19 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το “διονυσιακό” γλέντι των Ευρυτάνων στη Χελιδόνα. Με μεγάλη συμμετοχή το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου – Όσα έγιναν (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το φεστιβάλ "Ο Τρύγος" επέστρεψε μετά από τρία χρόνια απουσίας, φέρνοντας μια ανανεωμένη εμπειρία γεμάτη χορούς, τραγούδια και παράλληλες δράσεις στην πλατεία της φιλόξενης Χελιδόνας Ευρυτανίας

από την έντυπη έκδοση

Μια διοργάνωση που επιδιώκει να μετατραπεί σε θεσμό, θέτοντας ως στόχο την επαφή και επανασύνδεση των νέων με την παράδοση και την πατρογονική γη, ήταν το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου που διοργανώθηκε στη Χελιδόνα Ευρυτανίας, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, και περιλάμβανε πλούσιο πρόγραμμα δρώμενων και εκδηλώσεων. “Ανακαλύπτουμε τις ρίζες μας και ενισχύουμε τους δεσμούς με την κοινότητα και μεταξύ μας μέσα από πολύ χορό και τραγούδι”, όπως λένε οι άνθρωποι του Συλλόγου Χελιδόνας “Ο Άγιος Γεώργιος”.

Να εξελιχθεί σε θεσμό

Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό, εκατοντάδες άνθρωποι, ντόπιοι και επισκέπτες όλων των ηλικιών, συμμετείχαν στο φθινοπωρινό αντάμωμα της Χελιδόνας, που επέστρεψε μετά την αναγκαστική παύση λόγω της πανδημίας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τις 10 το πρωί και αρχικά αφορούσαν τα παιδιά, που συμμετείχαν σε καλλιτεχνικό εργαστήρι, μουσικοκινητικά παιχνίδια κ.α. Ένας θίασος μουσικών συγκροτημάτων, ζογκλέρ και ακροβατών άρχισε να υποδέχεται το κοινό από το απόγευμα και, έτσι, δεν άργησε να στηθεί ένα ωραίο γλέντι στον ρυθμό του παραδοσιακού ζουρνά, της γκάιντας, του νταουλιού, που μας ταξίδεψαν στη Θράκη, στην Ανατολή και τη Μικρά Ασία, ενώ το κλαρίνο υπενθύμιζε τις ρουμελιώτικες καταβολές, τα χάλκινα αναδείκνυαν τη Μακεδονία και το κοντραμπάσο μας έφερε πιο κοντά τα Βαλκάνια. Με μεγάλο ενθουσιασμό, τα παιδιά, μικρά αγόρια και κορίτσια, πήραν μέρος στο πάτημα σταφυλιών που στήθηκε στην πλατεία της Χελιδόνας.

«Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ της Χελιδόνας. Πρόκειται για μια μεγάλη, συλλογική προσπάθεια του τοπικού συλλόγου, μαζί με ένα πολύ μεγάλο δίκτυο εθελοντών. Φέτος, είχαμε κόσμο τόσο από την Ευρυτανία όσο και από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας -και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό», λέει στα Ευρυτανικά Νέα η Μαρία Τσιμπογιάννη, Γραμματέας του Συλλόγου Χελιδόνας “Ο Άγιος Γεώργιος”. Αναφέρεται δε στην απόφαση να διατεθεί μέρος των εσόδων της εκδήλωσης, στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. «Δεν θα μπορούσε ο σύλλογός μας να μην ευαισθητοποιηθεί με όσα συμβαίνουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας», σχολιάζει. Στόχος των διοργανωτών είναι το φεστιβάλ να εξελιχθεί σε θεσμό και σημείο αναφοράς κάθε χρόνο, τέτοια εποχή. «Είναι μια εκδήλωση που θέλουμε να καθιερωθεί, γιατί διαπιστώνουμε πως και ο κόσμος τη ζητάει», σημειώνει η κα Τσιμπογιάννη και αναφέρεται στη συγκινητική διάθεση εθελοντικής προσφοράς πολλών ανθρώπων· ο καθένας από το μετερίζι του, βάζει το λιθαράκι του για την επιτυχή διοργάνωση του Φεστιβάλ Τρύγου.

«Το Φεστιβάλ Χελιδόνας είναι το “διονυσιακό” γλέντι των Ευρυτάνων. Είναι μια μαγική εμπειρία που συνδυάζει μερακλήδικη μουσική, παραδοσιακούς χορούς και άφθονο φαγητό και κρασί. Σε αυτήν τη γιορτινή συγκέντρωση, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν χαρές και συναισθήματα με τον ρυθμό των μουσικών οργάνων και τον χορό τους. Είναι μια πανηγυρική στιγμή που ζωντανεύει την παράδοση και την ενότητα της κοινότητας, αφήνοντας αξέχαστες αναμνήσεις σε κάθε συμμετέχοντα (…)», λένε οι Χελιδονιώτες.

Μεταξύ άλλων, στο 3ο Φεστιβάλ Τρύγου, το κοινό απόλαυσε βραβευμένο κουκλοθέατρο με την Όλγα Μαρτίνοβα, εντυπωσιακά εναέρια ακροβατικά και παντομίμα, καθώς και τα εξαιρετικά μουσικά συγκροτήματα Sourloylou Band, Vanila Swing, Zoyrnades Band κ.α.

Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους με το κοινό για τον Σεπτέμβριο του 2024.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ