8 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σαχτάρ Ντονιέτσκ: Η άστεγη ομάδα που κάνει περιοδεία στην Ευρώπη συγκεντρώνοντας χρήματα για τα θύματα πολέμου στην Ουκρανία

Την εξορία στην ίδια της τη χώρα η δημοφιλής ομάδα της Σαχτάρ την έχει νοιώσει πολύ πριν από τον ανηλεή πόλεμο που μαίνεται τις τελευταίες 66 ημέρες στην Ουκρανία.

Το 2014 όταν η Ρωσία είχε εισβάλλει και πάλι στην Ουκρανία, πύραλοι βομβάρδισαν το στάδιο της Σαχτάρ υποχρεώνοντας το σύλλογο να μεταφερθεί στα δυτικά ξεκινώντας μια νομαδική περιπέτεια που δεν έχει βιώσει άλλος ποδοσφαιρικός σύλλογος. Αρχικά εγκαταστάθηκε στο Λβίβ και έπειτα ξανά προς τα ανατολικά στο Χάρκοβο πριν καταλήξει στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Σήμερα η ομάδα που το 2009 έγινε η πρώτη στην ανεξάρτητη Ουκρανία που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τίτλο, το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, την τελευταία χρονιά πριν μετονομαστεί σε Γιουρόπα Λιγκ, περιοδεύει στην Ευρώπη ως αγγελιοφόρος μιας μαρτυρικής πατρίδας και δίνει αγώνες για να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα του πολέμου.

Ο Ντάριο Σρνα μπορεί να μην είναι Ουκρανός πέρασε όμως 15 ολόκληρα χρόνια της καριέρας του στη Σαχτάρ του Ντονιέτσκ με την οποία γνώρισε πολλές στιγμές δόξας. Σήμερα ο πρώην διεθνής Κροάτης αμυντικός υπηρετεί το αγαπημένο του κλαμπ από το πόστο του Διευθυντή.

Όταν το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Ντάριο Σρνα ξύπνησε στις 6 το πρωί από τον ήχο των σειρήνων που καλούσε τον κόσμο να προστατευτεί από τις αεροπορικές επιδρομές.

Ήταν ένας γνώριμος θόρυβος για τον πρώην διεθνή αστέρα του ποδοσφαίρου αφού του ξύπνησε μνήμες πολλών ετών πριν, όταν στην πατρίδα του την Κροατία, έζησε ως οκτάχρονος το ξέσπασμα του πολέμου στην τότε Γιουγκοσλαβία.

Έτσι, όταν η Σαχτάρ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο, την πόλη που αποτέλεσε μια από τις πολλές προσωρινές έδρες της ομάδας από το 2014, ο Σρνα ήταν πολύ εξοικειωμένος με το πολεμικό σενάριο.

Ο Κροάτης μπορεί να είναι μόλις 39 ετών, αλλά έχει ζήσει ήδη τρεις πολέμους στη ζωή του. Αρχικά στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στη συνέχεια το 2014 στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, τη φυσική έδρα της Σαχτάρ και τώρα σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας.

«Δεν ήταν μια ωραία ανάμνηση», λέει για τα παιδικά του χρόνια ο Σρνα, «Όταν άρχισα να το ξεχνάω λίγο και να απολαμβάνω τη ζωή μου, άκουσα ξανά τις σειρήνες.

«Είμαι δυνατός. Θέλω να είμαι δυνατός, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο, γιατί έχασα το σπίτι μου δύο φορές. Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να είσαι θετικός, να είσαι δυνατός και να δίνεις θετική εντύπωση σε όλους»

Ο Σρνα ο οποίος, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, κατάφερε να δραπετεύσει από την Ουκρανία μια μέρα μετά την έναρξη της εισβολής από τους Ρώσους, βρήκε τη δύναμή να βοηθήσει όσους χτυπήθηκαν περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη Σαχτάρ ο Σρνα είναι κάτι παραπάνω από θρύλος αφού έπαιξε για 15 σεζόν, στην άστεγη για σχεδόν οκτώ χρόνια τώρα ομάδα του.

Μετά την απόσυρσή του από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 2019, ανέλαβε το ρόλο του βοηθού προπονητή πριν γίνει διευθυντής ποδοσφαίρου του συλλόγου.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι τα δικά του δεινά όπως και της υπόλοιπης ομάδας δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτούς που πολεμούν στην πρώτη γραμμή και για αυτό έχει βοηθήσει με το να ηγείται της προσπάθειας του συλλόγου στην παροχή υποστήριξης στους Ουκρανούς στρατιώτες και πρόσφυγες.

Η Σαχτάρ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μέσον μιας ευρωπαϊκής περιοδείας, την «Παγκόσμια Περιοδεία για την Ειρήνη» κατά τη διάρκεια της οποίας θα παίξει εναντίον πολλών συλλόγων για να συγκεντρώσει χρήματα για όσους εμπλέκονται στον πόλεμο.

«Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τον λαό της Ουκρανίας», λέει ο Σρνα.

«Είμαστε όμως μια ποδοσφαιρική ομάδα, είμαστε ποδοσφαιριστές και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που ξέρουμε να κάνουμε και αυτό είναι να παίζουμε ποδόσφαιρο.

«Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια και από χορηγούς για αυτούς τους αγώνες τα στέλνουμε στην Ουκρανία για τα παιδιά, για ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Μαζί με τον πρόεδρό μας Ρινάτ Αχμέτοφ ο οποίος εξακολουθεί να είναι εκεί βοηθώντας τους Ουκρανούς πολίτες κάθε μέρα με διαφορετικούς τρόπους, είμαστε τώρα σαν μια οικογένεια και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Πριν από τον εναρκτήριο αγώνα της περιοδείας τους στις 9 Απριλίου στο γήπεδο Καραϊσκάκης όπου αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό, ο οποίος επικράτησε με 1-0, οι παίκτες της Σαχτάρ φορούσαν μπλουζάκια με τα ονόματα των περιοχών στην Ουκρανία που είχαν πληγεί περισσότερο από τις επιθέσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Μαριούπολη και Ίρπιν.

Έκτοτε η Σαχτάρ έπαιξε αγώνες με τους τουρκικούς συλλόγους Φενέρμπαχτσε και Αντάλιασπορ και την πολωνική Λέγκια Γκντανσκ και έχει προγραμματισμένο αγώνα με την Κροατική Χάιντουκ Σπλιτ για την 1η Μαΐου.

Υπήρξε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στον αγώνα με τη Λέγκια Γκντανσκ πριν από λίγες ημέρες, όταν ο Ντμίτρο Κέντα, ένας 12χρονος Ουκρανός πρόσφυγας, μπήκε ως αλλαγή την τελευταία στιγμή και σημείωσε το νικητήριο γκολ.

Ο Κέντα, ο οποίος έφυγε από τη γενέτειρά του, τη Μαριούπολη  αφού πέρασε τρεις εβδομάδες εγκλωβισμένος όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν την πόλη, αγκαλιάστηκε από παίκτες και των δύο ομάδων που τον σήκωσαν στον αέρα ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς.

Ο Ιταλός προπονητής της Σαχτάρ, Ρομπέρτο ​​Ντε Ζέρμπι, εξήγησε μετά τον αγώνα ότι η απόφαση να αφήσει τον Κέντα να μπει και να σκοράρει ήταν «αυθόρμητη».

Μέχρι στιγμής, ο σύλλογος ανέφερε πως έχει συγκεντρώσει 8,2 εκατομμύρια ουκρανικά χρίβνια (271.000 δολάρια), με περίπου το ένα τέταρτο να έχει ήδη μεταφερθεί στο ίδρυμα του προέδρου Αχμέτοβ στην Ουκρανία.

Ο Σρνα θυμάται να ρωτά τους Ουκρανούς παίκτες της ομάδας : «Είστε έτοιμοι να παίξετε, για παράδειγμα, κάθε δεύτερο παιχνίδι, κάθε τρίτο παιχνίδι; Όσα περισσότερα παιχνίδια παίζουμε, τόσο περισσότερα χρήματα για τους Ουκρανούς».

«Μου απάντησαν: Ντάριο είμαστε Ουκρανοί. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».  Και για μένα, αυτή ήταν μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

«Αυτός είναι ο ουκρανικός λαός. Έφτασα πριν από 19 χρόνια και με δέχτηκαν σαν μέλος της οικογένειάς τους από την πρώτη μέρα και εγώ και η οικογένειά μου δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό. Έχω ζήσει περισσότερο στην Ουκρανία παρά στην Κροατία. Είναι το σπίτι μου. Σήμερα είμαι Ουκρανός και ό,τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θα το κάνουμε. Πιστέψτε με.

Είμαι περήφανος που έζησα εκεί, που έπαιξα εκεί, που τους γνώρισα γιατί είναι άνθρωποι με τεράστια καρδιά, πάντα θετικοί. Δεν επιτέθηκαν σε κανέναν. Δεν ήθελαν να πάρουν ούτε ένα εκατοστό από τη γη μιας άλλης χώρας και είναι ήρωες σήμερα. Είμαι τόσο περήφανος για αυτούς και για μένα προσωπικά, θα είμαι μαζί τους μέχρι το τέλος».

Ο Σρνα εξηγεί ότι ο πόλεμος ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για τα νεότερα μέλη της ομάδας της Σαχτάρ.

Ανάμεσά τους και ο πρώην αρχηγός ενός συλλόγου στη Μαριούπολη, ο οποίος κλήθηκε να παίξει με την ομάδα στην περιοδεία της, αφού «έχασε τα πάντα» κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της πόλης από τους Ρώσους.

«Πρώτα από όλα, είναι καλό που είναι νέοι», λέει ο Σρνα «Μπροστά τους υπάρχει μια μεγάλη καριέρα και αυτό μπορεί μόνο να τους κάνει πιο δυνατούς. Ένα πράγμα θα πω: η πιο όμορφη περίοδος της Κροατίας ήταν τα 10 ή 15 χρόνια μετά τον πόλεμο.

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία θα είναι ενωμένη μέχρι το τέλος και μετά τον πόλεμο θα είμαστε όλοι μαζί. Θα πιούμε μαζί, θα χαμογελάμε μαζί, θα κλάψουμε μαζί. Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι η ειρήνη».

Η αγωνιστική σεζόν 2021-22 της Πρέμιερ Λιγκ της Ουκρανίας διακόπηκε την Τρίτη λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου. Η Σαχτάρ Ντονιέτσκ και η Ντινάμο Κιέβου βρέθηκαν στην πρώτη και δεύτερη θέση στις 24 Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου θα προκριθούν στο Champions League της επόμενης σεζόν.

Πηγή: CNN
Μετάφραση-Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ