καταστροφικές γιατί ίσως ο ίδιος έκανε το λάθος να πιστέψει ότι αφού  πάτησε την κορυφή της επιτυχίας μόλις στα 22 χρόνια του θα τα κατάφερνε παντού το ίδιο καλά.

Για να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις από επιχειρηματικές επιλογές του σε ακίνητα στην Ισπανία οι αρχές της οποίας του κατέσχεσαν κάποια από αυτά, αναγκάστηκε να πάρει δάνειο 1,2 εκατ. λιρών από τον δισεκατομμυριούχο Τζον Κάουντγουελ με επιτόκιο 25% που ήταν αδύνατο να αντέξει. Ο Κάουντγουελ βλέποντας το χρέος ανεξόφλητο το μετέφερε σε ιδιωτική τράπεζα η οποία με τη σειρά της διατήρησε το ασφυκτικό επιτόκιο. Ο Μπέκερ δεν κατάφερε να πουλήσει την προσωπική του περιουσία και η τράπεζα ζήτησε την πτώχευσή του.

Ο Μπέκερ δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν είχε την υπομονή να διαβάζει τους όρους των συμβολαίων που υπέγραφε και επομένως δεν ήταν για εκείνον σαφείς οι συνέπειες.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς που είχε για μια τριετία προπονητή του τον Μπόρις Μπέκερ, από το 2013 έως το 2016, προσφέρθηκε να τον βοηθήσει όταν έμαθε για την πτώχευσή του, όμως ο Γερμανός δεν δέχθηκε ποτέ την προσφορά του Νόλε.

Αυτά συνέβησαν πριν από πέντε χρόνια, όμως εφέτος η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή με τον Μπέκερ να κατηγορείται από το  δικαστήριο ότι παρείχε ανακριβή απολογισμό των περιουσιακών του στοιχείων. « Οι χρεοκοπημένοι που παίζουν με το σύστημα με κακή πίστη πρέπει να τιμωρούνται , και αυτό λέει η εισαγγελία πως έκανε εδώ ο κ. Μπέκερ» είπε το δικαστήριο.

Ο Μπέκερ μέχρι πρότινος φαινόταν να μην ανησυχεί για την επιδείνωση της οικονομικής του κρίσης. Όταν ξεκίνησε η υπόθεση της πτώχευσής του το 2018 ο δικαστής είχε πει χαρακτηριστικά για τον Μπέκερ: «Δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου με το κεφάλι του στην άμμο».

Ο boom boom Boris, όπως τον αποκαλούσαν την εποχή που ανίκητος θριάμβευε στα κορτ, χτύπησε «κανόνι» στη ζωή και ο χρόνος στη φυλακή – που μπορεί να είναι και ο μισός της ποινής του αν ικανοποιούνται κάποιοι όροι – ίσως του δώσει την ευκαιρία να αναλογιστεί γιατί πήγαν όλα στραβά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ