19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Απρόσμενα τα αποτελέσματα ανάλυσης των λυμάτων στο Καρπενήσι – Ανησυχία από τη μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου μέσα σε 7 ημέρες

Αύξηση -και πιθανόν σημαντική- των κρουσμάτων κορονοϊού στο Καρπενήσι το προσεχές διάστημα, προοιωνίζουν τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των λυμάτων. Όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, προ δεκαημέρου ο Δήμος Καρπενησίου αποφάσισε τον συνεχή και τακτικό έλεγχο των αστικών λυμάτων για τον SARS CoV-2, που μπορεί να αναδείξει σημαντικές πληροφορίες για την εξάπλωση της πανδημίας στην κοινότητα και την τάση των ενεργών κρουσμάτων.

Ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, προχώρησε στην απευθείας ανάθεση σε ιδιωτικό εργαστήριο των Αθηνών, της ανάλυσης των λυμάτων, μέσω του εντοπισμού του πλήθους των αντιγράφων του ιού SARS-CoV-2 ανά λίτρο.

Αύξηση 300% στο ιικό φορτίο

Η πρώτη λήψη έγινε την Τρίτη 6 Απριλίου και «έδειξε» 330.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων. Μία εβδομάδα αργότερα, την περασμένη Τρίτη 13/4, ελήφθη νέο υλικό από τον Βιολογικό Καθαρισμό Καρπενησίου, με τα αποτελέσματα να προκαλούν ανησυχία, καθώς μαρτυρούν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 300%· τα αντίγραφα του ιού ανά λίτρο ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Τα δείγματα συλλέγονται κατά την είσοδό τους στον βιολογικό καθαρισμό.

Σύμφωνα με την ανάλυση που απέστειλε το εργαστήριο από την επεξεργασία των λυμάτων του Καρπενησίου, προβλέπεται αύξηση των επιβεβαιωμένων μολύνσεων τις προσεχείς ημέρες, αφού είναι δυνατόν να διαπιστωθεί -με σχετική ακρίβεια και αξιοπιστία- η μεταβολή στο ιικό φορτίο 3-4 μέρες πριν εμφανιστεί στον πληθυσμό.

Η επιδημιολογία των λυμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα και συμπληρώνει αποτελεσματικά την κλασική ιατρική επιδημιολογική κλινική επιτήρηση και διάγνωση, παρέχοντας πληροφορίες για το σύνολο του πληθυσμού.

Εξι στα επτά στο Καρπενήσι

Το απόγευμα της Πέμπτης (15/4) ο ΕΟΔΥ καταχώρισε στην Ευρυτανία επτά νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα έξι εντοπίστηκαν στο Καρπενήσι.

Αφορούν πέντε άνδρες ηλικίας 25, 29, 40, 42 και 71 ετών, καθώς και μια 20χρονη κοπέλα. Επίσης, θετικός ανιχνεύθηκε και ένας 40χρονος στο Κερασοχώρι.

Οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις του επταημέρου στην Ευρυτανία ανέρχονται σε 42, ενώ από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα (3ο κύμα) έχουν καταγραφεί 259 θετικά τεστ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ