26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Άγραφα / Ρεύμα σε κτηνοτροφικές μονάδες, με συνολική χρηματοδότηση 400.000€ από το “Φιλοδήμος ΙΙ”

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγράφων, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, εγκρίθηκαν οι αιτήσεις για επέκταση φωτισμού σε κτηνοτροφικές ομάδες που εδρεύουν στα Τοπόλιανα, το Κερασοχώρι και τη Βίνιανη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 30292/19-04-2019 απόφαση επιχορήγησης των δήμων της χώρας από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του ΥΠΕΣ, έχει καταβληθεί σε όλους τους δήμους -συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Αγράφων- η πρώτη δόση (50%) επί του δικαιούμενου ποσού.

Για τον Δήμο Αγράφων το 50% αντιστοιχεί στο ποσό των 201.850 ευρώ, καθώς η συνολική χρηματοδότηση ανερχόταν σε 403.700 ευρώ. Τα εν λόγω χρήματα έχουν δεσμευτεί με την αριθμ. 68/2019 απόφαση του Δ/Σ για επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού και έχουν εγγραφεί σε αντίστοιχο κωδικό και στον προϋπολογισμό του 2021.

Επίσης, με σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΣ διευκρινίζεται ότι η χρηματοδότηση του υπόλοιπου ποσού θα γίνει απολογιστικά, σύμφωνα με την πρόοδο των έργων και με παραστατικά δαπανών που θα υποβάλλονται στο ΥΠΕΣ, ενώ απαιτείται προηγουμένως να γίνει υποχρεωτικά απορρόφηση της Α’ Δόσης του ποσού.

Κατόπιν των ανωτέρω, και προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό της Α’ δόσης της επιχορήγησης από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του ΥΠΕΣ στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, για την ηλεκτροδότηση των αδειοδοτημένων κτηνοτροφικών μονάδων, συμπεριλήφθηκαν αρχικά οι Τοπικές Κοινότητες Τοπόλιανων, Κερασοχωρίου και Βίνιανης κατόπιν αιτημάτων των δημοτών.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αφού γίνει η απορρόφηση του ποσού της Α’ δόσης, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη ρευματοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων σε Βαλαώρα, Κέδρα, Γρανίτσα, Δαφνούλα και όπου αλλού υπάρχει οργανωμένη κτηνοτροφική μονάδα με αντίστοιχα συνοδευτικά αιτήματα.

«Η αναβολή, και όχι η ματαίωση ρευματοδότησης των επτά κτηνοτροφικών μονάδων στη Βαλαώρα, έγινε αποκλειστικά για λόγους ενημέρωσης και εκδήλωσης ενδιαφέροντος όλων των κτηνοτρόφων, από το τοπικό συμβούλιο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δημάρχου Αγράφων. «Με το τοπικό συμβούλιο, άλλωστε», συνεχίζει ο κ. Καρδαμπίκης, «έχουμε κτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης, συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε άψογα, λύνοντας καθημερινά και χρόνια προβλήματα (αγροτικό οδικό δίκτυο σε όλες τις στάνες, νερό από τον Γρανιτσιώτη ποταμό για τα ζώα, κοινό αγώνα ενάντια στα φωτοβολταϊκά πάρκα στους βοσκότοπους, προσπάθεια σύστασης ομάδας παραγωγών κλπ.)».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ