ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Έτος 1932, Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, με το άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη στο κέντρο της. (φωτογραφία: Ιωάννης Αθανασίου). ΔΕΞΙΑ. Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήθηκε στο Καρπενήσι. Ήταν το 1964 επί δημαρχίας του Θεοδόση Υφαντίδη. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτες “Γιορτές Δάσους”.(φωτογραφία-σχόλιο: Δημήτρης Ευαγγελοδήμος). ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Έτος 1915: Το πρώτο λεωφορείο του ΚΤΕΛ με δρομολόγιο προς τη Λαμία. Καρπενησιώτες αναμένουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που τότε είχε εκλεγεί βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας & Ευρυτανίας
Μπορούν το διαδίκτυο και τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διατηρήσουν “ζωντανή” την ιστορική μνήμη ή και να αναδείξουν άγνωστες, μέχρι σήμερα, πτυχές της; Πόσο έχει αλλάξει, τελικά, το Καρπενήσι στο διάβα των δεκαετιών; Η ομάδα “Μνήμες Καρπενησίου και φωτογραφίες του χθες” φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις.
Μια ωραία προσπάθεια που αποσκοπεί στη συλλογή φωτογραφιών του Καρπενησίου (και των ανθρώπων του) των προηγούμενων δεκαετιών, δημιουργήθηκε πρόσφατα στο facebook. Έχει τίτλο «Μνήμες Καρπενησίου και φωτογραφίες του χθες», αριθμεί ήδη σχεδόν 600 μέλη και φιλοξενεί εκατοντάδες φωτογραφίες (η παλαιότερη πριν από το 1900!), με νέο υλικό από προσωπικές-οικογενειακές συλλογές να προστίθεται καθημερινά. Φωτογραφίες ασπρόμαυρες ανασύρονται από τα μπαούλα των Καρπενησιωτών και κοινοποιούνται στο γκρουπ, πολύτιμες προσθήκες στο ψηφιδωτό της τοπικής ιστορίας.

Στα Ευρυτανικά Νέα (έντυπη έκδοση) μίλησαν οι διαχειριστές του γκρουπ, δύο νέοι Καρπενησιώτες με αγάπη για τη γενέθλια γη και την ιστορία της, ο Ιωάννης Αθανασίου, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως Διοικητής του Τμήματος Προστασίας & Ασφαλείας της Ενωμένης Προτεσταντικής Εκκλησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και ο Ιωάννης Δημητρίου, γεωλόγος που επέστρεψε στη γενέτειρα.
Η νοσταλγική διάθεση για το Καρπενήσι που γνώρισαν ως παιδιά και σήμερα έχει μετεξελιχθεί, αλλά και η διάθεση να συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης, αποτέλεσαν ικανούς λόγους για την πρωτοβουλία. “Η δική μου προσδοκία είναι το facebook να συνεχίσει να προσφέρει ένα ζωντανό μέσο έκφρασης της συλλογικής μνήμης σχετικά με την πόλη που μεγαλώσαμε και κληρονομήσαμε”, λέει ο Ι. Αθανασίου.

“Θα εκπλαγείτε εάν δείτε τι θησαυροί από φωτογραφίες βρίσκονται τόσα χρόνια κλεισμένοι στα σαλόνια των Καρπενησιωτών”, προσυπογράφει ο έτερος διαχειριστής, Ι. Δημητρίου. Συμφωνούν δε στο ότι “…δεν θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε για μνήμες, ούτε ιδιωτικές ούτε δημόσιες, αν δεν είχαν φωτογραφήσει γενιές και γενιές Καρπενησιωτών, οι ταλαντούχοι φωτογράφοι Καλαντζής πατήρ και υιοί, από το 1915 και από την δεκαετία του ’50 και μετά ο αειθαλλής Βάιος Θεογιάννης”.
Δείτε εδώ την ομάδα “Μνήμες Καρπενησίου και φωτογραφίες του χθες”
Εκτενές αφιέρωμα θα διαβάσετε στα Ευρυτανικά Νέα που κυκλοφορούν


