7 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Νικητής ο Μακρόν στον α΄ γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Τα τελικά αποτελέσματα και η μάχη με τη Λεπέν στις 24/4

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναμενόταν, επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθη χθες Κυριακή 10 Aπριλίου, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου, μάχη ωστόσο που αναγγέλλεται πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017.

Με 27,6% των ψήφων, ο Εμ. Μακρόν έφτασε στην κορυφή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η αντίπαλός του, Μ. Λεπέν, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με περισσότερες από 4 μονάδες πίσω από τον νυν πρόεδρο (23,41%). Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 21,95%, σημειώνοντας άνοδο 1,9 μονάδων από την προηγούμενη εκστρατεία του.

Τα αποτελέσματα στον α’ γύρο των προεδρικών γαλλικών εκλογών

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και χαρακτήρισε καθοριστικές για τη Γαλλία τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Μπορείτε να βασιστείτε πάνω μου για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας -σε Γαλλία και Ευρώπη- που υπερασπίστηκα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τους πολίτες να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά και τόνισε θα εργαστεί για να πείσει όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απείχαν ή ψήφισαν άλλους υποψηφίους, να τον ψηφίσουν. «Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν πίσω μας» τόνισε.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κάλεσε τους Γάλλους να «συγκεντρωθούν» γύρω από ένα «μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο». «Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού», δήλωσε η κ. Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να «αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας», να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει «κοινωνικό χάσμα», στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

[με στοιχεία από kathimerini.gr, news247.gr, φωτογραφία: Financial Times]

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ